Kyynämöisen kierto – reittiohje

<< Takaisin

Kyynämöisen kierto on noin 30 km pituinen ja kohtalaisen mäkinen reitti. Alla olevassa kuvauksessa reitti kiertää vastapäivään. Suurin osa reitistä kulkee päällystettyä autotien piennarta ja noin kolmannes reitistä on hiekkatietä. Reitin varrella ei ole mainittavasti palveluita, joten tarvittavat evästarpeet kannattaa varata matkaan Uuraisten kirkonkylän kaupasta.  

Kyynämöisen kierto -reitin aloituspiste on Uuraisten hautausmaan parkkipaikalla. Heti reitin aluksi on pitkä ylämäki Uuraisten kirkon ohi Haukimäentietä kohti Uuraisten kirkonkylää. Reitti kääntyy oikealle Kuukantielle ja kulkee leppoisan kirkonkylän halki pyöräteitä pitkin, kunnes tullaan tielle nro 630 Saarijärventie. Noin 400 metrin ajomatkan jälkeen käännytään Multiantielle nro 627. Multiantie on rauhallista asfalttitietä maalaismaisemassa.  

Käyntikohde Marjoniementila: Piipahda Marjoniemen kesäkahvilassa. Multiantieltä käännytään noin kahden kilometrin jälkeen vasemmalle tielle Marjoniementie. Tilalle on myös selkeät opasteet Multiantien varresta. Matkaa tilalle tulee vajaa kilometri.  

Kun Multiantietä on ajettu hieman reilu seitsemän kilometriä, tullaan Kyynämöisen kyläkoulun kohdalle.  

Käyntikohde Talasniemen laavu: Kyynämöisen kyläkoulun jälkeen kääntyy pieni Talasniementie vasemmalle peltojen halki Kyynämöisen rantaan. Täällä rannalla on Talasniemen laavu, jossa on mukava pitää pieni tauko. Talasniemessä on myös kaksi vanhaa museoaittarakennusta.  

Kyynämöisen koulun jälkeen reitti jatkuu edelleen Multiantietä noin kaksi kilometriä ja kääntyy sitten vasemmalle Muuraismäentielle. Tie vaihtuu hiekkatieksi. Muuraismäentien tieosuus on noin 8,5 km mittainen ja paikoitellen varsin mäkinen. Maisemat ovat metsäisiä maalaismaisemia.   

Käyntikohde Huutoniemen uimaranta ja Jäkäläpolku: Kun Muuraismäentietä on ajettu noin 1,2 km, kääntyy vasemmalle Parviaisentie. Parviaisentien varrella, noin 300 metrin jälkeen, on viehättävä Huutoniemen uimaranta ja kun matkaa Parviaisentiellä jatketaan vielä parisataa metriä, löytyy Jäkäläpolun luontopolun aloituspiste. Jäkäläpolku on noin 1,8 km pitkä ja sen varrella on nuotiopaikka.   

Käyntikohde Esan petäjä: Multiantienhaarasta Muuraismäentietä pitkin noin kolmen kilometrin päässä tien vasemmassa reunassa on Esan petäjän infokyltti. Tästä lähtee lyhyt noin 500 metrin edestakainen polku vanhalle suojelukohteena olevalle männylle.  

Käyntikohde Konttivuoren luontopolku: Multiantienhaarasta Muuraismäentietä pitkin noin seitsemän kilometrin päässä löytyy puinen kyltti tien oikealla puolella. Tästä lähtee Konttivuoren noin 1,3 km mittainen luontopolku, jonka varrella on myös laavu.  

Muuraismäentieltä Höytiän kylälle saavuttaessa reitti kääntyy vasempaan Kintaudentielle nro 6250 takaisin kohti Uuraisten kirkonkylää.  

Käyntikohde Höytiän grillikota: Höytiän kylällä neljän tien risteyksessä on mainio grillikota evästauon pitämiseen.   

Matka jatkuu pitkää suoraa Kintaudentietä asfalttitien reunassa. Tietä ajetaan noin kahdeksan kilometriä peltojen ja metsien vuorottelemassa maisemassa. Näkyvyys on erinomainen, sillä lähestulkoon koko matka seuraavaan tienristeykseen saakka on suoraa ja suorat tieosuudet ovat jopa useita kilometriä pitkiä.  

Kun Kintaudentietä on ajettu noin kuusi kilometriä, kääntyy vasemmalle hiekkatie, Särkipurontie. Myös tätä kautta voi poiketa Marjoniementilalla kesäkahvilassa. Matkaa tilalle tulee noin kilometri. Tie on osittain yksityistietä, mutta sitä kautta saa kuitenkin ajaa.  

Kintaudentieltä käännytään vasemmalle Uuraisten kirkonkylää kohti Jyväskyläntietä nro 630 pitkin. Noin kilometrin ajamisen jälkeen reitti kääntyy jälleen Kuukantielle kirkonkylälle ja siitä edelleen Haukimäentielle alamäkeen kohti hautausmaan parkkipaikkaa.  

Käyntikohde Uuraisten kirkko ja kotiseutumuseo: Uuraisten kirkko sijaitsee Haukimäentiellä lähellä reitin aloituspaikka. Uuraisten kotiseutumuseo sijaitsee Uuraisten kirkon pihapiirissä ja avoinna kesäaikaan.  

Käyntikohde Kässinmäentien mäennotko: Huikea makinotko sijaitsee Kässintien alkupäässä, noin 150 Haukimäentiestä. 

<< Takaisin