Mäkiahon juustola

Mäkiahon juustolassa valmistetaan leipäjuustoa

Leivonmäellä sijaitsevalla Mäkiahon tilalla on valmistettu leipäjuustoa jo lähes 30 vuotta. 1980-luvulla juustoa valmistettiin omien lehmien ylimäärämaidosta, mutta nykyisin maito tuodaan tankkiautolla läheiseltä maitotilalta. –Alussa minulla ei ollut hajuakaan, miten leipäjuustoa valmistetaan. Sinikka-vaimo on kotoisin pohjanmaalta ja hän toi taidon tullessaan, sanoo juustolan isäntä Pekka Hytönen.

Leipäjuusto valmistetaan raakamaidosta, jotta mausta saadaan halutunlainen. Valutettu juustomassa painellaan litteäksi, pyöreäksi levyksi juustolaudalle ja paistetaan ruskeapilkulliseksi.

–Alkuvuosina etenkin pienet puodit ottivat tuotteemme uteliaisuudesta myyntiin, vaikka leipäjuusto ei täällä vielä silloin ollut kovin tuttu tuote. Voisi sanoa, että totutimme keskisuomalaiset vähitellen leipäjuuston syöntiin, Hytönen kertoo. Nykyisin leipäjuustoa valmistuu Mäkiahon juustolassa noin 4 000 kiloa vuodessa. Aiemmin tilalla tehtiin myös monelle tuttua Humupekkaa, mutta sen valmistaminen on toistaiseksi lopetettu.

Leipäjuuston lisäksi Mäkiahon juustolassa myydään muun muassa MTT:llä Jokioisissa valmistettua cheddar-tyyppistä PunaStellaa ja NatuStellaa, joiden valmistamisessa on käytetty tilaviinejä. –PunaStellassa on käytetty punaherukkaviiniä ja NatuStellassa Leivonmäen kansallispuiston nimikkoviiniä, suoviiniä, Hytönen kertoo.

Tilapuodin lisäksi Mäkiahon juustoja on saatavissa muun muassa Jyväskylästä Sokoksen Mestarin Herkusta sekä Keljon ja Seppälän K-Citymarketeista. Lisäksi juustoja on voinut tilata satunnaisesti joistain lähiruokapiireistä. –Suoramyynti täällä tilalla on etenkin kesällä toiminut hyvin. Ennen meillä oli täällä opiskelijoita kesäapuna, mutta nykyään pyöritämme juustolaa kaksin, Pekka Hytönen kertoo.

EU_logo
ely_logo