Ylä-Tihtarin pelloissa kasvaa maukkaat perunat
Ylä-Tihtarin tilan viljavat rinnemaat ovat omiaan perunan viljelyyn. Tilalla onkin viljelty perunaa myyntiin 1960-luvun lopulta alkaen. Nykyisin tila tuottaa noin 30 000 kiloa perunaa vuodessa, josta osa myydään suoraan tilalta ja osa viedään lähiseudun kauppoihin.

–Ajat ovat muuttuneet. Vielä 1970-luvulla perunaa vietiin suuria määriä muun muassa laitoskeittiöihin, joissa käytettiin tuolloin pelkästään multaperunaa. Nykyisin vaatimukset ovat kasvaneet ja laitoksiin menevän perunan tulee olla mahdollisimman pitkälle jalostettua, kertoo tilan vanha isäntä Hannu Uusitalo. Ylä-Tihtarin tilallakin jalostusta kokeiltiin, mutta se lopetettiin kannattamattomana. Nykyään kaikki myytävä peruna on multaperunaa.
Ylä-Tihtarin tila on ollut saman suvun hallussa jo yli 450 vuotta, ulkorakennuksen katolla seisovassa viirissä on vuosiluku 1561. Nykyinen isäntä Samuel Uusitalo on järjestyksessään 15.
–Lypsykarjan pito lopetettiin 1970-luvun alussa. Tämän jälkeen tila on elänyt muun muassa perunan ja viljanviljelyllä. Lisäksi nykyisellä isäntäparilla on maatilamatkailua ja kenneltoimintaa, Hannu Uusitalo kertoo. Koirien lisäksi tilan pihapiirissä asustaa muun muassa muutama lammas sekä alpakoita.
Uutta satoa odotellaan
Tilan vanha navetta on muutettu perunavarastoksi, jossa säilytetään kymmeniä kuutioita perunaa lautakehikoissa. Syksyllä, kun peruna on nostettu maasta ja tuotu varastoon, turvataan perunan säilyvyys kuivatuksella. Sillä tarkoitetaan perunavaraston perinpohjaista tuuletusta, joka vie ylimääräisen kosteuden mennessään. Optimilämpötila perunan säilytykselle on 3,8 astetta. Näin se ei nahistu ennen aikojaan.
Sivullisen silmin perunaa näyttäisi varastossa olevan runsaasti, mutta Hannu Uusitalo on eri mieltä. –Viime kesänä perunasta ei tullut kovinkaan hyvää satoa eikä se tule riittämään kesään asti, nuokin on jo myyty, hän sanoo ja nyökkää kohti laareja. Viime kesän perunasato jäi tosiaan pieneksi myös muualla Suomessa sateisen sään vuoksi ja lehdissä on ennustettu perunan loppuvan varastoista ennen kesää.
Siemenperunaksi vain parasta
Perunavaraston laatikoissa on myös siemenperunaa odottamassa istutusta. Se on tarkkaan valikoitua, sertifioitua perunaa. Samaa perunaa voi käyttää siemenperunana enintään kolme vuotta, jonka jälkeen se vaihdetaan. Tällä tavoin perunan laatu pysyy hyvänä. Samoin toimitaan viljelysmaan kanssa, sillä viljelylohkoilla käytetään kiertoviljelyä kolmen vuoden jaksoissa. Välillä viljellään viljaa tai maustekasveja, kuten kuminaa. Näin maa ei pääse köyhtymään eikä erilaiset kasvitaudit ala vaivata.
Tällä hetkellä tuotannossa on neljää lajiketta: jauhoinen Van gogh, kiinteä Nicola, punainen Rosamunda sekä varhaisperuna Solist. –Varhaisperuna valmistuu kesä-heinäkuun vaihteessa. Sitä käyvät ostamassa suoraan täältä tilata muun muassa mökkiläiset, Uusitalo kertoo.

