Kasvis­painot­teista ruokaa

Kestävä ruoka on terveellistä, turvallista, ekologista, taloudellista ja myös maistuvaa. Kun syöt kestävästi, pidät huolta sekä itsestäsi että ympäristöstä. Ympäristöystävällisen ruokavalion koostaminen on sitä paitsi yllättävän vaivatonta: valitse lautasellesi mahdollisimman paljon kasviperäisiä tuotteita.

Minimoi myös ruokahävikkiä. Osta tai ota lautaselle vain sen verran kuin syöt, hyödynnä kotona pakastinta ja seuraa elintarvikkeiden päiväyksiä.

Kestävä ruokailija ottaa huomioon myös ruuantuotannon eettisen ja sosiaalisen näkökulman. Suosi siis vastuullisesti tuotettua ruokaa!

 

Vinkkejä kestävään ruokailuun

Ruokapiireistä voit ostaa ruokaa suoraan tuottajalta, ilman välikäsiä. Voit myös tutustua ruuan tuottajiin ja tiedät, mistä ruokasi tulee. 

Jyväskylän luomuruokapiiri

REKO-lähiruokarengas

Viljele itse! Jyväskylän kaupungilla on vuokrattavana viljelpalstoja ja Kankaan Puutarha on yhteisöllinen kaupunkiviljelyalue, jonka Jyväskylän kaupunki on luovuttanut viljelijöiden käyttöön. Alueella voit viljellä joko hyöty- tai koristekasveja, oman kiinnostuksesi mukaan.

Jyväskylän kaupungin viljelypalstat

Kankaan puutarha

Ruokahävikin välttäminen on tärkeä osa kestävää ruokailua. Voit välttää ja vähentää hävikkiä muun muassa suunnittelemalla ruokaostokset tarkasti, miettimällä ruoan valmistustapoja, hyödyntämällä tähteitä hyödyntämällä sekä säilyttämällä ruokaa oikein. 

Jyväskylän seudulla osasta kouluja voi ostaa hävikkilounaan, mikäli oppilasruokailuun varattua lounasta jää yli. Tarkista myös ravintoloiden ylijäämäruokatilanne ja herkuttele!

Hävikkiruokareseptejä (Martat)

Kylän kattauksen hävikkilounaat

ResQue Jyväskylä

Lisää vinkkejä kestävään ruokailuun

Kasvisruokareseptejä - Martat

Kasvisruokareseptejä - kasvisreseptit.fi

Osallistu Vegaanihaasteeseen! Saat paljon hyvää tietoa ja vinkkejä vegaanisesta ruokavaliosta. 

Vegaanihaaste

Tiedätkö, milloin on kunkin kasviksen tai hedelmän sesonki? Tarkista Satokausikalenterista!

Satokausikalenteri

Mikä kala on vastuullisesti pyydettyä? Tarkista WWF:n Kalaoppaasta!

WWF:n Kalaopas

Pakkausten merkinnät helpottavat tuotteiden vertailua ja valintaa. Merkit kertovat tuotteiden alkuperästä, terveellisyydestä tai valmistustavasta. Tutustu ruuan pakkausmerkintöihin!

Ruuan pakkausmerkinnät - Kuluttajaliitto

Lue lisää ympäristön kannalta parhaista valinnoista lautaselle. 

Ruuan ympäristövaikutukset - WWF