Joulun ei tarvitse olla yletön kulutusjuhla, vaan sitä voi viettää kestävästi joululahjoja, koristeita, maukasta ruokaa ja leppoisaa tunnelmaa unohtamatta. Alle on koottu vinkkejä kestävään joulun valmisteluun ja viettoon.
Siivous
Kodin siistiminen on osa jouluvalmisteluja. Juuri joulun alla tehtävää suursiivousta kannattanee kuitenkin välttää, joulu tulee vähemmälläkin. Imurointi, tavaroiden järjestäminen oikeille paikoille, pölyjen pyyhkiminen ja vessan pesu riittänee joulutunnelman luomiseksi. Jos kuitenkin päätät siivota tarkemmin, muista nämä siivouksen vihreät vinkit:
- Siivoa säännöllisesti ja poista tahrat heti. Näin lika ei pääse pinttymään eikä tahroja tarvitse jynssätä vahvoilla tehoaineilla.
- Käytä siivouksessa neutraaleja tai heikosti emäksisiä yleispesuaineita, muista oikea annostus!
- Etikka ja sooda ovat hyviä puhdistusaineita: niillä voi puhdistaa muun muassa tukkeutuneet viemärit, kalkkisaostumat hanoista, kahvinkeittimet ja pesukoneet.
- Suosi pitkäikäisiä siivousliinoja ja –moppeja. Luonnonkuidusta tehdyt siivousliinat voi kompostoida.
- Valitse ympäristöystävällisiä, joutsenmerkillä varustettuja pesuaineita.
Vinkkejä ekologiseen siivoukseen, Martat
Isoäidin siivousvinkit, Martat
Lahjat

Lahjan ei aina tarvitse olla tavara. Usein tulee ostaneeksi turhaa tavaraa pelkästään siksi, että jokin lahja täytyy ostaa. Muodon vuoksi ostettu lahja voi helposti päätyä kaapin nurkkiin pyörimään tai pahimmassa tapauksessa roskikseen.
Kuuntele lahjan saajaa ja kysy tarvittaessa, mitä hän haluaisi. Jos ystäväsi kaipaa omaa aikaa, tarjoudu lapsenvahdiksi. Jos hänellä on hartiat jumissa, voit hankkia lahjakortin hierojalle. Jos ostat tavaran, kiinnitä huomiota sen laatuun. Hyvin tehdystä ja kestävästä lahjasta on iloa pitkään ja parhaassa tapauksessa se säilyy ikuisesti.
Anna aikaa
Lupaudu siivoamaan, auttamaan pihatöissä tai viemään retkelle. Tai miltä kuulostaisi hieno elämys yhdessä ystävän kanssa, esimerkiksi leffailta, juhlava päivällinen, liito-oravaretki tai nokipannukahvit nuotiolla? Kirjoita lupaus kauniiseen korttiin, jolloin siinä on lahjan tuntua.
Itse tehty
Neulo sukat tai kaulaliina, leivo kakku tai tee karkkeja, sinappia tai puutöitä. Itse tehty lahja lämmittää saajaa varmasti.
Löytöjä kierrätyskeskuksista tai kirpputoreilta
Kerääkö ystäväsi vanhaa Arabiaa, 1960-luvun vinyylilevyjä tai vanhoja kirjoja? Kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista saattaisi löytyä täydennystä kokoelmiin.
Kestotuotteet
Hyvä lahjaidea on myös erilaiset kestotuotteet, kuten kestovanulaput, kestoliinat tai mehiläisvahakääreet. Kestotuotteita saa nykyisin jo monista marketeista ja niitä voi tehdä myös itse.
Ohje kestovahakääreiden tekemiseen, Martat
Paketointi

Paketoinnissa voi hyödyntää kauniita rasioita, kankaita tai vaikkapa värikästä piirustuspaperia tai -kartonkia. Sanoma- tai aikakauslehden sivuista voi askarrella tyylikkäitä paketteja ja kääreen voi käytön jälkeen laittaa paperinkeräykseen.
Päällystetyt kartonki- ja pahvirasiat sekä pitsinauhat ja muut somisteet voi käyttää uudelleen, samoin kankaasta tehdyt lahjakassit, lasi- ja metallipurkit tai korit. Voit myös säästää saamasi lahjapaperit ja narut ja käyttää ne seuraavana jouluna uudestaan.
Vinkkejä kestävään paketointiin
Ruoka ja mahdolliset tähteet
Joulu täynnä on kinkkua, kylkeä, potkaa… Tai ehkä sittenkin kotimaista kalaa, juureksia, sieniä ja marjoja! Myös joulupöytään kannattaa kattaa ympäristöystävällisiä herkkuja. Suosi raaka-aineissa kasviksia ja hanki ruokaa vain tarpeen mukaan.
Jouluna ei tarvitse mässäillä ylettömästi, vaan voi nauttia kohtuudella hyvästä ja laadukkaasta ruoasta. Netistä löytyy paljon jouluisia kasvis- tai vegaaniruokareseptejä esimerkiksi haulla: ”joulun kasvisruokareseptit” tai “vegaaninen joulu”. Älä heitä ruokaa pois, vaan käytä tähteet hyödyksi.
Vinkki: Jos perheessäsi on allergioita, löytyy vegaanisista resepteistä usein sopivia ruokia joulupöytään.
Joulun tähteistä välipäivien tähdiksi – ehkäise ruokahävikkiä!
Jouluruuat kannattaa suunnitella etukäteen siten, että niistä jäisi mahdollisimman vähän tähteeksi. Jos ruokaa kuitenkin jää yli, loihdi niistä herkullisia aterioita välipäivien ratoksi.

- Kinkkua voi käyttää piirakoissa ja uuniperunan täytteenä. Siitä voi tehdä herkullista kiusausta, lämpimiä voileipiä, pastakastiketta sekä ruokaisaa salaattia.
- Ylimääräisestä sillistä voi tehdä Janssonin kiusausta, tortillan, rieskan tai suolaisten vohvelien täytettä.
- Joulupiparit voi murentaa juustokakun pohjaksi. Niistä voi myös tehdä herkullisen jälkiruoan kokoamalla jälkiruokakulhoon vuorotellen marjoja, kermavaahtoa ja pipareita.
- Joululaatikoista saa maukkaita sosekeittoja lisäämällä niihin vettä ja tarvittaessa suolaa. Laatikoiden tähteet voi myös leipoa leipä- tai sämpylätaikinaan makua ja mehevyyttä antamaan tai niistä voi tehdä herkullisia rieskoja.
Ideoita hävikkiruokiin, Martat
Energia

Myös jouluna on hyvä kiinnittää huomiota energiankulutukseen.
- Suosi jouluvaloissa ledejä, koska ne kuluttavat vähän energiaa. Vertaile valosarjojen energiankulutusmerkintöjä ja hyödynnä ajastinta tai hämäräkytkintä.
- Joulusaunaa kannattaa lämmittää maltilla: 70-80 asteisessa saunassa on miellyttävä löyly. Lämmitä sauna kerralla koko porukalle, niin sitä ei tarvitse pitää lämpimänä koko päivää.
- Paista jouluruuat kerralla. Usein esimerkiksi joululaatikot voi laittaa uuniin yhtä aikaa. Hyödynnä uunin jälkilämpö.
- Joulun liikenteessä kannattaa suosia pidemmillä matkoilla julkisia ja lyhyemmillä matkoilla kävelyä tai pyöräilyä mahdollisuuksien mukaan.
Motivan vinkit joulun energiansäästöön
Jouluvalojen sähkönkulutus, Motiva
Joulun pieni lajitteluopas

Jouluna syntyy usein paljon jätettä. Pohdi etukäteen jouluruokien menekkiä ja hyödynnä mahdolliset tähteet, hanki kestäviä lahjoja ja paketoi ne kierrätettäviin tai uudelleen käytettäviin pakkauksiin. Joulukoristeet kannattaa säästää ja käyttää seuraavana vuonna uudestaan.
Jätettä syntyy kuitenkin väistämättä. Alla pieni opas joulun jätteiden lajitteluun.
Jouluvalot
Rikkinäiset kynttiläsarjat, jouluvalokaapelit ja muut sähkölaitteet viedään SER-keräykseen.
Kinkun rasva
Kinkun rasva laitetaan jähmettyneenä biojätteeseen tai kompostiin. Sitä ei saa kaataa viemäriin!
Lahjanarut ja -paperit
Lahjanarut ja paperit ovat sekajätettä. Voit myös säästää ne ja käyttää seuraavana vuonna uudestaan.
Pahvi- ja kartonkilaatikot
Pahvi- ja kartonkipakkaukset laitetaan keräyskartonkiin tai niitä voi käyttää uudestaan esim. säilytyslaatikoina tai lahjapakkauksina.
Pakkausmuovit, muovipussit, styroksi
Muovipakkaukset, myös styroksi, laitetaan muovinkeräykseen tai sekajätteeseen.
Ulkotuli- ja tuikkufoliot sekä foliovuoat
Ulkotulien ja tuikkujen foliot sekä foliovuoat laitetaan keräysmetalliin.
Uuden vuoden raketit
Rakettien jäänteet laitetaan jäähtyneinä sekajätteeseen. Harkitse myös, voisiko asuinalueellanne järjestää yhteisen ilotulituksen. Se säästää paitsi ympäristöä myös lompakkoa.
Katso lisää lajitteluohjeita Mustankorkean jätehausta
Muista, että jouluun pätee vanha hyväksi havaittu vinkki: tärkeintä ei ole se, mitä teet joulun ja uuden vuoden välissä, vaan se, mitä teet uuden vuoden ja joulun välissä. Nautinnollista joulunaikaa!