Pyöräile kylille -hanke

Pyöräile kylille -hankkeen tavoitteena on edistää lähiseudun pyörämatkailua Laukaan ja Pohjois-Päijänteen alueella ja lisätä kyliin suuntautuvaa lähimatkailua. Hankkeessa kartoitetaan tavalliselle lähimatkailijalle soveltuvia pyöräilyreittejä ja laaditaan matkailua tukeva reittiesite ja -kartta. Lisäksi järjestetään työpajoja ja infotilaisuuksia, joiden avulla lisätään tietoisuutta niin pyörämatkailusta ja pyöräilyn turvallisuudesta kuin paikallisista historiaan, kulttuuriin ja luontoon liittyvistä maaseutumatkailun kehittämismahdollisuuksista.

Syksyn 2021 maksuttomat lähipyöräretket Laukaassa, Muuramessa ja Jyväskylässä

Pyöräile kylille -hanke järjestää syyskuussa kolme maksutonta lähipyöräretkeä Laukaassa, Muuramessa ja Jyväskylässä. Pyöräretket ovat ohjattuja, rauhallisen tahdin retkiä, joilla pidetään tarpeen mukaan taukoja. Yhden retken kesto on noin 2-3 tuntia. Retken lopuksi osallistujilta toivotaan lyhyttä palautetta retkestä. Pyöräretkien ohjaajana toimii JAPA ry:n projektityöntekijä ja pyöräilyohjaaja Juho Onkinen.

Lue lisää retkistä ja ilmoittaudu mukaan!

Tiedote 23.8.2021: Lähiseudun pyöräreitit tutuiksi syyskuun maksuttomilla retkillä

Mataran blogi syyskuu 2021: Syksyllä tutustutaan lähialueisiin kävellen ja pyöräillen

Aina ei tarvitse lähteä kauas

Pyörämatkailijat ovat usein muita matkailijoita itsenäisempiä toimijoita: he haluavat päästä tavanomaisten matkailukohteiden ulkopuolelle, löytää mielenkiintoisia nähtävyyksiä tai palveluja, tutustua paikalliseen elämäntapaan ja samalla nauttia liikunnasta ja ulkoilusta luonnossa. Lisäksi huoli ilmastonmuutoksesta saa yhä useamman matkailijan pohtimaan liikkumisen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.

Suomessa on yli 20 000 kilometriä valtakunnallisia, alueellisia ja paikallisia pyöräilyreittejä. Matkailun kannalta merkittävimpiä reittejä ovat Saariston rengastie Turun seudulla ja Puumalan palkittu saaristoreitti. Keski-Suomessa tällaisia tunnettuja, tuotteistettuja reittejä ei juuri vielä ole, vaikka potentiaalia pyörämatkailulle olisikin. Maastopyöräilyreittejä Keski-Suomesta löytyy jo kohtuullisesti, mutta tavalliselle, pyörämatkailua aloittelevalle kävijälle reitit eivät välttämättä sovellu niiden haastavuuden vuoksi.

Lähialueiden pyörämatkailukohteet ja -reitit jäävät usein paikallisilta unohduksiin. Keski-Suomen maaseudulla olisi kuitenkin potentiaalia tarjota uudenlaista elämys- ja hyvinvointimatkailua niin kotimaisille kuin kansainvälisillekin ryhmille. Esimerkiksi Säynätsalon saaristo, Saraaveden reitti kalliomaalauksineen, Struven ketju ja monet muut kohteet tarjoavat elämyksiä niin aloittelevalle kuin edistyneemmällekin pyörämatkailijalle.

Pyöräile kylille -hankkeessa kartoitetaan pyöräreittejä Laukaan ja Pohjois-Päijänteen alueella tavallisen lähimatkailijan näkökulmasta. Tavoitteena on löytää reittejä, jotka soveltuvat tavalliselle pyöräilijälle ilman maastopyörää ja soveltuvat ajettavaksi myös laatikkopyörällä ja pyöräkärryn kanssa. Hankkeen tavoitteena on innostaa seudun asukkaita tutustumaan omaan lähiseutuun ja sen tarjoamiin palveluihin pyöräillen.

Pyöräile kylille -hanke toteutetaan 1.4.2021 – 31.12.2022 välisenä aikana ja se saa maaseuturahaston tukea Leader Jyväsriiheltä.

EU-lippu ja teksti Euroopan maaseudun kehittämisen matalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin -logo
Leader-logo