Lihasvoimin tai linkillä

Liikenteen osuus ilmastopäästöjen synnyssä on merkittävä. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä syntyy noin kolmannes liikkumisesta. Liikkumisen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä voi jokainen vähentää suosimalla kävelyä, pyöräilyä, joukkoliikennettä sekä kimppakyytejä arkimatkoilla. Myös esimerkiksi bensa-auton vaihtamista biokaasuautoon tai sähköautoon kannattaa harkita.

Kestävät liikkumisvalinnat tekevät hyvää paitsi ympäristölle, myös omalle hyvinvoinnille ja lompakolle. Lisäksi matkojen lihasvoimin taittamisella on todettu olevan positiivinen vaikutus liikkujan hyvinvointiin ja terveyteen.

Vinkkejä kävelyyn

Kävely on miellyttävää, kun on oikeanlaiset varusteet ja kävelytekniikka kunnossa. Lisäksi lyhyet venyttelyt auttavat avaamaan kävelyssä helposti jumittuvia pohkeita ja lonkkia. Videoilla hyvinvointivalmentaja, LitM Elviira Hyytiä kertoo, millaiset ovat hyvät kengät kävelyyn, mitä kävelytekniikassa kannattaa huomioida ja millaisia venytyksiä kävelijän kannattaa tehdä. Katso videot! Videot avautuvat uuteen ikkunaan. 

Kävelijän varusteet

Oikea kävelytekniikka

Kävelijän venytykset

Vinkkejä pyöräilyyn

Haluaisitko kokeilla sähkö- tai lastipyörää? Voit kokeilla sellaista ilmaiseksi lainaamalla pyörän JAPA:n Lastipyörälainaamosta.

Lastipyörälainaamo

Jyväskylän seudulla on upeita pyöräreittejä. Tutustu Muuramen, Laukaan, Uuraisten ja Jyväskylän pyöräreittiehdotuksiin. Reitit on luotu Pyöräile kylille -hankkeessa vuosina 2021-2022. 

Pyöräile kylille -hankkeen sivut

Tutustu Jyväskylään pyöräillen! Jyväskylän kaupungilla on oma sähköinen pyöräilykartta. 

Jyväskylän kaupungin sähköinen pyöräilykartta

Opi huoltamaan pyörää itse! Vinkkejä pyöränhuoltoon

Kun polkupyörä on kunnossa, sillä on ilo polkea. Monia pyöränhuoltotoimia osaat tehdä myös itse. Katso videoilta vinkkejä pyöränhuoltoon! Videot avautuvat uuteen ikkunaan. 

Sähköpyörän huolto ja talvikäyttö

Pyörän puhdistaminen

Jarrujen ja vaihteiden huolto

Ketjun puhdistus ja huolto

Rengaspaineen lisääminen

Kun polkupyörässä on isompi vika, saatat tarvita ammattilaisen apua. Jyväskylässä toimii monta pyöräkorjaamoa. Säännöllinen huolto lisää pyörälle käyttövuosia. 

Pyöräkorjaamot Jyväskylässä

Vinkkejä Jyväskylän seudun joukkoliikenteen käyttöön ja muuhun liikkumiseen

Tarkista kätevästi Linkin aikataulut ja reitit reittioppaasta! Linkin omilta sivuilta löydät laajemmin tietoa Linkin ajankohtaisista asioista ja palveluista. 

Linkin reittiopas

Linkki - Jyväskylän joukkoliikenne

Yhdistä pyörä ja linkki! Polkaise pyörällä pysäkille, jätä pyörä parkkiin ja nouse linkin kyytiin. Pyöräliityntäpysäkit ovat linja-autopysäkkien yhtyedessä sijaitsevia pyöräparkkeja. Katso kartalta lähimmät liityntäpysäkit!

Liityntäpysäkit Jyväskylässä

Jyvässeudulla on upeita luonto- ja retkeilykohteita ihan linkkimatkan päässä. Hyppää Linkkiin ja pääset suoraan polulle.

Luontopysäkit (Meijän polku)

Kun autoa ei omista itse, voi maksaa vain sen käytöstä ja syntyy selkeää säästöä. Kokeile yhteiskäyttöautoa! Vai hyppäätkö mieluummin riksan kyytin Jyväskylän keskustassa?

Omagon yhteiskäyttöautot

Biketaxi