Fiksut arkimatkat -kampanja kannustaa liikkumaan työ- ja harrastematkoilla

14.04.23 | Ajankohtaista

Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry kampanjoi tänä vuonna kestävien työ- ja harrastematkojen puolesta. Kauppakeskus Sepässä ja jalkapalloseura FC Vaajakoskessa toteutettava Fiksut arkimatkat -kampanja kannustaa niin työ- kuin harrastematkalaisiakin liikkumaan arkimatkoja aiempaa enemmän lihasvoimin, linkillä ja kimppakyydeillä – ellei joka päivä, niin ainakin enemmän kuin ennen! Kampanjan tavoitteena on pienentää organisaatioiden hiilijalanjälkeä. Samalla kestävästä liikkumisesta on muutakin hyötyä. Säännöllisellä arkiliikkumisella on usein huomattava vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Lisäksi saattaa kuin huomaamatta säästyä euroja ja ylimääräisiltä kuljetuksilta säästynyttä aikaa.

Sekä Kauppakeskus Sepässä että FC Vaajakoskessa tehdään jo nyt tavoitteellista vastuullisuustyötä. Fiksut arkimatkat -kampanja sopiikin molempien organisaatioiden tavoitteisiin toimia kestävästi tulevia sukupolvia kohtaan ja huolehtia ympäristöstä ja ilmastosta.

Kauppakeskus Sepässä työntekijät pääsevät kokeilemaan erilaisia kestävän liikkumisen vaihtoehtoja työmatkoilleen. Tarjolla on mm. sähkö- ja lastipyöräkokeiluja, linkkikorttikokeiluja, polkupyörän huoltoa ja kannustimena oman kunnon testimittauksia. FC Vaajakoskella myötä on luvassa mm. näkyvyyttä somessa, haasteita, tapahtumia sekä vinkkejä fiksuun arkiliikkumiseen, kuten polkupyörätreenibussit ja kimppakyytijärjestelmän kehittäminen. Seuran käsikirjaan kirjataan myös suositus tapahtumiin liikkumisesta pyöräillen tai kävellen. Molemmissa organisaatiossa pyritään myös lisäämään tietoa kestävästä liikkumisesta, mm. työsuhdematkaeduista ja taloudellisesta ajotavasta.

Kauppakeskus Sepässä on töissä noin 700-800 työntekijää ja FC Vaajakoskella on lähes 600 harrastajaa. Molempien organisaatioiden vaikutusmahdollisuudet ovat siten isot. Esimerkiksi mikäli jokainen kauppakeskus Sepän reilusta 700 työntekijästä jättää henkilöauton kotiin noin kerran kuussa ja kulkee työmatkan sen sijaan kestävästi, vähenee henkilöautolla kuljettujen työmatkojen määrä jopa noin 18 800 kpl vuodessa. Ja jos jokainen FCV pelaaja, valmentaja, joukkueenjohtaja, työntekijä ja vanhempi jättää kerran viikossa auton kotiin ja kulkee treenimatkan sen sijaan lihasvoimin, säästetään vuosittain kymmeniä tuhansia automatkoja ja siten merkittävä määrä ilmastopäästöjä.  

Fiksut arkimatkat -kampanja saa rahoitusta Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta. Kampanja on osa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n Kuljetaan kestävästi Keski-Suomessa -hanketta. Hanke toteutetaan 1.2.-31.12.2023 välisenä aikana.