Elämyksiä Keski-Suomessa

Keski-Suomen maaseutu tarjoaa elämyksiä niin aloittelevalle kuin edistyneemmällekin pyörämatkailijalle. Esimerkiksi Säynätsalon saaristo, Saraaveden reitti kalliomaalauksineen, Laukaan kylät ja monet muut kohteet on helposti saavutettavia pyöräilykohteita. Välilehdille on koottu muutamia valmiita reittejä palveluineen ja nähtävyyksineen. Valitse itsellesi sopiva reitti, hyppää satulaan ja vietä mukava kesäretkipäivä kauniissa maisemissa pyöräillen!

Reittiesittelyt

Alla olevissa reittikorteissa on lyhyet esittelyt jokaisesta reitistä. Klikkaamalla kuvaa kortti avautuu pdf:ksi. Tarkemmat reittikuvaukset ja kartat sekä kuvia reiteiltä löytyy kuvatekstin sekä yläpalkin linkeistä. Pyöräilyreitit on suunniteltu Pyöräile kylille -hankkeessa vuosina 2021-2022 eikä niitä päivitetä aktiivisesti hankkeen päätyttyä.

Experience Central Finland – routes briefly in English

Varusteet

Tutustu etukäteen reittiin kartan ja reittiohjeen avulla. Ennen lähtöä kannattaa tarkistaa sääennuste ja pukeutua säänmukaisesti, muista kypärä! Ota mukaan riittävästi evästä ja juomista, kännykkä sekä mahdollisesti myös EA-tarvikkeet. Varusteiden kuljettamisessa pyörälaukut tai -kori ovat selässä kuljetettavaa reppua kätevämmät. Laukkuja voi tarvittaessa lainata maksutta Lastipyörälainaamosta.

Vinkit

Linkillä lähtöpisteeseen? Polkupyörän voi kuljettaa Jyväskylän, Muuramen ja Laukaan alueilla edullisesti bussissa, käteismaksu 1,50 euroa. Katso reitit ja aikataulut.

Puuttuuko polkupyörä? Lastipyörälainaamosta voi lainata maksutta sähköavusteisen polku- tai laatikkopyörän viikon ajaksi.

Blogit

Yleistä:
Pyöräile kylille -reitit tarjoavat luontoelämyksiä Keski-Suomessa
Polkupyörän valinta retkelle, osa 1
Polkupyörän valinta retkelle, osa 2

Juhon retkiblogit:
Säynätsalon saaristokierros
Uutta & wanhaa – Tikkakoski
Laukaan luoteiset kylät
Saraaveden kierto
Muuramen mäkimannut
Kyynämöisen kierto

Jakke ja Petteri pyöräilevät Keski-Suomen kesässä

Alla olevilla videoilla Jakke Jääkarhu ja Taika-Petteri tekevät pyöräretkiä Keski-Suomen kauniissa maisemissa ja tutustuvat erilaisiin nähtävyyksiin sekä paikallisiin ihmisiin.

Jakke Jääkarhu ja Taika-Petteri lähtevät pyöräretkelle Säynätsalon upeisiin maisemiin.

Jakke Jääkarhu ja Taika-Petteri viettävät hienon pyöräilykesän Keski-Suomen maisemissa.

Pyöräile kylille -hanke

Pyörämatkailijat ovat usein muita matkailijoita itsenäisempiä toimijoita: he haluavat päästä tavanomaisten matkailukohteiden ulkopuolelle, löytää mielenkiintoisia nähtävyyksiä tai palveluja, tutustua paikalliseen elämäntapaan ja samalla nauttia liikunnasta ja ulkoilusta luonnossa. Lisäksi huoli ilmastonmuutoksesta saa yhä useamman matkailijan pohtimaan liikkumisen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.

Suomessa on yli 20 000 kilometriä valtakunnallisia, alueellisia ja paikallisia pyöräilyreittejä. Matkailun kannalta merkittävimpiä reittejä ovat Saariston rengastie Turun seudulla ja Puumalan palkittu saaristoreitti. Keski-Suomessa tällaisia tunnettuja, tuotteistettuja reittejä ei juuri vielä ole, vaikka potentiaalia pyörämatkailulle olisikin. Maastopyöräilyreittejä Keski-Suomesta löytyy jo kohtuullisesti, mutta tavalliselle, pyörämatkailua aloittelevalle kävijälle reitit eivät välttämättä sovellu niiden haastavuuden vuoksi.

Pyöräile kylille -hankkeen tavoitteena on edistää kestävää lähipyörämatkailua Laukaassa, Muuramessa, Uuraisilla ja Jyväskylässä. Hankkeessa kartoitetaan matalan kynnyksen pyöräreittejä, jotka sopivat tavalliselle pyöräilijälle ilman maastopyörää ja soveltuvat ajettavaksi myös laatikkopyörällä ja pyöräkärryn kanssa. Hankkeessa innostetaan asukkaita tutustumaan omaan lähiseutuun ja sen tarjoamiin palveluihin pyöräillen.

Pyöräile kylille -hanke toteutetaan 1.4.2021 – 31.12.2022 välisenä aikana ja se saa maaseuturahaston tukea Leader Jyväsriiheltä.