Materiaalit

Lainattavat materiaalit

Circula -kiertotalous ja yrittäjyyspeli

Circula kiertotalouspelin pelilauta

Koulut ja oppilaitokset voivat lainata JAPA ry:n toimistosta Circula – Kiertotalous ja yrittäjyyspelin. Peli on saatavilla sekä suomeksi että englanniksi. Pelissä tutustutaan kiertotalouteen luovan tiimityön kautta. Samalla se opettaa omien ja muiden vahvuuksien arvostamista. Peli sopii eritasoisille oppijoille noin 15-vuotiaista aikuisiin. Peliä voidaan käyttää mm. yleissivistävässä tai ammatillisessa koulutuksessa sekä ammattikorkeakoulussa. Kysy lisää JAPAn toimistosta toimisto(at)japary.fi.

Videot

Kävellään! -kampanjan kävelyvideot

Kävely on miellyttävää, kun on oikeanlaiset varusteet ja kävelytekniikka kunnossa. Lisäksi lyhyet venyttelyt auttavat avaamaan kävelyssä helposti jumittuvia pohkeita ja lonkkia. Videoilla hyvinvointivalmentaja, LitM Elviira Hyytiä kertoo, millaiset ovat hyvät kengät kävelyyn, mitä kävelytekniikassa kannattaa huomioida ja millaisia venytyksiä kävelijän kannattaa tehdä.

Videosarjan voit katsoa tästä Kävellään! -kampanja

Viisas liikkuminen seuratoiminnassa

Urheiluseurassa harrastavista lapsista yhä useampi liikkuu liian vähän treenien ulkopuolella. Useimmin valitsemme auton lyhyille, alle kolmen kilometrin matkoille. Helppo tapa lisätä liikkumista päivään on kannustaa lapsia kävelemään ja pyöräilemään kouluun, kaverille ja harrastuksiin. Samalla vähennetään autokyydeistä aiheutuvia päästöjä. JYP Junioreissa aiheeseen pureuduttiin keväällä 2021.

Videot voit katsoa tästä Viisas liikkuminen seuratoiminnassa.

Polkupyörän perushuolto

Haluaisitko oppia huoltamaan omaa polkupyörääsi? Videoissa kerrotaan pyörän perushuolloista, kuten pyörän puhdistamisesta, rengaspaineiden tarkistuksesta ja lisäämisestä, ketjun puhdistamisesta ja öljyämisestä sekä jarrujen ja vaihteiden huollosta.

Videosarjan voit katsoa tästä Pyörän perushuolto.

Jakke Jääkarhu -nukke ja Taika-Petteri lasten kanssa.

Jakke Jääkarhun Lastipyöräkiertue

Jakke Jääkarhu ja Taika-Petteri tekivät lastipyöräkiertueen jyväskyläläisissä päiväkodeissa keväällä 2019. Samaan aikaan syntyi videosarja, joissa Jakke ja Petteri vierailevat Lastipyörälainaamossa, päiväkodissa ja liikennepuistossa, käyvät pyöräilemässä, ajavat linkillä ja välillä pitävät evästaukoa. Sokerina pohjalla Jakke esittää CargoBikeRapin.

Videosarjan voit katsoa tästä Jakke Jääkarhun Lastipyöräkiertue.

Ladattavat materiaalit

Liikkumislupaus

Liikkumislupaukseni. Tee oma liikkumislupauksesi! Korvaamalla automatkoja kävelyllä japyöräilyllä, lisäät päivittäistä liikuntamääräsi ja vähennät päästöjäsi.

Tiesitkö, että valitsemme usein auton lyhyille, alle kolmen kilometrin matkoille? Tai että lihasvoimin liikkuminen on vähentynyt lähes kaikissa ikäryhmissä? Kävely ja pyöräily ovat helppoja tapoja lisätä liikkumista päivään! Samalla vähennetään autoilun aiheutumia päästöjä.

Tee oma liikkumislupauksesi! Korvaamalla automatkoja kävelyllä ja pyöräilyllä, lisäät päivittäistä liikuntamääräsi ja vähennät päästöjäsi. Liikuntalupausta voi hyödyntää esimerkiksi oman organisaation ympäristöpäivässä tai -tapahtumassa. Ladattavasta tiedostosta voi tulostaa kaksi A5-kokoista liikkumislupausta.

Kävelykortti

Kävelykortti. Kulje töihin, kouluun, opintoihin, asioille ja harrastuksiin kävellen, ja merkitse ruudukkoon päivittäiset kilometrisi.

Kulje töihin, kouluun, opintoihin, asioille ja harrastuksiin kävellen, ja merkitse ruudukkoon päivittäiset kilometrisi! Lopuksi voit laskea yhteen kuukauden aikana kävelemäsi matkan. Kävelykorttia voi hyödyntää esimerkiksi oman organisaation ympäristöpäivässä tai -tapahtumassa. Ladattavasta tiedostosta voi tulostaa kaksi A5-kokoista kävelykorttia.

Kulje viisaasti! -kestävän liikkumisen seurantakortti 

Kulje viisaasti! Kestävän liikkumisen seurantakortti.

Korvaa automatka kestävämmällä vaihtoehdolla ja merkitse pystyviiva ruudukkoon. Voit merkitä ruudukkoon myös autolla kulkemasi matkat. Viimeiseen sarakkeeseen voit laskea, kuinka monta automatkaa korvasit viisaammalla vaihtoehdolla viikon aikana.

Voit tulostaa seurantakortin itsellesi alla olevasta linkistä:

Kiitos, kun kuljet viisaasti! -julistesarja

Kolmen julisteen sarja, jonka aiheena kestävä liikkuminen eli pyöräily, joukkoliikenne ja kävely.

*Liikenneruuhka, kuuma auto, stressi….. Huh, onneksi voi pyöräillä!
*Voi ei, auto lumen peitossa! Mitä kaikkea bussin ikkunasta näkeekään? Mennään bussilla, jooko?
*Joskus kävelyreitti muskarista kotiin voi olla seikkailu. Mitä kaikkea kivaa matkan varrelta löytyykään, kun ehtii katsella ympärilleen. Kiva, kun käveltiin!

Julisteet esittelevät erilaisia vaihtoehtoja viisaaseen liikkumiseen lapsen kanssa.

Kiitos, kun kuljet viisaasti! -tehtäväkirja

Tehtäväkirjan kansi, aiheena kestävä liikkuminen.

Mahtuuko koko Jänön suku kerralla lastipyörään vai mennäänkö linkillä? Löytävätkö Lempi ja Lasse toisensa? Pääseekö Jänön perhe ostoskasseineen Leo Lastipyörän kyydissä kaupasta kotiin? Avaa vihko ja ratkaise nämä ja muut visaiset tehtävät!

Tehtäväkirjan sivuilla seikkailee Jänön perhe yhdessä lastipyörälainaamon veijareiden kanssa. Vihkosen tehtäviä voi pohtia itsekseen tai yhdessä oman aikuisen kanssa. Voit elävöittää tehtäviä värittämällä kuvat mieleisiksesi.

Tehtäväkirja (pdf)
Tehtäväkirja, leikkausvarat (pdf)

Jasper Jänö seikkailee liikkuvalla satutunnilla!

Liikkuva satutunti, ohjeistuksen kansilehti.

Lähde Jasper Jänön matkaa liikkuvalle satutunnille ja koe hauska seikkailu! Satutunnin voi rakentaa vaikkapa kouluun tai kirjastoon. Tulosta tarina sekä kuvat alla olevista linkeistä ja rakenna oma satutuntisi!

Liikkuva satutunti_ohjeet (pdf)
Liikkuva satutunti_tarina  (Dropbox)
Ladattavat kuvat (pdf)

Heijastavat korut

Kaksi perhosta, kierrätysmateriaalista tehdyt heijastavat korut.

Askartele heijastava koru vanhan bussikortin materiaalista. Lisäksi tarvitset neulan, ohutta rautalankaa sekä helmiä. Kiinnitykseen tarvitset hakaneulan.

Enkeli, iso

Enkeli, pieni

Sudenkorento

Perhonen (kuvassa)

Kulje viisaasti -logo