Maksuttomia zero waste -työpajoja kesäkuussa

Kesän aikana jyväskyläläisille tarjotaan tuhti paketti kestävästä kuluttamisesta sekä jätteettömyydestä. Nyt toteutettava Jätteetön Jyväskylä -kokeilukokonaisuus on osa Jyväskylän kaupungin Circwaste – Jyväskylän käyttäjälähtöiset kokeilut -osahanketta ja se sisältää kaksi teemaa: Arjen zero waste -työpajat sekä Kestävä kaupunkikierros – kestävää kuluttajuutta tukevat palvelut tutuksi -viestintäkampanjan. Kokeilukokonaisuuden toteuttaa yhteistyössä Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry ja Muotoilutoimisto 2Loops.

JAPAn koordinoimia Arjen zero waste -työpajoja toteutetaan kaikkiaan neljä, joista kaksi, Kosmetiikkaa kotikonstein ja Hävikistä herkkua, kesäkuussa. Toiset kaksi työpajaa järjestetään elo-syyskuussa ja niiden aiheina ovat kodin elektroniikka sekä jätteiden lajittelu ja kierrätys.

Arjen zero waste -työpajat

Työpajat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.

Kosmetiikkaa kotikonstein 8.6. klo 17-20

Omasta keittiöstä löytyy monenlaisia raaka-aineita kotikosmetiikan valmistukseen. Valmistamalla kosmetiikan itse, vältetään turhaa kemikaalikuormaa sekä kosmetiikkapurkeista syntyvää pakkausjätettä.

Työpajassa valmistetaan yrttijalkakylpy, öljyhoito käsille ja omalle ihotyypille sopiva naamio sekä kahvikuorinta koko vartalolle kotiin vietäväksi. Osallistujat saavat mukaansa kirjalliset ohjeet tehtävistä tuotteista. Osallistujien tulee tuoda koulutukseen mukanaan oma pyyhe ja pesuvati. Työpajan ohjaajana toimii FM, biologi Minna Puntala. Työpaja on maksuton.

Paikka: Kansalaistoiminnankeskus Matara, Matarankatu 6 A

Ilmoittautuminen 5.6. mennessä sähköisellä lomakkeella. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssille mahtuu max. 15 osallistujaa ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Mikäli et pääsekään paikalle, peruuta ilmoittautumisesi mahdollisimman pian. Peruuttamatta jääneestä ilmoittautumisesta perimme 20 euron maksun.

Hävikistä herkkua 14.6. klo 17–20

Onko kaapissa tummuneita banaaneja, keitettyjä perunoita eiliseltä lounaalta tai kuivahtanutta leipää? Älä heitä niitä roskiin, vaan tee hävikistä herkkua! Osallistu työpajaan ja opi, miten eilisen tähteistä valmistetaan tämän päivän herkullinen lounas, päivällinen tai välipala. Hyödyntämällä tähteet vältetään heittämästä syömäkelpoista ruokaa roskiin, säästetään euroja ja ehkäistään ruokahävikin aiheuttamia ympäristövaikutuksia. Työpajaan voi osallistua myös yhdessä lasten kanssa. Yhdessä tehden arjen taidot kehittyvät ja ruuan valmistuksesta tulee hauska, yhteinen asia! Työpajan ohjaa Keski-Suomen Marttojen kotitalousasiantuntija. Työpaja on maksuton.

Paikka: Keski-Suomen Marttakeskus, Yliopistonkatu 11

Ilmoittautuminen 6.6. mennessä sähköisellä lomakkeella. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssille mahtuu max. 14 osallistujaa ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Mikäli et pääsekään paikalle, peruuta ilmoittautumisesi mahdollisimman pian. Peruuttamatta jääneestä ilmoittautumisesta perimme 20 euron maksun.

Vinkki: Kortteli Klubilla (Vapaudenkatu 48-50, Jyväskylä) Hyvästit hävikille! -näyttely 5.6-16.6. ma-pe klo 10-16.

Lue lisää Jyväskylän kaupungin kampanjasivuilta: Jätteetön Jyväskylä -kampanja kesällä 2023

Osallistu vieraslajikampanjaan Jyväskylässä!

Jättipalsamikasvusto

Vieraslajit ovat levinneet Suomen luontoon ihmisen toimesta esimerkiksi puutarhakarkulaisina. Pahimmillaan ne syrjäyttävät tieltään paikallisia alkuperäislajeja, aiheuttaen haittoja paitsi luonnolle ja sen virkistyskäytölle, myös terveydelle ja maisemalle. Usein ne ovat myös erittäin sitkeitä ja vaikeasti torjuttavia.

Jyväskylän kaupunki torjuu kesäisin vieraslajeja omistamiltaan maa-alueilta paitsi kaupungin omana työnä myös yhteistyössä asukkaiden kanssa. Torjuntatoimet toteutetaan touko-elokuun välisenä aikana.

Lue lisää: Vieraslajikampanja Jyväskylässä 2023

Fiksut arkimatkat -kampanja kannustaa liikkumaan työ- ja harrastematkoilla

Auto- ja pyörätie rinnakkain, etualalla valkoisia kukkia, pyöräilija ajaa tiellä

Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry kampanjoi tänä vuonna kestävien työ- ja harrastematkojen puolesta. Kauppakeskus Sepässä ja jalkapalloseura FC Vaajakoskessa toteutettava Fiksut arkimatkat -kampanja kannustaa niin työ- kuin harrastematkalaisiakin liikkumaan arkimatkoja aiempaa enemmän lihasvoimin, linkillä ja kimppakyydeillä – ellei joka päivä, niin ainakin enemmän kuin ennen! Kampanjan tavoitteena on pienentää organisaatioiden hiilijalanjälkeä. Samalla kestävästä liikkumisesta on muutakin hyötyä. Säännöllisellä arkiliikkumisella on usein huomattava vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Lisäksi saattaa kuin huomaamatta säästyä euroja ja ylimääräisiltä kuljetuksilta säästynyttä aikaa.

Sekä Kauppakeskus Sepässä että FC Vaajakoskessa tehdään jo nyt tavoitteellista vastuullisuustyötä. Fiksut arkimatkat -kampanja sopiikin molempien organisaatioiden tavoitteisiin toimia kestävästi tulevia sukupolvia kohtaan ja huolehtia ympäristöstä ja ilmastosta.

Kauppakeskus Sepässä työntekijät pääsevät kokeilemaan erilaisia kestävän liikkumisen vaihtoehtoja työmatkoilleen. Tarjolla on mm. sähkö- ja lastipyöräkokeiluja, linkkikorttikokeiluja, polkupyörän huoltoa ja kannustimena oman kunnon testimittauksia. FC Vaajakoskella myötä on luvassa mm. näkyvyyttä somessa, haasteita, tapahtumia sekä vinkkejä fiksuun arkiliikkumiseen, kuten polkupyörätreenibussit ja kimppakyytijärjestelmän kehittäminen. Seuran käsikirjaan kirjataan myös suositus tapahtumiin liikkumisesta pyöräillen tai kävellen. Molemmissa organisaatiossa pyritään myös lisäämään tietoa kestävästä liikkumisesta, mm. työsuhdematkaeduista ja taloudellisesta ajotavasta.

Kauppakeskus Sepässä on töissä noin 700-800 työntekijää ja FC Vaajakoskella on lähes 600 harrastajaa. Molempien organisaatioiden vaikutusmahdollisuudet ovat siten isot. Esimerkiksi mikäli jokainen kauppakeskus Sepän reilusta 700 työntekijästä jättää henkilöauton kotiin noin kerran kuussa ja kulkee työmatkan sen sijaan kestävästi, vähenee henkilöautolla kuljettujen työmatkojen määrä jopa noin 18 800 kpl vuodessa. Ja jos jokainen FCV pelaaja, valmentaja, joukkueenjohtaja, työntekijä ja vanhempi jättää kerran viikossa auton kotiin ja kulkee treenimatkan sen sijaan lihasvoimin, säästetään vuosittain kymmeniä tuhansia automatkoja ja siten merkittävä määrä ilmastopäästöjä.  

Fiksut arkimatkat -kampanja saa rahoitusta Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta. Kampanja on osa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n Kuljetaan kestävästi Keski-Suomessa -hanketta. Hanke toteutetaan 1.2.-31.12.2023 välisenä aikana.

Asuinalueiden siivoustalkoot 9.5. – Jyväskylä mukana Ylen Miljoona roskapussia -kampanjassa

Tänä vuonna koko Suomi kerää miljoonan roskapussillisen verran roskia ympäristöstämme. Jyväskylän kaupunki on mukana Ylen järjestämässä Miljoona roskapussia –kampanjassa ja siivoustalkoot ovat osa kampanjaa. Toivomme, että talkoilijat ilmoittavat keräämiensä roskien määrän Ylen roskalaskuriin osoitteessa www.yle.fi/miljoona-roskapussia. Kerää sinäkin talkooporukka kasaan ja osallistu yleisten alueiden siivoamiseen keräämällä ympäristöstä löytyvät roskat muovipusseihin!

Toimi näin

Ilmoittaudu mukaan asuinalueiden siivoustalkoisiin sähköisellä lomakkeella 2.5. mennessä. Ilmoittautumisen yhteydessä sinun tulee ilmoittaa, mille bussipysäkille toimitatte täyteen kerätyt muovipussit. Linkki lomakkeeseen löytyy osoitteesta https://www.japary.fi/siivoustalkoot/

Kerää roskat ja toimita roskapussit viimeistään 9.5. ilmoittamallenne bussipysäkille. Roskapussit tulee jättää bussipysäkille näkyvälle paikalle, mutta kuitenkin siten, että ne eivät häiritse bussien käyttäjiä. Kaupunki huolehtii roskapussien poiskuljetuksesta ja kerää roskapussit 10.5. Mustankorkea Oy tukee talkoita ottamalla roskat maksutta vastaan.

Jos roskien seassa on lajiteltavaa jätettä, kuten polkupyörien osia, tulee ne asetella muun kasan viereen, eikä niitä saa pakata muovipussiin tai jätesäkkiin. Kaupunki toimittaa ne vastaanottopisteisiin. Yksityisten talouksien ja kiinteistöjen roskien tuominen kuljetettavaksi on kielletty. Kyse on ainoastaan yleisiltä alueilta kerätyistä roskista. 9.5. jälkeen tuotuja roskapusseja ei enää noudeta.

Muistathan ilmoittaa keräämiesi roskien määrän Ylen roskalaskuriin, jotta suomalaiset ovat askeleen lähempänä miljoonan roskapussin tavoitetta. Kerätyn roskapussillisen koolla ei ole väliä. Hedelmäpussillinen kerättyjä roskia lasketaan yhtä lailla roskapussiksi kuin kauppakassillinenkin. Pääasia on, että ympäristön siisteyttä edistetään yhdessä.

Talkoot järjestetään yhteistyössä Jyväskylän kaupungin, Jyväskylä kestävä kehitys JAPA ry:n ja Mustankorkean kanssa.

Aiemmista vuosista poiketen kaupunki ei jaa käsineitä tai roskasäkkejä talkoolaisille.

Lisätiedot:

koordinaattori Paula Wilkman, p. 0400 361 365 paula.wilkman[@]jyvaskyla.fi, Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry

Kevätkokous 20.3. – Alustuksen aiheena Pitkää ikää! – huolla, korjaa, tuunaa vaatteesi tästä ikuisuuteen

Erivärisiä vaatteita puisissa henkareissa.

JAPA ry:n kevätkokous pidetään maanantaina 20.3.2023 klo 18.00–20.00 Kansalaistoiminnankeskus Matarassa, Matara-salissa (Matarankatu 6 A).

Ilmoittaudu kokoukseen 13.3. mennessä tällä lomakkeella. Kokoukseen osallistuville kahvitarjoilu.

Ohjelma:

klo 18 Pitkää ikää! – huolla, korjaa, tuunaa vaatteesi tästä ikuisuuteen

Tiesitkö, että ekologisin vaate löytyy omasta vaatekaapistasi? Miten vaatteita huolletaan, korjataan tai tuunataan siten, että ne kestäisivät aikaa ja käyttöä mahdollisimman pitkään? Mitä poistotekstiilinkeräykseen voi laittaa?

Vaatteiden huoltamisesta, korjaamisesta ja tuunaamisesta kertoo Laura Lehto Vaatekorjaamo & ompelimo Laulesta ja poistotekstiilin keräyksestä JAPAn koordinaattori Paula Wilkman.

klo 18.30 JAPA ry:n kevätkokous, kahvitarjoilu

Kokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  • Kokouksen avaus
  • Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
  • Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  • Hyväksytään kokouksen työjärjestys
  • Vuoden 2022 toimintakertomus, tilinpäätös ja tilintarkastajan lausunto
  • Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
  • Ilmoitusasiat
  • Kokouksen päättäminen

Ennakkoon ilmoittautuneille jäsenille lähetetään linkki sähköisiin kokousmateriaaleihin ennen kokousta.

Toivotamme kaikki yhdistyksen toiminnasta, asukasyhteistyöstä ja kestävän elämäntavan edistämisestä kiinnostuneet asukaat lämpimästi tervetulleiksi tilaisuuteen!

JAPA ry:n hallitus

Sitran Megatrendit 2023 -kisakatsomo 12.1. Mataralla, tervetuloa!

Megatrendit 2023 kisakatsomo

Tervetuloa Sitran Megatrendit 2023 -kisakatsomoon!

Sitra julkistaa megatrendikatsauksensa heti alkuvuodesta kaikille avoimessa verkkotilaisuudessa. Seuraamme julkistusta yhteisessä kisakatsomossa to 12.1. klo 13 alkaen Kansalaistoiminnankeskus Mataran Matara-salissa (Matarankatu 6, 2. krs). Tule sinäkin kuulolle!

Tilaisuudessa saamme katsauksen tulevaisuuteemme voimakkaimmin vaikuttaviin laajoihin kehityskulkuihin sekä tulevaisuuteen liittyviin mahdollisuuksiin ja vaikuttamisen paikkoihin. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille tulevaisuudesta ja yhteiskunnallisesta muutoksesta kiinnostuneille.

Kisakatsomoon ei tarvitse ilmoittautua, riittää että tulet paikalle 🙂

Teetarjoilu

Syyskokous ja energiansäästövinkit ma 21.11.22

Tervetuloa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen! Kokouksessa tarkastellaan mm. millaisia suunnitelmia tuleva vuosi 2023 tuo tullessaan ja päätetään hallituksen kokoonpano.

Ennen kokousta Keski-Suomen Energiatoimiston energia-asiantuntija Jouni Järvinen antaa vinkkejä, kuinka säästää energiaa ja nipistää kestävästi sähkölaskusta. Kokouksessa myös kahvitarjoilu. Kokous pidetään Mataralla Tourujoki-salissa.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään ma 14.11.2022!

Ohjelma
klo 18.00 Energiansäästövinkit/Jouni Järvinen, Keski-Suomen Energiatoimisto
klo 18.30 Kahvitarjoilu ja syyskokous alkaa

Kokouksen esityslista
1. Kokouksen avaus
2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. Vahvistetaan toimintasuunnitelma sekä tulo- ja menoarvio seuraavalle kalenterivuodelle
6. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet erovuoroisten tilalle
7. Valitaan toiminnantarkastaja ja hänelle varatoiminnantarkastaja
8. Päätetään yhdistyksen liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet seuraavalle vuodelle
9. Päätetään hallituksen jäsenten kokouspalkkiot ja kulukorvaukset
10. Ilmoitusasiat
11. Kokouksen päättäminen

Astetta alemmas -kampanja kannustaa kaikki mukaan energiansäästötalkoisiin

Astetta alemmas

Valtakunnallinen Astetta alemmas -kampanja kannustaa kaikki mukaan energiansäästötalkoisiin. Kampanja tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen kotona, työssä ja liikenteessä. Nyt on aika tehdä nopeavaikutteisia energiansäästötoimia. Astetta alemmas -kampanja starttaa Energiansäästöviikolla 10.10. ja jatkuu koko lämmityskauden.

Kampanjan tavoitteena on, että:

  • Kaikki suomalaiset tekevät konkreettisia ja nopeasti tehoavia energiansäästötekoja.
  • Sähkön käyttöä rajoitetaan omatoimisesti vuorokauden huippukulutustunneilla – arkisin klo 8-10 ja 16-18 välisenä aikana – siirtämällä sähkölaitteiden käyttöä ja lataamista toiseen ajankohtaan.
  • Energiankulutusta vähennetään kauttaaltaan koko yhteiskunnassa; kodeissa ja taloyhtiöissä, yrityksissä, kunnissa, järjestöissä ja oppilaitoksissa.

Kampanjan nettisivuilta löytyy erilaisia energiansäästövinkkejä niin kotiin kuin työpaikoillekin.

Astetta kevyempi kaasujalka. Nainen potkuttelee potkukelkalla, jossa pyörät.
Astetta alempi huonelämpötila. Mies loikoilee sohvalla.
Astetta lyhyempi suihku. Nuori mies kurkkaa suihkuseinän takaa.

Perinteiset Heijastinpysäkit avautuvat jälleen!

Syksyinen kuva. Kaksi naista seisoo sillalla, käsissä kehikot, joissa heijastimia. Takana keltaisia lehtipuita.

Valtakunnallista heijastinpäivää vietetään lauantaina 1.10. Heijastinkauden alkaessa aukeavat myös Liikenneturvan ja JAPA ry:n organisoimat heijastinpysäkit Jyväskylässä. Heijastinpysäkkien teemana on kierrätys – eli niihin voi tuoda kotoa ylimääräiset heijastimet tai ottaa mukaansa heijastimen, jos sellainen puuttuu itseltä.

Heijastimien kierrätyspysäkit aukeavat Jyväskylässä perjantaina 30.9. aamupäivällä ja ovat avoinna 7.10. saakka. Pysäkit sijaitsevat Kinakujan sillalla, Ylistön sillalla sekä Köyhälammen edustalla pyörälaskurin kohdalla. Heijastimia pysäkille lahjoittavat mm. JAPA, Liikenneturva, Mustankorkea, Jyväskylän seudun joukkoliikenne sekä JYTaksi.

Liikenneturvan tiedote 29.9.2022: Heijastin käyttöön Jyväskylän heijastinpysäkiltä

Jyväskylän kaupungin tiedote 1.9.2022: Pyöräliityntäpysäkiltä linkkiin – sujuvaa matkaa!

Vasemmalla pyöräkatos ja pyörä, oikealla vihreä bussi.

Jyväskylään valmistui kesäkuussa 11 uutta pyöräliityntäpysäkkiä eri puolille kaupunkia. Uusia pysäkkejä on muun muassa Palokassa, Mannilassa, Keltinmäessä ja Korpilahdella. Näiden lisäksi Jyväskylässä on muutamia aiemmin rakennettuja pyöräliityntäpysäkkejä. Liityntäpysäkit ovat katoksia, joissa on mallista riippuen runkolukitustelineet 4–26 pyörälle. Liityntäpysäkit on sijoitettu Linkki-paikallisliikenteen pysäkkien yhteyteen. Lisätietoa pysäkeistä löytyy osoitteesta japary.fi/liityntapysakit.

Lue koko tiedote Jyväskylän kaupungin sivuilta!

Jyväskylän kaupungin tiedote 1.9.2022: Pyöräliityntäpysäkiltä linkkiin – sujuvaa matkaa!