Lastipyörä­lainaamo

Lastipyörälainaamon ideana on tarjota sähköavusteisia lasti- ja polkupyöriä kokeiltavaksi maksutta. Omasta pyörästä haaveileva pääsee lainaamon valikoiman avulla testaamaan, millainen pyörä sopisi omaan käyttöön parhaiten. Entä jos oman auton sijaan lapset veisikin päiväkotiin laatikkopyörällä? Tai voisiko sähköpyörä korvata auton työmatkoilla? Autottomalle lastipyörä voi toimia muuttoapuna ja sen avulla voi kuljettaa vaikka rikkimenneen television kierrätykseen.

Lastipyörälainaamo on perustettu vuonna 2015 ja se ollut jyväskyläläisten suosiossa alusta alkaen.

 

Lastipyörä­lainaamon kausi 2023

Lastipyörälainaamosta voi kuka tahansa saada maksutta kokeiltavaksi sähköavusteisen lasti- tai polkupyörän viikoksi. Kesällä 2023 lainaamosta voi lainata tandemin tai tapahtumapyörän. Lisäksi lainattavissa on yksi pyöräperäkärry asiakkaan omaan pyörään.

Aiemmista vuosista poiketen valikoimamme on hieman suppeampi. Suuri osa sähkö- ja lastipyöristämme on Fiksut arkimatkat -hankkeen käytössä eri puolilla Jyväskylää. Hanketta rahoittaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Lainattavat pyörät

Tuplis

Cannondale –merkkinen tandem on 30-vaihteinen kahden ajettava tandempyörä, ei sähköavustusta.

Linkki-tapahtumapyörä

Christiania EventBike-merkkinen sähköavusteinen kolmipyöräinen lastipyörä. Laatikon päältä avautuva kansi ja sivuista nousevat tasot muuttavat lastipyörän pieneksi kojuksi. Tapahtumapyörän on Lastipyörälainaamolle hankkinut Jyväskylän joukkoliikenne.

Salli-lainakärry

Spectra -merkkinen pyörän peräkärry, jossa on turvavyöt kahdelle lapselle. Kärryllä voi kuljettaa 1-2 lasta (maks. pituus 105 cm) ja sen enin kuorma on 30 kg. Lainaamosta voi lainata irrallisen liitoskappaleen, jolla lainaaja voi kiinnittää peräkärryn omaan pyöräänsä (liitin soveltuu useimpiin pyörämalleihin).

Pyörälaukut

Lainaamossa on kahdenlaisia pyörälaukkuja, Ortliebin ja Clarijsin laukkuja. Molemmat ovat laadukkaita ja oikein kiinnitettyinä vesitiiviitä. Ortliebin laukuissa on näppärä pikalukitus, jonka avulla laukut saa kiinnitettyä erilaisten pyörien tavaratelineisiin. Yhden laukun tilavuus on 20 litraa. Väreinä punainen ja sininen.

Clarijsin laukut kiinnitetään tarakkaan jämäkällä tarranauhalla kahden laukun settinä. Setin tilavuus on noin 40 litraa. Valittavana on useita värivaihtoehtoja mm. musta, vihreä ja punainen. Yhteen laukkupariin on saatavissa myös kätevät sisäkassit, jotka voi tarvittaessa ottaa mukaan vaikkapa kauppaan.

Lainausohjeet

Pyörien ajantasaisen varaustilanteen näet varauskalenterista. Varaa pyörä Mataran aulapalvelusta

Puh. 0400 274 209
Sähköposti aulapalvelut (at) kyt.fi

Kansalaistoiminnankeskus Matara
Aulapalvelu
Matarankatu 6 A 1
40100 Jyväskylä

Avoinna ma-to klo 8–18 ja pe 8–17.

Laina-aika

Laina-aika on yksi viikko. Pyörän haku ja palautus tapahtuu aina maanantaisin.

Haku klo 14.00-16.30 välisenä aikana
Palautus klo 8.00-12.00 välisenä aikana

Pelisäännöt ja ohjeet

  • Pyörien lainaaminen on kokeiluluontoista, eikä niitä ole tarkoitettu jatkuvampaan käyttöön
  • Lainaajan tulee olla täysi-ikäinen
  • Muista ottaa mukaan kuvallinen henkilötodistus ja pyöräilykypärä pyörää noutaessasi!
  • Pyöriä lainataan vain yksityishenkilöille tai sellaisiin verrattaville pienyrittäjille.
  • Poliittisiin tapahtumiin pyöriä ei lainata.

Ajankohtaista

Lainaamon ajankohtaisista kuulumisista voit lukea blogista ja lainaamon Facebook-sivuilta.

Lastipyörälainaamo on osa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n hanketta, joka saa rahoituksensa Traficomin liikkumisen ohjauksen valtionavustuksista, ja lainaamo toteutetaan yhteistyössä Kansalaistoiminnankeskus Mataran kanssa.