Blogi: Keke on kestävyyslaji

16.03.22 | Ajankohtaista, Blogi

Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry – tuttavallisemmin JAPA – täytti viime vuonna 20 vuotta. JAPA syntyi aikana, jolloin kestävän kehityksen käsite eli keke ei ollut samalla tavalla ihmisten huulilla kuin nyt. Tänä päivänä niin uutisissa, yritysten julkaisuissa kuin kahvipöydän keskusteluissakin vilahtelevat luontevasti tuon tuosta kestävän kehityksen termit, kuten hiilineutraalius, ilmastonmuutos, hiilijalanjälki ja kiertotalous.

Kestävän kehityksen termeistä on tullut arkipäiväisempiä. Mitä sitten ovat kestävän kehityksen arkipäiväiset teot? Niitä on paljon ja useimmat ihan tavallisia: joku saattaa ponnistella sen puolesta, että hävikkiruokaa syntyisi mahdollisimman vähän, toinen kierrättää, kolmas siirtyy ajamaan biokaasulla kulkevalla autolla. Tekojen on hyvä olla itselle riittävän helppoja toteuttaa, että ne asettuvat arkeen luontevasti. Ja kun yksi asia on otettu haltuun, on kiva opetella toinenkin. Kestävää arkea opetellaan taito kerrallaan.

Helmikuun viimeisenä päivä julkaistiin tuore IPCC-raportti, joka on karua luettavaa. Raportti kertoo lohduttomasti, että peruuttamattomia muutoksia ilmastossamme on jo tapahtunut eikä kurssia voi enää kokonaan kääntää. Tässä tilanteessa voi tuntua siltä, että omilla pienillä teoilla ei ole merkitystä. Mutta se ei ole totta. Pienet arkiset teot ovat tärkeitä, koska juuri niitä me voimme tehdä. Ne ovat meidän helpoin keinomme vaikuttaa ympäristöön ja ennen kaikkea omaan hiilijalanjälkeemme.

Aloitin JAPA:n toiminnanjohtajan sijaisena vuoden alussa. Vaikka JAPA:n pääjapattaja onkin nyt eri, itse toiminta jatkaa sitkeästi ja kestävästi samalla tiellä. Tavoitteenamme on edelleen kestävän kehityksen arkipäiväistäminen. Auttaa jyväskyläläisiä asukkaita ymmärtämään, mitä kestävän kehityksen termit ovat käytännön tekoina ja arkipäivän valintoina sekä kannustaa siihen, että pienetkin teot merkitsevät.

JAPA:n arkeen kuuluu tänä vuonna samoja asioita kuin aiempinakin vuosina. Eskarilaisille suunnattu Mustankorkean Kierrätysmahtikiertue jatkaa edelleen, samoin Jyväskylän seudun joukkoliikenteen epuille tarjoama Bussiloikkakiertue. Kesällä torjumme vieraslajeja Jyväskylän kaupungin kanssa yhteistyössä, kuten olemme tehneet jo 18 vuoden ajan. Erilaisten hankkeiden avulla etsimme ratkaisuja ilmastofiksun liikkumisen tukemiseksi. Jäteneuvonnasta on nykyään tullut kierrätysvalmennusta, mutta asia on edelleen sama: pyritään siihen, että mahdollisimman moni jäte saa uuden elämän kiertotaloudessa.

Keke, kestävyys ja kehitys kulkevat käsi kädessä. Vaikka JAPA:n toiminta onkin vakaalla kestävällä pohjalla, sitä pitää myös kehittää. Tänä vuonna meillä on tarkoitus lisätä kestävän kehityksen arkivinkkejä somessa ja uutiskirjeessä. Ja jos sinulla on toiveita, ajatuksia tai ehdotuksia JAPA:lle, laita meille viestiä toimisto (at) japary.fi.

Ollaan yhteyksissä, aurinkoa kevääseen!

t. Minna

ps.

Ja hei, tänäkään vuonna emme peri jäseniltä maksua, silla haluamme, että toimintamme on mahdollisimman avointa ja mukaan tuleminen helppoa. Jos haluat pysytellä kuulolla toiminnastamme, liity meihin japalaisiin!