Säynätsalon saaristokierros -reittiohje

<<Takaisin

Säynätsalon saaristokierros -reitin pituus on noin 15 km. Suurin osa matkasta on päällystettyä pyörätietä sekä rauhallisia sivuteitä. Reitti kulkee kolmella saarella; Säynätsalossa, Lehtisaaressa ja Muuratsalossa. Vaikka reitiltä poikkeaisi, eksymisen vaara on olematon ja reitille on helppo löytää takaisin.

Reitti alkaa Säynätsalon keskustasta Parviaisentie 3:n kohdalta. Pizzeria Aaltoa vastapäätä on parkkipaikka ja lähellä myös paikallisliikenteen pysäkki. Reitti kiertää Säynätsalon saaren vastapäivään Parviaisentietä noin 2,5 km. Koko matka on pyörätietä. Alvar Aallon suunnittelema Säynätsalon kunnantalo ja kirjasto sijaitsevat Parviaisentien vasemmalla puolella noin 400 m lähtöpisteestä.

Käyntikohde: Säynätsalon kunnantalo

Reitti jatkuu Parviaisentietä eteenpäin. Jos haluat poiketa katsomassa Säynätsalon kirkkoa, käänny Parviaisentieltä vasemmalle Taaplaajantielle ja heti oikealle Saarnatielle, jonka varrella kirkko sijaitsee.

Kun Parviaisentie tulee T-risteykseen (tie nro 6090) käännytään vasemmalle takaisin Säynätsalon keskustan suuntaan ja tästä noin 200 m, kunnes oikealle kääntyy Saaritie. Reitti ylittää Päijänteen kaunista Louhunsalmen riippusiltaa pitkin Lehtisaareen.

Riippusillan jälkeen on lyhyt mäki, jota seuraa käännös oikealle Löylytielle, joka laskeutuu hiekkatienä leikkipaikalle Lehtisaaren koulun taakse. Leikkipaikalta reitti jatkuu Koulutielle ylämäkeen ja lähtee kiertämään Lehtisaaren omakotitaloaluetta Paukkutietä pitkin. Voit tehdä reitiltä piston Teerintien uimarannalle kääntymällä Paukkutieltä Teeritielle ja ajaen Teeritien mutkaan, josta lähtee hieman vaatimattomamman näköinen lyhyt hiekkareitti rannalle. Rannalla on myös kesäkahvila, jonka aukioloajat kannattaa tarkastaa etukäteen. Rannalta voit palata reitille jatkaen Teeritietä eteenpäin Paukkutielle ja edelleen Huugontielle, joka laskeutuu mutkana Perälän kauppamuseon ohi jatkuen Jussintienä Saaritien risteykseen.

Käyntikohde Teerintien uimaranta ja Perälän kauppamuseo. Museo avoinna sopimuksen mukaan.

Järvimaisema, kuvan vasemmalla puolella punainen kioski
Järvimaisema, edessä kallioranta, muutamia pieniä puita.
Perälän museokauppa, harmaa puurakennus, näyteikkunat

Käänny Saaritien risteyksestä oikealle ja jatka matkaa sillan yli Muuratsaloon. Reitti jatkaa Saaritietä eteenpäin ja kääntyy oikealle Vuorenlahdenkadulle. Aja noin 1,5 km Table en bois -puistokahvilaan saakka.

Paluumatkan Säynätsaloon voit halutessasi tehdä joko samaa reittiä takaisin tai sitten jatkaa eteenpäin Vuorenlahdenkatua. Noin 100 metrin jälkeen käänny vasemmalle Alvar Aallon tielle ja jatka Jänistien ja edelleen Teerenkujan kautta takaisin Vuorenlahdenkadulle. Kiertoreitin varrella on kaunista ja rauhallista omakotitaloaluetta. Lisäksi voit poiketa Rusakontien kautta ihastelemaan Paljaspään upeita maisemia.

Käyntikohde: Paljaspään luontopolku ja näköalapaikka

Näköalapaikka, edessä kalliota taustalla puita ja järvi, sininen taivas ja valkoisia pilviä

Vuorenlahdenkadulta reitti jatkuu oikealle ylämäkeen Saaritietä Muuratsalon koulun ohi aina Haikan idylliselle omakotitaloalueelle asti. Kun pidät rantaviivan oikealla puolellasi, pääset nauttimaan Haikan Saaritien päädyn, Piinkadun ja Säreniemenkadun kauniista omakotitalomiljööstä. Halutessasi voit poiketa Saaritien päässä polulle, joka vie niemen kärjessä sijaitsevalle Haikan majakalle.

Käyntikohde: Haikan majakka

Järvimaisema, valkoinen majakka, kaislikkoa, puita

Reitti jatkuu Haikantietä Saaritielle, josta käännytään oikealle kohti Lehtisaarta. Voit myös halutessasi poiketa Satasarvisen näköalapaikalla, jonne vievä polku lähtee Haikantien ja Saaritien risteyksestä.

Jatka Saaritietä kohti Säynätsaloa. Pian oletkin jo Louhusalmen riippusillalla ja Säynätsalon Parviaisentiellä. Reitti päättyy oikealle Säynätsalon keskustaan.

<<Takaisin