Kestävä joulu

Joulusta voi rakentaa reilusti omanlaisensa, oman näköisen, oman makuisen – ja kestävän. Joulun aikaan voi hyvin rauhoittua oivaltamaan ja kokeilemaan uusia, kestäviä tapoja juhlia joulua. Olemme koonneet tälle sivulle vinkkejä kestävään jouluun. 

Japalaisten oma suosikkivinkki on ottaa joulu leppoisasti ja rennon rauhallisesti! Tehdään mukavia joulujuttuja, nautitaan joulun odottamisesta. Annetaan joulutunnelman rakentua sisälle pienistä, taianomaisista hetkistä ja hykerryttävistä joulufiiliksistä. Näin saadaan nauttia joulun tunnelmasta rutkasti pidempään!  

Joulukortit

Joulukorttien askartelu auttaa päästämään mielikuvituksen ja joulumielen valloilleen. Itsetehty joulukortti huokuu lämpimiä ajatuksia. Joulukorttimateriaalit löytyvät usein valmiina jo kotoa. Mainospaperit, vanhaat kankaat, kahvipussit, kirjekuoret, vanhat joulukortit ja joulukalenterit ovat mainiota materiaalia persoonallisiin jouluntervehdyksiin. Käytettyjen tuikkukynttilöiden alumiinisista kuorista voi leikata vaikka tähtiä tai kukkia. 

Joulutervehdyksen voi lähettää myös sähköisesti – tärkeintä on ajatus!

Askartele joulukortit kierrätysmateriaalista, Kotiliesi

joulun juhlavaatteet

Kun pikkujoulut kutsuvat ja vaatekriisi iskee, niin muista: juhlamieli löytyy siitä mitä on sisimmässäsi, ei suinkaan siitä mihin itsesi kiedot. Ekologisin vaate on se, joka löytyy jo kaapistasi – anna sen loistaa! Kaunis juhlamekkosi ansaitsee tulla nähdyksi useammissakin juhlissa. Piristystä kaipaavaa vaatetta voi tuunata monilla eri tavoilla. Korjaaminenkin saa näkyä! 
 
Jos kaapistasi ei kuitenkaan löydy tilaisuuteen sopivaa vaatetta, anna mahdollisuus kirpputoreille. Kirppisten kätköistä voit löytää aarteita. Kaverin vaatekaapista voi myös lymyillä piilotettu helmi, jonka lainaaminen pelastaa orastavan asukriisin. 

Kierrä kurkkaamassa kirppisten tarjonta Jyväskylässä:

Jyväskylän kirpputorit, Visit Jyväskylä

joulukuusi ja muut koristeet

Aito kuusi vai muovikuusi? Molemmissa on puolensa! 

Perinteisellä kuusella on lyhyt elinkierto, sillä se päätyy nopeasti joulun jälkeen jätelaitoksen polttouuniin. Muovikuusta voit käyttää vuosi toisensa jälkeen ja niin itse asiassa kannattaakin! Muovikuusi on perinteistä kuusta ekologisempi vasta 20 vuoden jälkeen, joten jos olet hankkinut muovikuusen, pidä siitä hyvä huoli. Säilytä se oikein ja muista puistella välillä pölyt. 

Onko teilläkin komerossa lasten askartelemat tontut, vanha olkipukki ja hieman vääntyneitä joulutähtiä? Joulu rakentuu usein ihan pienistä asioista, kuten niistä rakkaista, vanhoista koristeista, jotka nousevat takan reunalle, hyllyille ja ikkunoihin vuodesta toiseen. Suositaanhan tänäkin vuonna jo olemassa olevia tavaroita!

Mikäli koriste on todella tullut jo tiensä päähän, kierrätetään se oikein. Muovinen koriste ei kuulu muovinkeräykseen, sillä se ei ole pakkaus.

Kivoja kierrätysaiheisia koristevinkkejä:

Näyttävä tähti vessapaperirullista

Päivitä vanhat joulukuusenpallot Strömsön ohjeilla

Jouluherkut kestävämmin

Jouluateria on usein joulun kohokohta. Ja onhan jouluna lupa herkutella! Joulupöydänkin voi täyttää herkuilla kestävämmin, kun vähän miettii, suunnittelee ja valikoi. Tässä muutamia vinkkejä joulupöytään.

  • Juhlapöydän antimien suunnittelu etukäteen on paras tapa vähentää ruokahävikkiä. Valmista vain niitä ruokia, jotka tekevät kauppansa joulupöydässä ja sen verran, ettei ruokaa jäisi yli.
  • Herkuttelua kannattaa aloittaa jo aikaisemmin! Kaikkia herkkuja ei kannata varata vain joulupäiville, jos on vaarana että niitä huolellisesta suunnittelusta huolimatta jäisi yli.
  • Jouluruokien jämät ovat myös mitä mainioimpia pohjia uusille, ihanille aterioille, leivoksille ja piirakoille.
  • Nykyään ei kaikkia jouluherkkuja tarvitse tehdä itse alusta asti, mutta onhan leipominen mukavaa ja täyttää kodin samalla huumaavilla joulun tuoksuilla. Jos kuitenkin päädyt ostamaan valmiita eineksiä ja leivonnaisia, niin voit olla hyvällä mielellä. Ainakin valmistukseen kuluvaa sähköä säästyy!
  • Kun uuni lämmitetään, kannattaa se käyttää kerralla hyödyksi. Uunin lämmittäminen uudelleen vie enemmän energiaa kuin sen pitäminen lämpimänä, joten on fiksua paistaa kaikki jouluruuat kerralla. Jälkilämmön voi käyttää vaikka puuron hauduttamiseen. Uuni tuo myös lisälämpöä asuntoon, joten lämmitystä kannattaa laittaa pienemmälle jo ennen toimeen tarttumista.
  • Muistathan myös käyttää  kantta liesiruokia tehdessäsi? Ilman kantta keitettäessä energiankulutus jopa kolminkertaistuu.
  • Nosta joulupöytään lähituottajien aarteita! Maukkaat juurekset, leivokset, vastapyydetty kala, kesän sadon marjaisat mehut, syksyn saaliin suolasienet ja makeat hunajat, tuoreet jauhot ja luomulihat – mitä ihanimpia paikallisia makuja on helposti saatavilla. Kestävä joulukattaus rakentuu kasviksista ja vastuullisesti tuotetusta lihasta, kohtuudella.
  • Suosi kasviksia, kuten perinteisiä jouluherkkuja laatikoita, rosollia, punajuurta ja sienisalaattia,  sillä niillä on pieni hiilijalanjälki. Ne ovat myös sesonkiruokaa joulun aikaan! Avomaalla kasvaneilla juureksilla on pieni hiilijalanjälki, vain 0,4 CO2 ekv/kg. Joulupöydästä löytyy usein myös paljon liha- ja maitotuotteita, joilla on suuri hiilijalanjälki. Esimerkiksi naudanlihalla se on 15kg C02 ekv/kg. Se on lähes 38 kertaa enemmän kuin juureksilla.

tonttujen puuhia ja paketteja

Joulussa tärkeintä on yhdessäolo ja joulun tunnelmasta nauttiminen, eikö vain? Kuluneen vuoden kertaaminen ja uusien seikkailujen suunnittelu läheisten kanssa tunnelmallisesti kynttilän valossa juuri siihen hetkeen keskittyen, on usein arvokkain lahja.

Mieti myös, voisiko vanhoista tavoista päästää kokonaan rohkeasti irti. Tarvitaanko lahjoja ollenkaan? Jos kuitenkin lahjat tuovat joulufiiliksen, niin tässä muutama kestävämpi vinkki lahjojen hankintaan:

  • Toivottu ja tarpeellinen on kestävämpää kuin turhat härpäkkeet! Tonttukin sen tietää. Ole avoimesti oman elämäsi tonttu ja kysele rohkeasti lahjansaajan toiveita. Näin et tulee hankkineeksi mitään tarpeetonta. 
  • Anna lahjaksi yhteistä aikaa. Arvokas lahjaidea on kirjoittaa jouluinen kortti läheiselle ja luvata yhteinen kahvitteluhetki tai vaikkapa metsäretki lähiluontoon.
  • Anna lahjaksi apuasi! Naapurin vanhus ilahtuu varmasti lumityöavusta.
  • Käsityöt ovat aina korkeassa arvossa ja ovat usein antajalle itselleenkin merkityksellisiä. Itse tehdyistä lahjoista tiedät miten ja mistä materiaaleista ne on tuotettu. Jos vaikkapa neulominen ei ole sinun juttusi, voisi purkki itse tehtyä mansikkahilloa olla oiva vaihtoehto. Mikäli koet että osaamisesi ei riitä ja aikaakin on niukasti, saattaa kierrätyslahja koitua pelastukseksi. Kyselyn mukaan 92% suomalaisista ei pahastu saadessaan kierrätetyn lahjan!
  • Lahjakortti korjauspalveluihin on kiva ekolahjaidea. Meillä kaikilla on varmasti sellaisia mieluisia tavaroita, jotka kaipaavat tai ovat mahdollisesti jo tovin odottaneet kunnostusta. Suutarin, ompelijan, pyöräkorjaamon tai vaikka ompelukonehuollon lahjakortti auttaa eteenpäin ja palauttaa rikkoutuneen tavaran lähes uuteen loistoonsa!

Joululahjoista säästyneet rahat voi laittaa vaikka hyväntekeväisyyteen. Joululahjoitus hyväntekeväisyyteen lämmittää sekä antajan että vastaanottajan mieltä. Tässä muutama hyvä valinta kestävämmän huomisen puolesta:

Luonnonperintösäätiö

Suomen Luonnonsuojeluliitto

WWF Suomi

John Nurmisen säätiö

Vinkkejä paketointiin

Joululahjojen avaaminen on hauskaa ja jännittävää! Lahjapaperista ja –narusta syntyy kuitenkin suuri määrä jätettä. Käyttämällä kierrätysmateriaaleja lahjojen paketoinnissa, saamme pienennettyä jätteen määrää. 

  • Kiedo lahjat kankaaseen tai huiviin (Furoshiki gift wrapping). Saadessasi lahjoja tai paketteja, säästä lahja- ja pakkauspaperit sekä -narut, sillä niitä voi käyttää uudelleen.
  • Hyödynnä vanhoja aikakausi- ja sanomalehtiä, vanhojen karttojen ja kirjojen sivuja, edellisvuosien joulupapereita ja lahjakasseja tai muita jo käytettyjä pakkausmateriaaleja. Paketoi kekseliäästi!
  • Käytä lahjanaruna kangasnarua, jota voit aina käyttää uudelleen.
  • Muovistakin lahjanauhaa voi käyttää monta kertaa uudelleen. 
  • Halutessasi voit leikata vanhoista lahjapapereista ja lehdistä kuvia koristamaan paketteja. 
  • Kokoa lahjat jokaiselle lahjan saajalle omaan lahjakassiin. Tällöin lahjoja ei välttämättä tarvitse paketoida ollenkaan. Lahjakassinkin voi käyttää monta kertaa uudelleen.

Katso vinkkejä paketointiin, josta ei tule turhaa jätettä:

Askartele pakettikortit vanhasta joulukalenterista, Martat

Furoshiki wrapping

Joulusauna

Joulusauna on monelle suomalaiselle tärkeä jouluperinne. Kertalämmitteinen sähkökiuas on kodeissa ylivoimaisesti eniten kuluttava yksittäinen sähkölaite. Joulusaunasta pääsee nauttimaan hieman kestävämmin, kun muistaa muutamat saunatontun vinkit: 

  • Lämmitetään sauna kerralla koko porukalle ja sovitaan saunavuorot etukäteen 
  • Leppeät lämmöt riittävät hyvin. Noin 70-80 astetta on energiataloudellisesti hyvä saunan lämpötila. 
  • Ensimmäiset saunojat menevät lauteille heti, kun löylyä irtoaa. 
  • Läpsystä vaihto – huikataan seuraaville saunojille heti kun sauna on vapaa. 
  • Viimeinen saunoja sammuttaa kiukaan viimeistään, kun poistuu saunasta. Jälkilämpö ja ilmanvaihto riittävät kuivattamaan saunan.

Motivan vinkit energiansäästöön saunassa ja kylpyhuoneessa

kierrätä joulu

Joulun aikaan kertyy usein monenmoista jätettä ja roskaa. On lahjapaperia ja -narua, foliota, ruuan tähteitä, kulahtaneita joulukuusen koristeita, liian pieniä pikkujouluvaatteita, rikkoutuneita koristevaloja. Kun jätteet kierrätetään oikein, niin niitä voidaan vielä hyödyntää. 

Joulupaperit eivät kuulu paperinkeräykseen, kuten ei myöskään leivinpaperi. Ne molemmat kuuluvat sekajätteeseen.  

Rikkoutuneet kyntteliköt, joulutähdet ja –valot on syytä kierrättää oikein. Vie rikkoutuneet jouluvalot  SER-keräyspisteeseen, eli Mustankorkean jäteasemalle, Laukaan pienjäteasemalle tai sähkölaitteita myyvään kauppaan. 

Tiesithän, että kinkkurasvalla pääsee huristelemaan monta kilometriä? Kinkkurasvasta valmistetaan sekä biokaasua että uusiutuvaa dieseliä. Mustankorkea valmistaa kinkkurasvasta paikallista biokaasua. Jo yhdestä maitopurkillisesta kinkkurasvaa saadaan ympäristöystävällistä biokaasua, jolla voi ajaa jopa 10km. Joulukinkkua syödään Suomessa jopa 6-7 miljoonaa kiloa. Aika pitkälle päästään, kun kaikki paistinrasva kerätään talteen! 

Lisää tietoa joulun monenkirjavista jätteistä ja niiden lajittelusta löydät Mustankorkean sivuilta. Kierrätä siis joulu oikein:

Mustankorkean kierrätysohjeet joulun jätteille

Lisää kestävän joulun vinkkejä

Ilmastoystävällinen joulu, Martat

Kestävän joulun vinkit, Älä osta mitään -päivä

Kestävän joulun resepti, Kuluttajaliitto

ihanaa ja omannäköistä joulun aikaa kaikille!

Lataa tästä leppoisan joulun bingo ja pelaa yhdessä läheistesi kanssa.