Maksuttomia zero waste -työpajoja kesäkuussa

26.05.23 | Ajankohtaista

Kesän aikana jyväskyläläisille tarjotaan tuhti paketti kestävästä kuluttamisesta sekä jätteettömyydestä. Nyt toteutettava Jätteetön Jyväskylä -kokeilukokonaisuus on osa Jyväskylän kaupungin Circwaste – Jyväskylän käyttäjälähtöiset kokeilut -osahanketta ja se sisältää kaksi teemaa: Arjen zero waste -työpajat sekä Kestävä kaupunkikierros – kestävää kuluttajuutta tukevat palvelut tutuksi -viestintäkampanjan. Kokeilukokonaisuuden toteuttaa yhteistyössä Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry ja Muotoilutoimisto 2Loops.

JAPAn koordinoimia Arjen zero waste -työpajoja toteutetaan kaikkiaan neljä, joista kaksi, Kosmetiikkaa kotikonstein ja Hävikistä herkkua, kesäkuussa. Toiset kaksi työpajaa järjestetään elo-syyskuussa ja niiden aiheina ovat kodin elektroniikka sekä jätteiden lajittelu ja kierrätys.

Arjen zero waste -työpajat

Työpajat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.

Kosmetiikkaa kotikonstein 8.6. klo 17-20

Omasta keittiöstä löytyy monenlaisia raaka-aineita kotikosmetiikan valmistukseen. Valmistamalla kosmetiikan itse, vältetään turhaa kemikaalikuormaa sekä kosmetiikkapurkeista syntyvää pakkausjätettä.

Työpajassa valmistetaan yrttijalkakylpy, öljyhoito käsille ja omalle ihotyypille sopiva naamio sekä kahvikuorinta koko vartalolle kotiin vietäväksi. Osallistujat saavat mukaansa kirjalliset ohjeet tehtävistä tuotteista. Osallistujien tulee tuoda koulutukseen mukanaan oma pyyhe ja pesuvati. Työpajan ohjaajana toimii FM, biologi Minna Puntala. Työpaja on maksuton.

Paikka: Kansalaistoiminnankeskus Matara, Matarankatu 6 A

Ilmoittautuminen 5.6. mennessä sähköisellä lomakkeella. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssille mahtuu max. 15 osallistujaa ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Mikäli et pääsekään paikalle, peruuta ilmoittautumisesi mahdollisimman pian. Peruuttamatta jääneestä ilmoittautumisesta perimme 20 euron maksun.

Hävikistä herkkua 14.6. klo 17–20

Onko kaapissa tummuneita banaaneja, keitettyjä perunoita eiliseltä lounaalta tai kuivahtanutta leipää? Älä heitä niitä roskiin, vaan tee hävikistä herkkua! Osallistu työpajaan ja opi, miten eilisen tähteistä valmistetaan tämän päivän herkullinen lounas, päivällinen tai välipala. Hyödyntämällä tähteet vältetään heittämästä syömäkelpoista ruokaa roskiin, säästetään euroja ja ehkäistään ruokahävikin aiheuttamia ympäristövaikutuksia. Työpajaan voi osallistua myös yhdessä lasten kanssa. Yhdessä tehden arjen taidot kehittyvät ja ruuan valmistuksesta tulee hauska, yhteinen asia! Työpajan ohjaa Keski-Suomen Marttojen kotitalousasiantuntija. Työpaja on maksuton.

Paikka: Keski-Suomen Marttakeskus, Yliopistonkatu 11

Ilmoittautuminen 6.6. mennessä sähköisellä lomakkeella. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssille mahtuu max. 14 osallistujaa ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Mikäli et pääsekään paikalle, peruuta ilmoittautumisesi mahdollisimman pian. Peruuttamatta jääneestä ilmoittautumisesta perimme 20 euron maksun.

Vinkki: Kortteli Klubilla (Vapaudenkatu 48-50, Jyväskylä) Hyvästit hävikille! -näyttely 5.6-16.6. ma-pe klo 10-16.

Lue lisää Jyväskylän kaupungin kampanjasivuilta: Jätteetön Jyväskylä -kampanja kesällä 2023