Viisas liikkuminen seuratoiminnassa

Nykyään yhä useampi lapsi liikkuu liian vähän. Tämä näkyy myös urheiluseuroissa, joissa ollaankin huolissaan lasten vähäisestä liikkumisesta ja sen vaikutuksista tavoitteelliseen harjoitteluun. Pelkkä harjoituksissa käynti ei riitä, vaan liikuntaa tulisi kerryttää muun muassa vapaa-ajalla tapahtuvasta harjoittelusta, harrastus- ja koulumatkoista, pihapeleistä jne.

Samaan aikaan urheiluseuroissa on havahduttu ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin ja mietitään, miten seuran toiminnasta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä voitaisiin vähentää. Yksi merkittävä tekijä on lasten harrastuskyytien aiheuttamat päästöt. Esimerkiksi pyöräilyä ja kävelyä edistämällä voidaan vastata tehokkaasti samalla kertaa sekä liikennepäästöjen että liian vähäisen liikkumisen tuottamiin haasteisiin.

Kolmen kuvan kollaasi. Ensimmäisessä kuvassa poika vaihtaa pyörään rengasta, toisessa joukko poikia seisoo ulkona ja näyttää bussikorttia, kolmannessa kuvassa joukko ihmisiä seisoo ryhmänä pyörien kanssa tien risteyksessä talvella.

Yksi merkittävä syy autokyyditsemiseen on harrastuksen vaatima varustemäärä, joka korostuu etenkin jääkiekossa. Keväällä 2021 teimme kokeilun yhteistyössä JYP Juniorit ry:n, Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry:n ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan kanssa, jossa jäähallin pihaan hankittiin kontti varusteiden kuivaamista ja säilyttämistä varten. Kokeilun kohderyhmä oli U13-joukkue.

Varustekontin ansiosta lapset pääsivät harjoituksiin kävellen, pyörällä, bussilla tai kimppakyydein. Lisäksi lapsia kannustettiin talvipyöräilyyn tarjoamalla heille talvirenkaat ja järjestämällä ohjattuja treenibusseja sekä pyöränhuolto- ja kaupunkipyöräilykoulutusta. Jyväskylän seudun joukkoliikenne Linkki tarjosi kuukauden linkkiliput koko joukkueelle.

Piirroskuva kokeilusta, kestävää liikkumista

Alla olevilla videoilla kerrotaan tarkemmin kokeilun onnistumisesta ja sen taustoista. Kokeilut liittyvät Suomen Akatemian rahoittamaan Jyväskylän yliopiston STYLE-tutkimukseen, jossa tutkitaan lasten ja nuorten liikkumista. Kokeilut ovat osa Tulevaisuuden viisaat liikkujat Keski-Suomessa -hanketta, jota rahoittaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Kaikki liikkuu! Enemmän liikettä, vähemmän päästöjä
Viisas liikkuminen ja seuratoiminta? STYLE-tutkimus

Lisää aiheesta:

JAPA ry:n tiedote 27.5.2021: Viisaan liikkumisen kokeilu lisäsi JYP-junnujen omatoimista ja kestävää liikkumista

JAPA ry:n tiedote 23.3.2021: Kokeilut innostavat JYP-junnuja lisäämään liikettä ja vähentämään päästöjä

JYP Juniorit ry, kehittämisyhteistyö STYLE

STYLE-tutkimus

STYLE-tutkimus, JYP Juniorit ry

Kulje viisaasti -logo