Vieraslajikampanja Jyväskylässä 2020

Jyväskylän kaupunki torjuu kesäisin vieraslajeja omistamiltaan maa-alueilta paitsi kaupungin omana työnä myös yhteistyössä asukkaiden kanssa.

Jättiputken torjunta

Jyväskylän kaupunki on torjunut jättiputkea omistamiltaan maa-alueilta jo vuodesta 2004 lähtien. Jättiputken torjuntapartio kiertää kesäkuussa hävittämässä vanhoja, jo tiedossa olevia jättiputkiesiintymiä. Uusista esiintymistä voi ilmoittaa joko sähköisellä lomakkeella tai puhelimitse 045 320 6540 JAPA ry:n toimistoon. Kampanjan puitteissa torjuntatoimenpiteitä tehdään ainoastaan Jyväskylän kaupungin omistamilla maa-alueilla.

Mikäli jättiputki kasvaa omalla pihamaalla, voi kasvin hävittää itse, ks. ohjeita jättiputken torjuntaan omalla pihamaalla. Tällöin tulee muistaa työturvallisuus, sillä jättiputken kasvineste aiheuttaa iholla palovamman kaltaisia rakkuloita. Jättiputken torjuntaan voi myös kysyä ammattilaisen apua puutarha-alan yrityksistä.

Tiesithän, että jättiputken, kuten muidenkin vieraslajien, kasvattaminen omalla pihalla ei enää ole sallittua? Lue lisää vieraslajit.fi

Asukastalkoot jättipalsamin ja lupiinin torjumiseksi

Koronatilanteen vuoksi asukastalkoita ei järjestetä alkukesästä. Seuraamme tilannetta ja tiedotamme myöhemmin, milloin talkoita voi taas järjestää. Jyväskylän kaupungin maa-alueilla sijaitsevista vieraslajihavainnoista voi ilmoittaa kaupungin palautepalvelun kautta.

Jyväskylän vieraslajit kartalle -kampanja

Jyväskylän kaupunki kerää torjuntatoimia varten tietoa kaikista Jyväskylän kaupungin maalla kasvavista vieraslajeista. Ilmoitukset otetaan vastaan kasvilajeittain: jättiputki-, lupiini-, jättipalsami- ja muiden vieraslajien havainnoille on kullekin oma ilmoituslomake. Kaupungin torjuntapartiot liikkuvat kaupungin mailla ja keskittyvät aluksi näkyvimpiin sekä laajimpiin esiintymiin. Lisätiedot ja ilmoituslomakkeet

Lupiini ja jättipalsami ovat vieraslajeja, pujo aiheuttaa allergiaa

Lupiini ja jättipalsami luokitellaan vieraslajeiksi eli ne ovat levinneet Suomen luontoon ihmisen toimesta esimerkiksi puutarhakarkulaisina. Pahimmillaan ne syrjäyttävät tieltään paikallisia alkuperäislajeja, aiheuttaen haittoja paitsi luonnolle ja sen virkistyskäytölle, myös terveydelle ja maisemalle. Usein ne ovat myös erittäin sitkeitä ja vaikeasti torjuttavia. Pujo ei ole vieraslaji, vaan se kuuluu Suomen luontoon. Kasvin siitepöly aiheuttaa kuitenkin monille ihmisille ikäviä allergiaoireita ja siksi sitä on hävitetty alueilta, joilla asukkaat liikkuvat ja viettävät aikaa, kuten katujen varret, leikkipuistot ja muut virkistysalueet.

Tietoa vieraslajeista:

Lupiini
Jättipalsami
Pujo
Kansallinen vieraslajiportaali