Näin lainaat pyörää

Lastipyörälainaamo on suljettu talvella 2022-2023. Nähdään taas keväällä!

Lastipyörälainaamosta voi kuka tahansa saada maksutta kokeiltavaksi sähköavusteisen lasti- tai polkupyörän yhdeksi viikoksi. Pyörien lainaaminen on kokeiluluontoista, eikä niitä ole tarkoitettu jatkuvampaan käyttöön. Lainaajan tulee olla täysi-ikäinen ja pyörää noudettaessa lainaajan on todistettava henkilöllisyytensä voimassa olevalla kuvallisella henkilöllisyystodistuksella.

Lastipyörälainaamo toimii Tourulassa Kansalaistoiminnankeskus Mataran yhteydessä osoitteessa Matarankatu 6 A 1. Lastipyörälainaamo on osa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n hanketta, joka saa rahoituksensa Traficomin liikkumisen ohjauksen valtionavustuksista, ja lainaamo toteutetaan yhteistyössä Kansalaistoiminnankeskus Mataran kanssa.

Toimintaohjeet lainaajalle

  • Pyörien kuvat ja kuvaukset näet täältä.
  • Milloin haluaisit lainata pyörää? Pyörien ajantasaisen varaustilanteen näet varauskalenterista. Pyörien ja peräkärryjen laina-aika on yksi viikko. Pyörän haku ja palautus tapahtuu aina maanantaisin: palautukset klo 8-12 välisenä aikana ja haut klo 14-16.30 välisenä aikana.
  • Varaa pyörä puhelimitse 0400 274 209 / Kansalaistoiminnankeskus Mataran aulapalvelu tai sähköpostitse aulapalvelut(at)kyt.fi (aulapalvelu avoinna ma-to klo 8-18 ja pe 8-17).
  • Tutustu lainaamon pelisääntöihin ja ohjeisiin, mitä pyörillä voi kuljettaa. Muista ottaa mukaan kuvallinen henkilötodistus ja pyöräilykypärä pyörää noutaessasi! Palauta pyörä mahdollisuuksien mukaan akku täyteen ladattuna.
  • Kaipaatko apua pyörän valintaan? Jos kaipaat lisätietoja siitä, mikä pyörä sopisi parhaiten omaan käyttötarkoitukseesi, soita 045 320 6540 / JAPA ry tai laita viestiä toimisto(at)japary.fi.
Lastipyörälainaamo tarjoaa asukkaille mahdollisuuden kokeilla erilaisia pyöriä omassa arjessa. Valikoimassa sähköavusteisia laatikko- ja polkupyöriä sekä erikoispyriä, kuten tandem. Testaa maksutta!

Lastipyörällä hoituvat monenlaiset kuljetustarpeet

Lastipyörä, tavarafillari, kuljetuspyörä, laatikko-, lava-, kuorma- tai taakkapyörä – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Yhtä kaikki tarkoitetaan kuitenkin samaa asiaa: pyörää, jolla pystyy kuljettamaan tarvittaessa isonkin lastin. Laatikkopyörässä on pyörän edessä kuljetuslaatikko, johon esimerkiksi kaksi lasta tai isokin määrä tavaraa mahtuu kätevästi kyytiin. Taakkapyörä taas muistuttaa ulkonäöltään tavallista polkupyörää, mutta on tehty kantamaan suurtakin kuormaa, ja kyytiin mahtuu erilaisten lastenistuimien avulla useampi lapsi.

Lastipyörälainaamon tavoitteena on tuoda lastipyörät kaikkien asukkaiden saataville, ja tarjota mahdollisuus kokeilla sähköavusteista lastipyörää arjessa. Omasta lastipyörästä haaveileva pääsee lainaamon pyörien avulla testaamaan, millainen pyörä olisi omaan käyttöön sopivin. Kuinka arki toimisi, jos oman auton sijaan lapset veisikin päiväkotiin laatikkopyörällä? Tai mahtuuko lastipyörän kyytiin todellakin oman perheen viikon ruokaostokset? Opiskelijalle lastipyörä voi toimia muuttoapuna, ja autoton perhe saa lastipyörän avulla vietyä rikkimenneen television kierrätykseen.

Sähköavun ansiosta raskaskin lasti nousee kevyesti mäen päälle

Lainaamon pyörien sähköavusteisuus tuo helpotusta Jyväskylän mäkiseen maastoon. Sähköavusteinen polkupyörä eli lyhyemmin sähköpyörä on monelle vielä kovin tuntematon menopeli. Lyhyesti sanottuna se on kuitenkin vain polkupyörä, jota on kevyempi polkea. Sähköpyörä ei siis ole mopo, sillä sähköavustus toimii vain poljettaessa, ja sähköpyörän moottori sammuu, kun pyörän vauhti on yli 25 kilometriä tunnissa. Yhdellä latauksella voi ajaa pyöräilijän painosta, lastin raskaudesta ja pyöräilyolosuhteista riippuen noin 30–60 kilometriä. Sähköpyörän akun voi irrottaa pyörästä ja ladata sisällä kännykän tapaan.

Lisätietoja:

Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry, p. 045 320 6540
Kansalaistoiminnankeskus Mataran aulapalvelut, p. 0400 274 209