Aittolahden tila

Aittolahden onnelliset kotkottajat

Kuhmoisissa sijaitsevan Aittolahden tilan aitat näkyivät Päijänteeltä käsin jo satoja vuosia sitten. Siitä alue ja tila alun perin sai nimensäkin: Aittolahti. Sama suku on pitänyt tilalla kanalaa jo 1700-luvulta alkaen. Tilan nykyinen isäntä Jari Aittolahti peri kanalan vanhemmiltaan äitinsä saatesanoin: seuraava parvi on sitten sun.

Valkoisia kanoja.

Tilan lattiakanalassa asustaa noin 2000 Lohmann –rotuista kanaa. –Pidän homman aika pienenä, se antaa tilalle paremman elinmahdollisuuden. Toimitamme munia muun muassa lähialueen kauppoihin sekä Jämsän lähiruokapiirille. Munia voi käydä ostamassa myös suoraan tilalta, Jari kertoo. Kanalan asukit syövät oman maan viljaa, jota viljellään ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita tilaa ympäröivillä pelloilla. –Tilamme ei ole virallisesti luomussa, mutta teemme kaiken mahdollisimman luonnonmukaisesti, hän sanoo.

Kanojen kotkotus kuuluu pihamaalle saakka. Vierailijat eivät pääse sisälle kanalaan, mutta puemme siniset muovisuojukset kenkiemme päälle ja pääsemme kurkkaamaan kanalaan ristikko-oven takaa. –Hygienia on kaiken a ja o, tauteihin ei kanalassa ole varaa. Onneksi mitään ongelmia ei ole ollut, Jari kertoo. Myöskään kanahaukoista tai ketuista ei kanalassa ole ollut riesaa. Minkit sen sijaan voivat olla paha uhka. –Minkki tappaa huvikseen, ei niinkään syödäkseen. Pahimmassa tapauksessa se saattaa tuhota koko parven. Loukut on pakko virittää, jos minkin jälkiä alkaa ilmestyä kanalan lähistölle, hän sanoo.

Kananmunia kennoissa.

Kananpojat tuodaan kanalaan alle vuorokauden ikäisinä. Alussa ne ovat todella säikkyjä ja kanalassa soikin radio ensimmäisten viikkojen aikana, jotta pienet poikaset tottuisivat ääniin. Yhden kanan elinkaari on noin kaksi vuotta. Muninta alkaa, kun kana on 19 viikon ikäinen. –Kanat munivat ympäri vuoden noin yhden munan päivässä. Silloin tällöin muninnassa saattaa olla parin viikon tauko, mutta esimerkiksi talvi ei vaikuta munintaan oikeastaan mitenkään. Hyvin munivan kanan erottaa hieman harvasta höyhenpuvusta, sillä muninta vaatii energiaa, Jari kertoo.

Lintuinfluenssamääräysten takia kanat päästetään ulkotarhaan vasta kesäkuun 1. päivänä, vaikka kanat kestäisivät pakkasta melko hyvin. Ulkotarha-aika kestää syksyyn saakka. Joskus aurinkoisina kevätpäivänä kannoille saattaa kuitenkin iskeä seikkailun halu ja ne avaavat tarhan haan ja pyrkivät ulos. –Kanat voivat välillä olla yllättävänkin omatoimisia, mutta laumaeläiminä ne kuitenkin seuraavat aina johtajaa, Jari sanoo.

Ruskea hevonen.

Vastoin yleistä luuloa, kanalassa voi asustaa useita kukkoja samaan aikaan eivätkä ne tappele keskenään. –Niillä on tarkka hierarkia: yksi on pomo, jota muut tottelevat, Jari sanoo. Kerran kanatarhan portti oli jäänyt auki ja kukot karanneet pellolle. Jari oli varma, ettei kukkoja saa mitenkään ajettua takaisin tarhaan. Pelko osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä kukot olivat tottuneet menemään sisälle kanalaan päivittäin kello 15. -Kun kello tuli kolme, kiekaisi yksi kukoista merkin ja koko porukka asteli takaisin tarhaan. Parven hierarkia toimi loistavasti, Jari nauraa.

Kanalan lisäksi Aittolahden tilalla on ratsastustalli sekä maatila- ja erämatkailua.

Aittolahden tila

EU_logo
ely_logo