Rutalahden mylly

Rutalahden myllyssä jauhetaan oman maan viljaa

Rutalahdella on myllyjä ollut jo 1500-luvulta alkaen ja 1900-luvun alkupuoliskolla vesivoima pyöritti kerrallaan jopa neljän myllyn jauhinkiviä. 1950-luvulla myllyt paloivat ja tilalle rakennettiin vehnämylly, joka toimi 1990-luvulle saakka. Vanhan myllärin lopetettua toimintansa osti myllyn koneet Lahden tilan isäntäpari Samuli ja Maire Huikko. –Koneet tuotiin tänne tilalle ja niitä on kunnostettu tarpeen mukaan. Myllytoiminta aloitettiin vuonna 1996, Huikot kertovat.

Lahden tilalla viljellään kauraa, ohraa, ruista ja spelttiä ilman kemiallisia torjunta-aineita ja ne myllytetään omassa myllyssä. –On mielekästä nähdä koko viljan elinkaari aina siemenen kylvöstä sen jauhatukseen saakka. Näiden tuotteiden takana on helppo seistä, he sanovat.

Rutalahden myllyn Sydänmaan viljaa -tuoteperheeseen kuuluu omasta viljasta myllytetyt jauhot, ryynit, hiutaleet, rouheet ja leseet.

Pääasiassa myllyssä jauhetaan oman maan viljaa, mutta jonkin verran myllytetään myös asiakkaiden viljoja. – Tarjoamme yksityisille asiakkaille jauhatuspalvelua. Vähimmäismäärä on yleensä noin 50 kiloa, mutta asiakkaan kannattaa ottaa yhteyttä meihin ennen jyväsäkkien tuomista myllylle, Samuli Huikko sanoo.

Haastava speltti

Speltti eli alkuvehnä on vanha viljalaji, joka sai aikoinaan väistyä runsassatoisamman nykyvehnän tieltä. Suomessa sen viljely aloitettiin uudelleen 1990-luvulla ja nykyisin sitä viljellään pääasiassa luomuna. –Speltti on haasteellinen laji viljellä ja sato voi jäädä joskus pieneksi. Toisaalta haasteellisuus tekee sen viljelystä mielenkiintoisen, Samuli Huikko kertoo.

Speltti on monelle kotileipurille vieras raaka-aine. Se voi aluksi yllättää tottumattoman leipurin ja leivonnaiset saattavat jäädä likilaskuisiksi. –Taikina kannattaa jättää hieman löysemmäksi kuin vehnällä leivottaessa ja nostatusaikaa lyhentää. Jos nostattaa liian kauan, tahtovat esimerkiksi sämpylät levitä ja niistä tulee matalampia, tosin ihan kuohkeita silti. Ne kannattaa laittaa vähän kesken kohonneina uuniin, jos haluaa pullien näyttävän pullilta, Maire Huikko kertoo.

Speltti on kuitenkin monipuolinen vilja. –Esimerkiksi spelttiryynistä saa maukkaan lisäkkeen, kun sitä ensin liottaa vaikkapa yön yli ja sitten paistaa. Muun muassa Rutalahden markkinoilla se on ollut menestys, hän vinkkaa.

Rutalahden myllyn tuotteita voi ostaa suoraan tilalta tai lähialueiden kaupoista. Lisäksi myllyn tuotteita on voinut tilata joidenkin lähiruokapiirien kautta.

Rutalahden mylly

EU_logo
ely_logo