Vieraslajikampanja Jyväskylässä 2023

Vieraslajit ovat levinneet Suomen luontoon ihmisen toimesta esimerkiksi puutarhakarkulaisina. Pahimmillaan ne syrjäyttävät tieltään paikallisia alkuperäislajeja, aiheuttaen haittoja paitsi luonnolle ja sen virkistyskäytölle, myös terveydelle ja maisemalle. Usein ne ovat myös erittäin sitkeitä ja vaikeasti torjuttavia.

Jyväskylän kaupunki torjuu kesäisin vieraslajeja omistamiltaan maa-alueilta paitsi kaupungin omana työnä myös yhteistyössä asukkaiden kanssa. Torjuntatoimet toteutetaan touko-elokuun välisenä aikana.

Jättiputken torjunta

Jyväskylän kaupunki on torjunut jättiputkea omistamiltaan maa-alueilta jo vuodesta 2004 lähtien. Jättiputken torjuntapartio kiertää kesäkuussa hävittämässä vanhoja, jo tiedossa olevia jättiputkiesiintymiä. Uusista esiintymistä voi ilmoittaa joko sähköisellä lomakkeella tai puhelimitse 045 320 6540 JAPA ry:n toimistoon. Kampanjan puitteissa torjuntatoimenpiteitä tehdään ainoastaan Jyväskylän kaupungin omistamilla maa-alueilla.

Mikäli jättiputki kasvaa omalla pihamaalla, voi kasvin hävittää itse, ks. ohjeita jättiputken torjuntaan omalla pihamaalla. Tällöin tulee muistaa työturvallisuus, sillä jättiputken kasvineste aiheuttaa iholla palovamman kaltaisia rakkuloita. Jättiputken torjuntaan voi myös kysyä ammattilaisen apua puutarha-alan yrityksistä.

Tiesithän, että jättiputken, kuten muidenkaan haitallisten vieraslajien, kasvattaminen omalla pihalla ei enää ole sallittua? Lue lisää vieraslajit.fi

Osallistu vieraslajien kitkentä challengeen!

Jyväskylän kaupunki haastaa sinut kitkemään vieraslajeja! Vastaa haasteeseen ja kitke tai niitä kesän aikana asuinalueeltasi nopeasti leviäviä ja muilta lajeilta elintilaa vieviä vieraslajeja, kuten lupiineja ja jättipalsamia.

Haasteeseen osallistuminen on helppoa: kokoa porukka, ilmoittaudu mukaan joko sähköisellä lomakkeella tai puhelimitse 045 320 6540 /JAPA ja nyhdä. Voit kitkeä vieraslajeja koko kesän ajan, aikaa on elokuun loppuun saakka. Haasteen aikana kasveja nyhdetään Jyväskylän kaupungin omistamilta maa-alueilta. Koska vieraslajien hävittämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa, JAPA ry varmistaa kaupungin maanomistajuuden ja antaa kitkentäluvan. Tarkat Jyväskylän kaupungin maa-alueiden rajat voi tarkistaa kaupungin karttapalvelusta. Valitse vasemman yläreunan valikosta Kartalla näkyvät tasot -> kaavat, kiinteistöt ja metsät –> kaupungin/kunnan maanomistus. Valikosta 2D-napin alta voi valita erilaisia karttapohjia, esim. asemakaavan.

Suojahanskoja ei tänä vuonna jaeta. Ilmoittautumisia toivotaan, jotta kaupunki saa tiedon alueista, joilla torjuntatoimenpiteitä tehdään. Vieraslajien kitkentään tarvitaan maanomistajan lupa ja näin varmistetaan, ettei kasveja kitketä vahingossa yksityisessä omistuksessa olevilta mailta.

Jyväskylässä järjestetään myös monia Suomen Luonnonsuojeluliiton järjestämiä jättipalsamin kitkentätalkoita. Tarkemmat tiedot SLL:n talkoista löydät täältä. Lisäksi Jyväskylän kaupunki on mukana valtakunnallisessa #soolotalkoot -kampanjassa.

Ohjeet kasvien torjumiseen Jyväskylässä

Kasveja voi torjua joko nyhtämällä kasvi juurineen tai katkaisemalla se tyvestä. Kitketyt kasvit jätetään kitkentäpaikalle maatumaan, jolloin ravinteet kiertävät luonnollisesti alueella. Nyhdetyn kasvin tyvi kannattaa murskata vaikka jalalla päälle astumalla, jotta kasvi ei juurru uudelleen. Myös kasvin kukinto kannattaa talloa. Siemennysvaiheessa olevien vieraslajien, siemenkodat tulee poistaa ennen kasvin nyhtämistä tai niittämistä. Siemenet tulee pakata tiiviiseen, suljettuun muovipussiin ja hävittää sekajätteenä. Muu kasvi voidaan sen jälkeen hävittää, kuten yllä on mainittu. Lataa ohje jättipalsamin nyhtämiseen!

Jyväskylän vieraslajit kartalle -kampanja

Jyväskylän kaupunki kerää torjuntatoimia varten tietoa kaikista Jyväskylän kaupungin maalla kasvavista vieraslajeista. Ilmoitukset otetaan vastaan lajeittain: jättiputki-, komealupiini-, jättipalsami-, tatar-, espanjansiruetana-, etelänruttojuuri-, kurtturuusu- ja muiden vieraslajien havainnoille on kullekin oma ilmoituslomake. Kaupungin torjuntapartiot liikkuvat kaupungin mailla ja keskittyvät aluksi näkyvimpiin sekä laajimpiin esiintymiin. Lisätiedot ja ilmoituslomakkeet.

Tietoa vieraslajeista

Jyväskylän kaupungin vieraslajisivut

Facebookissa:
Vieraslajien torjunta Jyväskylässä

Muualla verkossa:
Kansallinen vieraslajiportaali vieraslajit.fi:
Lupiini
Jättipalsami
Jättiputki