Markkulan marjatila

Markkulan tilalla kasvaa makoisat marjat

Markkulan tila on kuin luotu herukanviljelyyn; kaukana valtateistä sijaitsevat aurinkoiset rinnepellot sekä kevyt moreenimaa takaavat hyvän marjasadon. Multialla sijaitsevalla satoja vuosia vanhalla tilalla siirryttiin mustaherukan ja mansikan viljelyyn 1990-luvulla ja marjojen jatkojalostusta on tehty vuodesta 2003 lähtien. -Tärkein tuotteemme on glögi, joka valmistetaan mustaherukasta. Muita tuotteitamme ovat kylmäpuristetut mustaherukka- ja mansikkamehut sekä minttuliköörillä maustettu mustaherukkahyytelö. Lisäksi tilaltamme voi sesonkiaikana käydä ostamassa valmiiksi poimittua tuoretta mansikkaa sekä mustaherukkaa, kertoo tilan emäntä Aulikki Kallio.

Tilan pihapiiristä katsoen pelloilla näyttäisi kasvavan tuhansia herukkapensaita. -Mustaherukkaa on viljelyssä kahdeksan hehtaaria ja mansikkaa kaksi. Herukat poimitaan koneellisesti, mansikat käsin. Tilalla on kesäisin kymmenkunta palkattua poimijaa, itsepoimintaa meillä ei ole, kertoo tilan isäntä Tauno Kallio. Herukkapensaat leikataan alas noin kymmenen vuoden välein, jotta ne tuottaisivat runsaamman sadon. Pensaat kasvavat nopeasti uudelleen ja puintikelpoisia ne ovat jälleen vuoden kuluttua.

Koneellisen poiminnan jälkeen mustaherukka pakastetaan. Tilan pihapiiriin on rakennettu suuri marjankäsittelyhalli, josta löytyy marjojen käsittelyyn tarvittavat välineet ja laitteet, kuten kylmiö ja pakastin. Myös osa mansikasta pakastetaan myöhempää käyttöä varten. Marjojen nopea pakastus takaa niiden hyvän säilyvyyden ja aromikkuuden. Myöhemmin marjoista puristetaan mehua muun muassa glögiin sekä muihin tilan tuotteisiin.

Mustaherukka koetaan usein varsin happamaksi marjaksi, mutta tilalla viljeltävä BenTron on toista maata. – En ole ikinä maistanut näin hyviä mustaherukoita! Ihan kuin karkkia söisi, vierailijat ihastelevat marjoja maistaessaan. Miedon makunsa ansiosta lajike onkin arvioitu useissa makutesteissä parhaimman makuiseksi mustaherukaksi. Lisäksi sen flavonoidi- ja C-vitamiinipitoisuudet on arvioitu korkeiksi.

Markkulan tila on perheviljelmä, palkattua väkeä on ainoastaan kiireisempänä sesonkiaikana. Touhua riittää kuitenkin ympäri vuoden. -Tammikuussa voi ottaa pari viikkoa löysemmin ja mekin voimme pitää hieman kesälomaa, isäntäpari nauraa.

Markkulan marjatila