Uutiskirje 3/2016

Haluaisitko oppia uuden tavan kompostoida? Maksuton Bokashi-kompostointikurssi tiistaina 26.4. klo 18-20

Aika: Ti 26.4.2016 klo 18.00–20.00
Paikka: Jyväskylän kansalaisopisto, posliininmaalausluokka 3. krs (Vapaudenkatu 39–41)

Kurssi-illan aikana pääset tutustumaan Bokashi-menetelmän saloihin. Bokashi-kompostointimenetelmän avulla keittiöjätteet kompostoituvat ravinteikkaaksi mullaksi jopa kuukaudessa. Kurssi on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille, eikä luennolle tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Bokashi on alun perin Japanista lähtöisin oleva kompostointimenetelmä, jossa keittiöjätteet fermentoidaan eli hapatetaan mikrobirouheen avulla sisätiloissa. Bokashi-keittiökompostointi on helppo tapa kierrättää ja ottaa talteen biojätteiden ravinteet kotona. Bokashi-menetelmän etuna on nopeus: keittiöjätteet muuttuvat ravinteikkaaksi mullaksi jopa neljässä viikossa. Lopputuloksena on luomuhyväksytty maanparannusaine hyödynnettäväksi kotipuutarhassa tai vaikkapa parvekkeen yrttiviljelmissä.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä JAPA ry, Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylän kansalaisopisto. Lisätietoja: koordinaattori Kati Kankainen, JAPA ry, p. 0400 361 365, kati.kankainen(at)jkl.fi

Kaupunki siistiksi talkoilla tiistaina 3. toukokuuta

Talven jäljiltä paljastuvat roskat siivotaan Jyväskylässä tänäkin vuonna koko kaupungin yhteisillä siivoustalkoilla, jotka järjestetään tänä vuonna tiistaina 3. toukokuuta. Talkoissa on vuosittain tuhansia osallistujia: koululaisia, lasten vanhempia, asukasyhdistyksiä ja muita talkooporukoita. Lue lisätietoa ja ilmoittaudu mukaan 29.4.2016 mennessä osoitteessa www.sotkutontapaivaa.fi tai puhelimitse 0400 361 365. Kokoa mukaan oma porukka taloyhtiöstäsi, asukasyhdistyksestäsi tai vaikkapa ystäväpiiristäsi. Tervetuloa ulkoilemaan ja antamaan kyytiä roskille!

Haittakasveja torjutaan kesällä talkoovoimin

Jyväskylän kaupunki järjestää kesän aikana jo tuttuun tapaan haittakasvikampanjan asukkaille. Talkoovoimin torjuttavina kasvilajeina ovat jättipalsami, lupiini ja pujo. Myös ilmoituksia jättiputken kasvupaikoista otetaan edellisvuosien tapaan vastaan JAPA ry:n toimistossa. Lisätietoa kesän haittakasvikampanjoista luvassa toukokuun aikana!

Nyt niitä taas saa – lastipyöriä lainaan nimittäin!

Lastipyörälainaamo on jälleen avautunut talvitauon jälkeen. Pyörien lainaaminen on viime kesän tapaan täysin ilmaista, pyörien lainaus- ja varausohjeet löytyvät JAPA ry:n verkkosivuilta osoitteesta www.japary.fi/lainaamo. Varausten osalta nopeus on valttia: viime kesänä varauskalenteri täyttyi nopeasti erityisesti viikonloppujen ja kesälomakauden osalta. Suuren kysynnän ja hyvän palautteen vuoksi lainaamon pyörävalikoimaa laajennetaan tänä kesänä kahdella uudella sähköavusteisella pyörällä.

Uusia kasvoja JAPA ry:n toimistolle

JAPA ry:n toimistolla aloittaa toukokuun alussa kaksi kesätyöntekijää, Juha Vuorikko ja Venla Wallius.

Kati Kankainen jää äitiysvapaalle huhtikuun lopussa, ja hänen sijaisenaan aloittaa elokuussa Paula Wilkman, joka onkin työskennellyt toimistolla aiemminkin. Paulan tavoittaa 17.8. alkaen puhelimitse 0400 361 365 tai sähköpostitse paula.wilkman@jkl.fi. Anna Sarkkisen saa tuttuun tapaan kiinni puhelimitse (040 593 8541) tai sähköpostitse (anna.sarkkinen@jkl.fi).

Tulevia tapahtumia kalenteriin merkittäväksi:

  • Mutkitellen & kuljetellen –leikkipuistokiertue jalkautuu leikkipuistoihin eri puolille Jyväskylää kesäkuussa viikolla 23. Kiertue toteutetaan yhdessä Jyväskylän pyöräilyseura JYPS ry:n kanssa. Luvassa on lapsille taitoajorata pyörillä sekä mahdollisuus tutustua ja koeajaa erilaisia perhepyöräilyyn sopivia lasti- ja laatikkopyöriä.
  • Maksuton kolmen illan lajittelu- ja kierrätyskoulutus tulossa syyskuussa 2016 – pysy kuulolla! Syyskuussa järjestettävä kolmen illan koulutus tarjoaa hyvän mahdollisuuden päivittää oma lajittelu- ja kierrätystietämys ajan tasalle, lisätietoja luvassa kesän aikana.

Mukavaa kevään jatkoa!

Löydät meidät myös Facebookista ja Instagramista!
Lue lisää toiminnastamme ja ajankohtaisista tapahtumista: www.japary.fi