Laukaa

Monipuolinen Laukaa on pyöräretkeilijän unelmakohde lähellä Jyväskylää vain reippaan puolentoistatunnin pyöräilyn päässä. Laukaaseen pääsee Jyväskylästä maantie 637:ää mukailevaa pyörätietä pitkin, ja matkaa voi varioida piipahtamalla Laukaan eteläisissä taajamissa: Tiituspohjassa, Leppävedellä tai Vihtavuoressa.

Laukaassa on aktiivista ja merkittävää kulttuuritoimintaa sekä lukuisia näyttäviä kulttuuri- ja luontokohteita kuten Kuusan kanava, Saraakallioiden kalliomaalaukset, Hartikan historiallinen kirkkomaa ja jylhä Hitonhauta. Laukaan alue ja sen retkipyöräilykohteet ovat pyöräiltävissä vaikkapa viikonloppureissun aikana hyödyntäen Laukaan monipuolista majoitustarjontaa.

Alla on esitelty kaksi erilaista pyöräilyreittiä: Saraaveden kierto ja Laukaan luoteiset kylät. Linkkien takaa löydät tarkemmat reittikartat ja -kuvaukset.

Saraaveden kierto

Laukaan pohjoista osaa sivuava kierros kuljettaa polkijaansa Saraaveden maatilaidyllin huomassa muun muassa Kuusaan kanavan, Saraakallioiden ja Hartikan kirkkomaan kautta. Reitti kulkee Saraaveden ympäri ja Laukkavirrantietä takaisin Laukaaseen. Koskimaisemia voi ihailla Kuusaassa ja Kuhankoskella. Reitin pituus Laukaan keskustasta on noin 30 kilometriä.

Saraaveden kierto -pyöräilyreitti

 

Laukaan luoteiset kylät

Laukaan luoteisilla alueilla polkiessasi tutustut muun muassa Kuusan kanavaan ja Vehniälle vievään perinteikkääseen maantiepätkään. Matkalla voit tehdä piston Hitonhaudan jylhiin maisemiin tai pysähtyä ihastelemaan Kuusaan pauhaavaa koskea. Reitti on monipuolinen ja kokemusrikas. Sen äärellä kokee monta klassista retkipyöräilymaisemaa: rauhallista maalaismaisemaa, omintakeisia luontokohteita, pirteitä pikkukyliä ja mäkisiä maantietä halki suomalaisen metsämaiseman. Reitin pituus on noin 45 kilometriä.

Laukaan luoteiset kylät -pyöräilyreitti

Pyöräilyreitit on suunniteltu Pyöräile kylille -hankkeessa vuosina 2021-2022 eikä niitä päivitetä aktiivisesti hankkeen päätyttyä.