Taloudellisen ajotavan vinkit

24.11.23 | Ajankohtaista

Autoillessakin voi tehdä fiksuja asioita ympäristön ja kukkaron kannalta. Henkilöautoilun ympäristövaikutuksia on mahdollista vähentää tiedostavilla ajotavoilla ja muilla liikenneteoilla. Järkevä ajotyyli säästää ilmastopäästöjen lisäksi euroja ja lisää liikenneturvallisuutta. 

Istuimme alas Autoliiton Jyväskylän osaston puheenjohtajan Juha Lambergin kanssa juttelemaan taloudellisesta ajotavasta ja siitä, millaisin keinoin itse kuljettajana pystyy pienentämään auton polttoaineenkulutusta. Taloudellisen ajon mestarilla olikin useampi kuin yksi ässä hihassaan säästeliään ajotavan tiimoilta!

Renkaat rullaamaan

Heti kärkeen Juha siirsikin huomiomme renkaisiin. Renkaiden tulee päästä pyörimään vapaasti. Hyvin pyörivät renkaat joissa on suositusten mukaiset tai vähän ne ylittävät ilmanpaineet, rullaavat hyvin ja pienentävät kulutusta. On syytä myös huolehtia siitä, etteivät jarrut laahaa.

Ennakoi ja suunnittele

Ennakoiva ajotyyli, johon kuuluu reitin suunnittelu ja liikennevirran seuraaminen on yksi avain kukkaroystävällisempään ajotapaan. Liikennettä kannattaa seurata myös pidemmälle kuin parin auton päähän, eikä liikennevaloihin ole syytä kiirehtiä. Käytä myös moottorijarrutusta hyväksesi.

Kuljetatko pientä omaisuutta auton tavaratilassa? Tavaratilan siivous kannattaa, sillä turhat tavarat lisäävät painoa ja sitä myötä kulutusta. Pidä mukanasi vain yleisimmin tarvitsemasi asiat.

Talvisin moottorin esilämmitys on tärkeä osa tiedostavia ajotapoja. Noin puolen tunnin esilämmitys riittää vähentämään polttoaineen kulutusta kylmään moottoriin verrattuna.

”Ja näin talvella, muistakaahan lakaista ne lumet sieltä auton katolta! Parikymmentä senttiä lunta auton päällä on valtava ilmanvastus, joka kyllä näkyy kulutuksessa.” Juha kiteytti loppuun.

Haastattelu on osa Fiksut arkimatkat-hanketta.