Muuramen mäkimannut – reittiohje

<<Takaisin

Muuramen mäkimannut -reitin pituus on noin 45 km. Tästä noin 25 kilometriä kulkee autotien laitaa ja 15 km kulkee Muuramen ja Jyväskylän pyöräteitä pitkin. Reittikuvauksen mukainen reitti kiertää vastapäivään, mutta sen voi kiertää kummin päin tahansa ja aloittaa mistä tahansa reitin varrelta. Vastapäivään ajettuna jyrkkä Ronsuntaipaleentie tulee ajettua heti alkuun.

Reitin lähtöpiste on Keski-Suomen museolla. Reitti kulkee keskustan suuntaan Haarakadun ali ja kääntyy tiukassa kulmassa vasempaan kohti Seminaarimäen kampusaluetta. Reitti jatkaa kampusalueen ohi nousten myös Köyhälammen ohi Keskussairaalantietä Kyllön ja sairaala Novan suuntaan.

Kyllön terveysaseman mäen jälkeen sukelletaan valoristeyksen alta vasempaan Länsiväylän vierellä kulkevalle uudelle pyörätielle eli matkataan opasteiden mukaan kohti Keltinmäkeä.

Reitti jatkuu kolmen liikenneympyrän ohi. Keuruuntien ylikulkusillan jälkeen matka jatkuu Ronsuntaipaleentien vieressä kulkevaa pyörätietä noin 1,5 km nousten hiljalleen ylämäkeen kohti Mustankorkean jäteasemaa. Ylämyllyjärventien risteyksen ja bussipysäkin kohdalta matka jatkuu Ronsuntaipaleentien oikean puolen pientareella ja osin ajoradalla. Raskasta liikennettä saattaa ajaa ohi, mutta se loppuu pian Mustankorkealle vievän risteyksen jälkeen.

Käyntikohde jättiläiskuusi Rainer – Parkkeeraa pyörä Mustankorkealle menevän tien ja Ronsuntaipaleentien risteykseen. Tien toisella puolella olevan lyhyen (noin 50 m) polun päässä näetkin Rainerin nousevan metsän korkeuksiin.

Ronsuntaipaleentie on mäkinen, mutta hyvässä kunnossa. Tiedät olevasi oikealla suunnalla, kun ajat kohti korkealle tien ylle piirtyviä radiomastoja. Mäkistä maantietä saa nousta ja laskea muutamien mäkien verran Isolahteen saakka.

Isolahdesta reitti jatkuu vasemmalle Isolahdentielle. Muuramen taajaman rakennuskannan alkaessa myös pyörätie alkaa Isolahdentien vierellä. Pyörätien alun huomaa helposti ja se seurailee Isolahdentietä Muuramen marketteja kohden. Pyyppöläntien kohdalla pyörätie vaihtaa puolta ja jatkaa matkaa Ysitien ylitse kohti vastapuolella siintäviä marketteja.

Käyntikohde Muuramenjoen luonnonsuojelualue – Poikkeaa reitiltä Muuramen keskustan eteläpuolelle. Jos jatkat Muuramen marketeilta Muuramentietä etelään noin kilometrin verran, päädyt Muuramenjoen ylittävälle sillalle. Sillan ylitse ja vasempaan kääntyessäsi pääset luontopolulle, joka on jokea kiertävä ja mutkitteleva, noin parin kilometrin mittainen osin pyöräiltävä polku joen tuntumassa. Joen ylitse menee useita mielenkiintoisia siltoja.

Kuva kosken alajuoksulta
Puinen silta lammen yli
Näkymä lammelle puiden siimeksestä, aurinko paistaa

Reitti kulkee Muuramen kauppakeskukselta eli Setäläntien varrella olevilta kaupoilta tien toiselle puolelle ja kääntyy ylämäkeen ennen Kinkovuorentietä. Ylämäessä on kapea pyörätie ja pyöräreittiopasteita Keljonkangasta kohti. Reitti jatkuu vasemmalle Vanhalle nelostielle, kohti Keljonkangasta.

Vanhalla nelostiellä ei ole pyörätietä, mutta moottoriliikenne on rauhallista. Reitti jatkuu Vanhaa Nelostietä nousten hiljalleen Keljonkankaalle. Keljonkankaan opasteen jälkeen mäki kääntyy laskuun alittaen isot voimalinjat. Kaijanlammentien ja Sääsksvuorentien risteyksestä alkaa Keljonkankaan taajama ja pyörätie, joka johtaa Keljonkankaan valoristeykseen asti.

Liikennevaloja ei tarvitse ylittää, sillä reitti kääntyy kaupalta vasempaan Eteläväylän suuntaiselle pyörätielle ja pudottaa 100 metrin jälkeen jyrkässä laskussa ja käännöksessä Eteläväylän ali Keljonkankaan kirjaston ja koulun puolelle. Reitti jatkaa Sohlberginkatua pitkälle suoralle, joka kulkee viereisen Ysitien suuntaisesti kohti Keljoa. Vauhti voi kasvaa pian kovaksi, sillä Sohlbergin kadulta on pitkä loiva mäki Keljoon. Virallinen reitti jatkaa Keljonkankaantien alta alikulkurummun läpi ja kääntyy tiukasti vasempaan heti alikulkurummun jälkeen. Pyörätie laskeutuu Ysitien itäpuolta ja voit nähdä Keljon automarketit Ysitien toisella puolella. Pyörätie nousee hiljalleen Keski-Suomen pelastuslaitoksen suuntaan jatkaen Keuruuntien ali moottoritien mukaisesti.

Matka jatkuu kohti Korkeakosken lahtea ja kääntyy ennen Rantaraittia oikealta puolelta koukaten Ysitien ali Korkeakoskentielle vasemmalle puolelle Ysitietä. Korkeakoskentietä reitti jatkaa noin 500 metriä keskustan suuntaan, alittaa rautatien ja vaihtuu lähes nollakulmassa Keljonkaduksi, joka vie Keski-Suomen museolle.

<<Takaisin