Blogi: Autottomuutta ja kestäviä valintoja, osa 2

30.11.20 | Ajankohtaista, Blogi

Jyväskylän keskustassa asuva Jasmiina on noudattanut kestävää elämäntapaa jo pitkään. Jasmiinalle ekologisuu­desta on tullut luontainen osa elämää ja se vaikuttaakin kaikkiin arkisiin valintoihin. Kun on kerran herännyt ympäristöasioiden äärelle, on ympäristönäkökulma myös aina mielessä.

-Kai se loppujen lopuksi näkyykin vähän kaikessa. Varsinkin nyt, kun se on ollut jo niin monta vuotta läsnä meidän elämässä. Aina on takaraivossa, kun ostaa tai tekee jotain valin­toja, että onkohan tämä paras mahdollinen tapa, Jasmiina kertoo.

Aluksi Jasmiina ryhtyi muokkaamaan elämäntapaansa eettisten syiden takia. Nähdessään videon si­kalasta yläasteikäisenä, järkytys oli niin suuri, että Jasmiina ryhtyi salaa vegaaniksi. Hiukan vanhem­pana hän alkoi kyseenalaistaa myös käyttämiään kosmetiikkatuotteita. Eläimillä testatut ja eläinpe­räisiä aineita sisältävät tuot­teet saivatkin pian jäädä. Myöhemmin Jasmiina ymmärsi, että eettisesti toimiminen on myös usein ekologinen valinta. Esimerkiksi lihansyönnin poisjättäminen on sekä eläinten että ympäristön kannalta hyvä valinta. Jasmiina on saanut myös lapsuudenkodistaan vaikutteita. Vanhemmat ovat opettaneet kunnioittamaan luontoa, myös kierrätys ja kirppareilla käyminen ovat kotoa opittuja taitoja.

Tällä hetkellä Jasmiinan mieltä painaa eniten huoli ilmastonmuutoksesta. Se puskee häntä teke­mään valintoja entistä ekologisemmin. Jasmiinan mielestä on turhauttavaa, että yksilön roolia il­mastonmuutoksen ehkäisyssä usein vähätellään. Hänen mukaansa asiat eivät koskaan etene, jos vain odotetaan, että joku muu tekisi jotain. Jasmiinan mukaan myös yksilön kulutusvalinnoilla on valtaa, sen voi nähdä esimerkiksi kauppojen vegaanivalikoimissa.

-Ehkä isoimpana esimerkkinä on tämä vegaanivalikoima. Se on kasvanut ihan räjähdysmäi­sesti ja se johtuu siitä, että kuluttajat on halunneet vegaanisia vaihtoehtoja. Niin kyllä se muutos ja paine lähtee mun mielestä yksilöistä ja sitä kautta vaikuttaa niihin isompiin tahoi­hin, Jasmiina pohtii.

Kaupunkiasumista, kirpparilöytöjä ja jätteettömämpää elämää

Jasmiina asuu kumppaninsa Seetin ja pienen koiransa kanssa kaksiossa. Sopivaa kotia etsittäessä pyrittiin valit­semaan sellainen asunto, jossa ei olisi hukkaneliöitä. Tavoitteena oli asua mahdollisimman tii­viisti, mutta silti mukavasti. Tärkeää oli myös asunnon sijainti lähellä keskustaa, sillä pariskunnalla ei ole autoa. Jasmiina liikkuukin paikasta toiseen kävellen, kimppakyydeillä sekä bussilla. Pienessä asunnossa lämmitys- ja sähkökulut jäävät myös pieniksi. Jasmiina on myös vaihtanut sähkösopimuk­sensa ekosähköön ja energiaa sekä vettä pyritään säästämään eri tavoin.

Jasmiinan tavoitteena on ollut hankkia kodin huonekalut ja sisustustavarat käytettynä. Tällä hetkellä suurin osa asunnon tavaroista onkin kirppareilta löydettyjä tai omia DIY-projekteja. Uniikit kirppari­löydöt tekevät asunnosta Jasmiinan mielestä persoonallisen ja kodikkaan. Joitain tavaroita on kui­tenkin hankittu myös uutena, kun kirppareilta etsiminen ei ole tuottanut tulosta. Jasmiinan mielestä tärkeintä onkin yrittää parhaansa valintoja tehdessä, mutta samalla myös ymmärtää, ettei aina ole mahdollista tehdä sitä kaikista kestävintä valintaa.

Jasmiina on kiinnostunut myös zero waste -elämäntavasta. Ruokaostoksilla Jasmiina käyttää kesto­kasseja ja -hedelmäpusseja sekä suosii irtotuotteita. Kertakäyttötuotteita ja erityisesti kertakäyt­töistä muovia hän pyrkii välttelemään mahdollisuuksien mukaan. Hammasharjana Jasmiina käyttää muovisen sijasta bambuhammasharjaa ja kosmetiikassa hän suosii muovittomia vaihtoehtoja. Jas­miina kokee zero waste -elämäntavan kuitenkin olevan melko vaativaa, sillä esimerkiksi ruokakau­passa ei välttämättä aina ole tarjolla irtotuotteita. Jätteettömämpi elämä on kuitenkin edelleen mie­lessä ja siihen Jasmiinan perheessä pyritään.

Muovitonta zero waste -kosmetiikkaa sekä ekohammastahna ja bambuhammasharjat.

Itselle sopiva kasvisruokavalio

Jasmiina suosii ruokavaliossaan vegaanisia ruokia. Joitakin eläinperäisiä tuotteita ruokavaliossa vielä kuitenkin on. Esimerkiksi juustosta luopuminen on tuntunut vaikealta, joten Jasmiina on päättänyt pitää sen tois­taiseksi osana ruokavaliotaan. Jasmiinan mukaan kaikkea ei tarvitse muuttaa heti, jos muutos tuntuu vaikealta. Tärkeintä on löytää itselle sopiva kestävä ruokavalio, joka tukee hyvinvoin­tia sekä tuottaa iloa.

-Olen löytänyt sellaisen kultaisen keskitien, että syön pääsääntöisesti vegaanisesti, mutta en kiellä itseltäni sellaisia tuotteita, jotka edelleen tuottavat iloa. Lähinnä just nuo maitotuot­teet, erityisesti juusto, on sellaisia. Liha on jäänyt ajan saatossa kokonaan pois, Jasmiina ker­too.

Kasviruokavalion lisäksi Jasmiina pyrkii suunnittelemaan ruokaostokset tarkasti ruokahävikin välttä­miseksi ja suosii myös sesongin mukaisia ruokia. Jasmiina myös kasvattaa ruuantähteistä kuten val­kosipulista ja punajuuren kantapaloista versoja, joita voi hyödyntää esimerkiksi maustamisessa tai salaatissa. Näin ruuantähteet tulevat hyödynnetyksi hauskalla tavalla.

Jasmiinan ikkunalaudan kasvatukset. Vasemmalla kasvaa valkosipulin versoja ja oikealla punajuuren naatteja.

Ekologisuus on asennekysymys

Merkittävin muutos Jasmiinan elämäntapamatkalla on hänen mukaansa ollut oman asenteen muut­tuminen. Hän pitää tärkeänä sitä, että hän on alun perin kiinnostunut ympäristöaiheista ja alkanut kyseenalaistaa omia valintojaan. Jasmiina uskookin, että kestävän elämäntavan arkipäiväistyminen vaatisi ihmisten asenteiden muutoksen. Ihmisillä on usein ennakkoluuloja ja vääriä käsityksiä siitä, mitä ekologinen elämäntapa lopulta on.

-Ehkä ihmiset helposti ajattelee, että ekologinen elämäntapa on jotenkin vaikeaa tai, että se muuttaa kaiken. Loppujen lopuksi kyse on vaan sen oman ajattelutavan muutoksesta, eikä siitä, että joutuisi elämään suppeammin, huonommin tai vajaammin, että mikään muu ei estä ekologista elämäntapaa kuin ne omat ajatukset ja ennakkoluulot, Jasmiina pohtii.

Jasmiinan mukaan kestävä elämäntapa paremminkin antaa kuin ottaa. Elämäntapa on hänen mu­kaansa antanut muun muassa hyvän omantunnon, vapauden materiataakasta sekä herättänyt in­non uuden oppimiseen. Elämäntavan myötä myös itsetutkiskelu on lisääntynyt. Se on herätellyt Jas­miinan pohtimaan, mitä hän todella tarvitsee ja mitkä ovat sellaisia asioita, joita voisi omassa elä­mässä vielä muuttaa. Jasmiinan mukaan kestävä elämäntapa tukeekin hyvin kokonaisvaltaista hy­vinvointia: kasvispainotteinen ravinto, turhan kulutuksen välttäminen sekä itsetutkiskelu tuottavat hyvää ja vapaampaa oloa.

Blogilla vaikuttamista ja elämäntavan kehittämistä

Jasmiina kirjoittaa myös blogia. Blogissaan hän kertoo elämäntyylistään, testaa luonnonkosmetiik­kaa, jakaa vege-reseptejä ja kirjoittaa erilaisista ekologisuuteen sekä hyvinvointiin liittyvistä aiheista (slowandsimple.fi, @jvsmiina). Tavallisessa arjessaan Jasmiina ei kovin aktiivisesti kerro elämänta­vastaan. Jos joku kuitenkin kysyy tai haluaa tietää enemmän, hän kertoo siitä mielellään. Jasmiina kertoo olleensa vielä teini-ikäisenä kärkkäämpi puheissaan. Erityisesti lihansyöntiä hän saattoi nuo­rempana kommentoida hyvin suoraan. Nyt tyyli on muuttunut neutraalimmaksi.

-Nyt myöhemmin olen hoksannut, että ihmisten ajatusmaailmaa ei muuteta sillä, että heidän valintojaan vastaan hyökätään, koska silloin ihminen menee aina puolustuskannalle ja sitten voi jopa alkaa sotimaan sitä sinun ajatusmaailmaasi vastaan, Jasmiina kertoo.

Vaikka Jasmiina on elänyt varsin kestävästi jo kuuden vuoden ajan, hän kuitenkin kokee, ettei elä­mäntapa ole koskaan valmis, vaan sitä on aina mahdollisuus kehittää. Elämäntapa onkin ehkä pa­remminkin prosessi tai matka kuin pysähtynyt tila. Jos vasta aloittelee ekompaa elämää, Jasmiinan mukaan paras tapa on lähteä liikkeelle helpoista muutoksista.

-Kannattaa miettiä, mikä olisi helpoin asia, minkä voisi muuttaa. On se vaikka biojäteastian hommaaminen, kaksi kasvisruokapäivää viikossa, kestokuppi työmatkalle tai mitä vaan. Har­valle ihmiselle sopii se, että muuttaa elämänsä kertarysäyksellä, koska se tuntuu helposti ylivoimaiselta ja jossain vaiheessa joutuu luovuttamaan. Parasta on muuttaa sellaiset asiat, jotka on helppo muuttaa ja sitten aina säännöllisin väliajoin kysyy itseltään, että mitä voisin seuraavaksi tehdä paremmin, Jasmiina ohjeistaa.

Kiitos Jasmiinalle haastattelusta!

Japattaja Helmi