Jämsän ammattiopiston puutarhamyymälä

Jämsän tropiikissa kasvaa mehevät vihannekset

Jämsän ammattiopiston kasvihuoneissa on trooppinen tunnelma. Satojen kurkun- ja tomaatintaimien latvat tavoittelevat korkeaa kattoa ja välillä varomaton kulkija saattaa saada pienen vesisateen niskaansa. Toppatakissa alkaa tulla nopeasti kuuma.

–Kasvihuoneissa viljellään monipuolisesti erilaisia kasveja, jotka vaihtuvat sesongeittain. Esimerkiksi vihanneksia ei viljellä aivan sydäntalvella. Kasvihuoneissa kasveille pystytään luomaan ihanteelliset olosuhteet: sopivasti kosteutta, valoa, tilaa ja ravinteita. Kun nämä asiat ovat kunnossa, tulee kasveista kookkaita ja satoisia, kertoo ammattiopiston puutarhuri Sari Tuominen.

Kurkkujen ja tomaattien lisäksi kasvihuoneissa kasvaa muun muassa paprikoita, yrttejä sekä ruukkukukkia. Pöydillä on runsaasti muun muassa miljoonakellon, begonian ja lumitähden taimia. Syksyllä maakellariin istutetut tulppaanit ovat näin keväällä parhaimmillaan ja suuriksi ehtineet hortensiat odottavat äitienpäivän sesonkia.

Kasvihuoneiden yhteydessä sijaitsevan myymälän tarjonta vaikuttaa hyvin monipuoliselta vaikka eletään vasta maaliskuun loppua. –Kesällä ja syksyllä sato on luonnollisesti runsaimmillaan, mutta myymälässä riittää tuotteita vuodenajasta riippumatta, Sari kertoo.

Osa sadosta myydään suoraan opiston myymälässä ja osa tukun kautta. Lisäksi satoa viedään muun muassa Jämsän sairaalan keittiölle sekä kouluille. Lisäksi tuotteita on ollut myynnissä myös Jämsän lähiruokapiirissä.

Jämsän ammattiopiston puutarhamyymälä