Lihasvoimin tai linkillä

Liikenteen osuus ilmastopäästöjen synnyssä on merkittävä. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä syntyy noin kolmannes liikkumisesta. Liikkumisen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä voi jokainen vähentää suosimalla kävelyä, pyöräilyä, joukkoliikennettä sekä kimppakyytejä arkimatkoilla. Myös esimerkiksi bensa-auton vaihtamista biokaasuautoon tai sähköautoon kannattaa harkita.

Kestävät liikkumisvalinnat tekevät hyvää paitsi ympäristölle, myös omalle hyvinvoinnille ja lompakolle. Lisäksi matkojen lihasvoimin taittamisella on todettu olevan positiivinen vaikutus liikkujan hyvinvointiin ja terveyteen.

ARKIKÄVELYN TAIKA

Kävely on ihmiselle luontaisin tapa liikkua. Kävely ei vaadi erityisiä liikuntataitoja tai -välineitä, se on helppo tapa liikkua ja täysin ilmaista. Kävelyllä on erinomaisia terveysvaikutuksia. Se vähentää stressiä ja kohentaa mielialaa. Kaiken lisäksi kävelystä ei aiheudu lainkaan ilmastopäästöjä! Kävely on siis hyvää perusliikuntaa, jonka hyödyistä kannattaa nauttia arjessa mahdollisimman paljon. 

 

 • Kävelemällä töihin tai kouluun säästät aikaa, sillä päivän lenkki tulee tehtyä arkimatkojen aikana.
 • Käytä reppua ja vapauta kädet. Kävely on mukavampaa kun kädet saavat liikkua vapaasti.
 • Muista heijastimet pimeällä!
 • Pyydä kaveri mukaan – yhdessä on hauskempaa!
 • Löydä työmatkallesi uusia reittejä – rönsyile! #työmatkarönsyily
 • Mittauta säännöllisesti kehonkoostumus. Motivaatio löytyy parantuneista tuloksista.
 • Kuuntele äänikirjaa ja uppoudu tarinoiden maailmaan. Huomaamattasi olet jo perillä!
 • Nappaa kävelylle sauvat mukaan! Saat kävelystä tehokkaamman suorituksen.
 • Virkistä mieltä ja muistia – Kävele siis!

Vinkkejä kävelyyn

Kävely on miellyttävää, kun on oikeanlaiset varusteet ja kävelytekniikka kunnossa. Lisäksi lyhyet venyttelyt auttavat avaamaan kävelyssä helposti jumittuvia pohkeita ja lonkkia. Videoilla hyvinvointivalmentaja, LitM Elviira Hyytiä kertoo, millaiset ovat hyvät kengät kävelyyn, mitä kävelytekniikassa kannattaa huomioida ja millaisia venytyksiä kävelijän kannattaa tehdä. Katso videot! Videot avautuvat uuteen ikkunaan. 

Kävelijän varusteet

Oikea kävelytekniikka

Kävelijän venytykset

Vinkkejä pyöräilyyn

Pyöräileminen on usein vikkelin tapa liikkua kaupungissa. Samalla se on tehokas tapa kohentaa terveyttä ja mielialaa. Paitsi, että pyöräily kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, auttaa painonhallinnassa sekä parantaa lihasvoimaa ja liikkuvuutta, se myös kehittää tasapainoa ja koordinaatiota. Pyöräilemällä säästät arjessa euroja ja samalla myös
ilmastopäästöjä. Arkipyöräily on erinomainen ympäristöteko!

 

 • Pukeudu mukavasti. Pyöräillessä kannattaa käyttää säänmukaisia ulkoiluvaatteita. Pirteä väri on myös turvallisuusseikka.
 • Muista kypärä!
 • Kokeile pyörälaukkuja – unohda reppu ja mustekalat! Kun tavarat ovat pyörälaukussa, ne eivät paina selkää, eivätkä hiosta tai tipahtele kyydistä.
 • Vaihda talveksi nastarenkaat! Pyöräilyä ei tarvitse jättää talvellakaan, kun vaihtaa pyörään nastarenkaat. Pito paranee ja meno kevenee!
 • Yhdistä pyörä- ja linkkimatkat. Polkaise pyörällä pysäkille ja jätä pyörä katokseen. Jyväskylässä on rakennettu paljon liityntäpysäkkejä sujuvoittamaan matkantekoa.

Haluaisitko kokeilla sähkö- tai lastipyörää? Voit kokeilla sellaista ilmaiseksi lainaamalla pyörän JAPA:n Lastipyörälainaamosta.

Lastipyörälainaamo

Jyväskylän seudulla on upeita pyöräreittejä. Tutustu Muuramen, Laukaan, Uuraisten ja Jyväskylän pyöräreittiehdotuksiin. Reitit on luotu Pyöräile kylille -hankkeessa vuosina 2021-2022. 

Pyöräile kylille -hankkeen sivut

Tutustu Jyväskylään pyöräillen! Jyväskylän kaupungilla on oma sähköinen pyöräilykartta. 

Jyväskylän kaupungin sähköinen pyöräilykartta

Opi huoltamaan pyörää itse! Vinkkejä pyöränhuoltoon

Kun polkupyörä on kunnossa, sillä on ilo polkea. Monia pyöränhuoltotoimia osaat tehdä myös itse. Katso videoilta vinkkejä pyöränhuoltoon! Videot avautuvat uuteen ikkunaan. 

Sähköpyörän huolto ja talvikäyttö

Pyörän puhdistaminen

Jarrujen ja vaihteiden huolto

Ketjun puhdistus ja huolto

Rengaspaineen lisääminen

Kun polkupyörässä on isompi vika, saatat tarvita ammattilaisen apua. Jyväskylässä toimii monta pyöräkorjaamoa. Säännöllinen huolto lisää pyörälle käyttövuosia. 

Pyöräkorjaamot Jyväskylässä

Vinkkejä Jyväskylän seudun linkin käyttöön 

Joukkoliikenteellä liikkuminen on henkilöautoilua terveellisempää, sillä yleensä siihen liittyy lihasvoimin liikkumista sekä matkan alku- että loppupäässä. Joukkoliikenne on myös edullisempaa ja huolettomampaa kuin henkilöautoilu – ja tietysti vähäpäästöisempää. Toimiva joukkoliikenne tekee myös kaupunkiympäristöstä miellyttävämmän. Jyväskylässä toimii Jyväskylän seudun joukkoliikenne eli Linkki.

– Unohda vakuutukset, parkkipaikan metsästykset, tankkaukset ja huollot. Hyppää vain Linkin kyytiin!
– Maksa Linkki-matka millä haluat! Waltti-matkakortilla, lähimaksulla, mobiililipulla tai käteisellä rahalla.
– Ota lemmikki mukaan! Lemmikistä ei peritä erillistä maksua.
– Ota polkupyörä tai skuutti Linkin kyytiin! Polkupyörän tai skuutin mukaan ottaminen maksaa 1,50€ käteisellä.
– Nauti matkasta! Ota mukaan käsityö tai äänikirja. Linkin kyydissä ei tarvitse keskittyä liikenteeseen.

Tarkista kätevästi Linkin aikataulut ja reitit reittioppaasta! Linkin omilta sivuilta löydät laajemmin tietoa Linkin ajankohtaisista asioista ja palveluista. 

Linkin reittiopas

Linkki - Jyväskylän joukkoliikenne

Yhdistä pyörä ja linkki! Polkaise pyörällä pysäkille, jätä pyörä parkkiin ja nouse linkin kyytiin. Pyöräliityntäpysäkit ovat linja-autopysäkkien yhtyedessä sijaitsevia pyöräparkkeja. Katso kartalta lähimmät liityntäpysäkit!

Liityntäpysäkit Jyväskylässä

Jyvässeudulla on upeita luonto- ja retkeilykohteita ihan linkkimatkan päässä. Hyppää Linkkiin ja pääset suoraan polulle.

Luontopysäkit (Meijän polku)

Kun autoa ei omista itse, voi maksaa vain sen käytöstä ja syntyy selkeää säästöä. Kokeile yhteiskäyttöautoa! Vai hyppäätkö mieluummin riksan kyytin Jyväskylän keskustassa? Kartoita myös kimppakyytien mahdollisuus! Yhdessä matka sujuu rattoisammin.

Vinkkejä liikkumispalveluihin

Omagon yhteiskäyttöautot

Biketaxi

Vinkkejä taloudelliseen ajotapaan

Autoillessakin voi tehdä fiksuja asioita ympäristön ja kukkaron kannalta. Henkilöautoilun ympäristövaikutuksia on mahdollista vähentää tiedostavilla ajotavoilla ja muilla liikenneteoilla. Järkevä ajotyyli säästää ilmastopäästöjen lisäksi euroja ja lisää liikenneturvallisuutta.  

Ohessa vinkkejä, joilla pystyt itse vähentämään polttoaineen kulutusta!

 Polttoainetta kuluu vähemmän, kun 

• Vältät auton tyhjäkäyntiä 

• Ennakoit ja rauhoitat ajotyyliä 

• Lähdet matkaan ajoissa ja suunnittelet reitin etukäteen 

• Käytät moottorijarrutusta 

• Esilämmität moottorin 

• Tyhjennät auton tavaratilasta turhat tavarat 

• Puhdistat lumen auton katolta 

• Pidät rengaspaineet suositusten mukaisina 

• Varmistat, että renkaat pyörivät vapaasti, eivätkä jarrut laahaa 

 Pieniä, mutta tehokkaita asioita, joilla säästät rahaa ja ilmastopäästöjä!