Alapeuran tila

Alapeuran Angukset

Laukaalaisen Alapeuran pihassa sataa räntää, mutta Evitaa ja Ensiä pyry ei tunnu juuri haittaavan. Tytöt märehtivät sulassa sovussa yhdessä 70 muun naudan kanssa pihaton katoksessa. –Angukset pärjäävät kesät talvet ulkosalla, niitä ei pakkaset haittaa, kertoo Alapeuran tilan isäntä Vesa Sunio.

Aberdeen angus onkin hyvin sopeutuvainen eläin. Alun perin Skotlannista lähtöisin oleva mustakarvainen ja luonnostaan nupo rotu on levinnyt ympäri maailmaa ja sitä kasvatetaankin lihakarjana niin kuumassa Afrikassa kuin täällä kylmässä pohjolassakin.

Alapeuran tilan isäntä ja emäntä, lunta sataa.

Teuraskokoisen, 1-2 vuotiaan, eläimen ruhopaino voi vaihdella 200-500 kilon välillä. – Naudan koosta ei voi tarkkaan päätellä, kuinka paljon lihaa se tuottaa, sillä ne ovat kaikki yksilöitä. Arvioimme lihan saannin aina hieman alakanttiin, ettei tarvitse myydä eioota asiakkaalle, Sunio sanoo. Myös rasvan osuutta on etukäteen vaikea arvioida ja esimerkiksi jauhelihan rasvapitoisuus saattaa tästä syystä vaihdella.

Angukset ruokitaan oman tilan korsirehulla. –Pellot ovat meillä luomussa, mutta eläimet eivät, vaikka ne syövätkin luomurehua, kertoo tilan emäntä Sirpa Sunio. Pihatossa ja laitumella lehmät pääsevät kuitenkin toteuttamaan lajinmukaista käyttäytymistään. Niillä on tilaa liikkua ja ne pääsevät tarvittaessa katon alle suojaan.

Poikiminen ajoittuu keväälle. Nytkin pihatossa lyllertää useampi tiine lehmä. –Seuraamme tilannetta kameroiden kautta ja poikimisen alkaessa menemme tarvittaessa apuun, Sirpa Sunio kertoo.

Liha myydään suoraan

Angusten liha myydään suoramyyntinä kysynnän mukaan. –Meille voi tehdä tilauksia puhelimitse tai sähköpostilla. Kun koko ruho on saatu myytyä, nauta lähtee teurastamolle, Vesa Sunio sanoo. – Eniten kysyntään olisi filee- ja jauhelihalle. Kuitenkin yhden eläimen ruhopainosta fileen osuus on vain noin 5 %. Jauhelihaa voidaan tietenkin tehdä mistä lihasta hyvänsä, mutta kokonaisen ruhon jauhattaminen jauhelihaksi ei ole kovin kannattavaa, hän sanoo.

Musta Angus-rodun lehmä.

Eläimet teurastetaan Jyväskylässä Saarioisilla ja liha leikataan Tiituspohjan Palvarilla Laukaassa. Etukäteen tilattuja tuotteita jaetaan tilaajille jo Palvarilla, tilalta lihaa voi ostaa ainoastaan etukäteen varaamalla. –Joskus kylmäkaapissa saattaa olla ylimääräinen paisti tai kaksi, mutta liha kannattaa aina tilata etukäteen, ettei tarvitse ajaa turhan takia tänne Laukaaseen saakka, Vesa Sunio sanoo. Alapeuran lihaa on toisinaan ollut myynnissä myös lähiruokapiireissä.

Liha myydään ns. bokseittain. Yhdessä boksissa on lihaa yhteensä 10 kiloa: kuusi kiloa jauhelihaa ja neljä kiloa esimerkiksi paistia, pata- tai keittolihaa sekä ulko- tai sisäfilettä. Boksien kilohinnat vaihtelevat laatikon sisällön mukaan. – Liha myydään tuoreena vakuumissa, jauheliha on pakattu pussiin. Lihan voi raakakypsyttää omassa jääkaapissa parisen viikkoa tai käyttää heti, Suniot sanovat.

Joskus teurastukseen saattaa tulla viivästyksiä tai koko ruho ei menekään kaupaksi aivan siinä aikataulussa kuin ennalta oli ajateltu. –Vedenpitävää aikataulua emme tietenkään voi asiakkaille luvata, mutta pyrimme arvioimaan sen niin hyvin kuin suinkin voimme. Verkkosivuiltamme löytyy aina seuraavan tilauksen ajankohta. Ilmoitamme facebook -sivullamme jäljellä olevien boksien ja ylimääräisten lihojen tilanteen, mikäli saanto on ollut odotettua suurempi, he sanovat.

Alapeuran tila

EU_logo
ely_logo