Kävellään! -kampanja

Tiesitkö, että valitsemme usein auton lyhyille, alle kolmen kilometrin matkoille? Tai että lihasvoimin liikkuminen on vähentynyt lähes kaikissa ikäryhmissä? Kävely ja pyöräily ovat helppoja tapoja lisätä liikkumista päivään! Samalla vähennetään autoilun aiheutumia päästöjä. Vedä siis kengät jalkaan, avaa ovi ja lähde Kävellään! -kampanjan vietäväksi!

kävelevät jalat

Vastaa Kävelykyselyyn – voit voittaa lahjakortin Teeleidiin!

Kävelykyselyn avulla haluamme kartoittaa asukkaiden kävelytottumuksia ja asuinalueiden kävelyolosuhteita. Kyselyn tuloksia hyödynnetään viisaan liikkumisen edistämisessä. Kaikkien kyselyyn vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan yksi 20 euron lahjakortti Teeleidiin! Vastaathan kyselyyn 26.9. mennessä.

Kyselyyn pääset tästä

Syksyn teemakävelyt

Tervetuloa syksyn ohjatuille teemakävelyille Köhniö-Kypärämäki -alueelle! Kävelyt ovat maksuttomia ja kaikille avoimia tapahtumia, eikä niille tarvitse ilmoittautua. Osallistujat saavat jousiheijastimet!

Vaunukävely pe 17.9. klo 11.00
Lähtö MLL:n perhekahvilan edestä, Salokatu 26
Reitti: Salokatu – Kypärätie – Vesangantie – Keihäsmiehenkatu – Soidintie/Erämiehenkatu

Palvelut ja alue tutuksi -kävely ti 21.9. klo 17.00
Lähtö Kypärämäen K-marketin pihasta (Kypärätie 24)
Reitti: Kypärätie – Vuorikatu – Pyssymiehenkatu – oikopolku Rimminlammen vierestä Vesangatielle – Soidintie – Erämiehenkatu – reitin päätös Erämiehenkatu 6.

Lasten leikkipaikat ja oikopolut -kävely la 2.10. klo 15.00
Lähtö Kypärämäen koulun piha, Erämiehenkatu 12
Reitti: Kypäräpuisto/junapuisto – Keihäsmiehenkatu – Kahakenttä – Oikopolku Saihonpuistoon – Kahakadun liikenneympyrä/Kallio – (Kortemäen leikkipuisto, Tähtäin 13). Riippuen osallistujista ja lasten jaksamisesta kävellään vielä Kortemäen leikkipuiston luokse

Kävelyt järjestetään yhteistyössä MLL:n Kypärämäki-Köhniön paikallisyhdistyksen kanssa. Kävelyitä tukee Köhniö-Kypärämäki-Kortemäki asukasyhdistys.

Kävellään! -kampanja kannustaa asukkaita arkiliikuntaan

Kävellään! -kampanja on uusi, vuoden 2021 aikana toteutettava arkiliikuntaan kannustava kampanja ja sen kohderyhmänä on Jyväskylän asukkaat. Kampanjan avulla halutaan tuoda esiin arkiliikkumisen ilmasto- ja terveysvaikutuksia. Lihasvoimin tapahtuva liikkuminen on vähentynyt ja autoilun osuus kasvanut lyhyilläkin matkoilla. Tämä on ongelmallista toisaalta terveytemme ja toisaalta ilmastonmuutoksen kannalta. Pyöräilyä ja kävelyä edistämällä voidaan samalla kertaa vaikuttaa sekä liikennepäästöjen että liian vähäisen liikkumisen tuomiin haasteisiin.

Kampanja herättelee asukkaita pohtimaan omaa liikkumistaan ja ohjaa asukkaita erilaisille kävelyreiteille omilla asuinalueillaan. Kampanjan tavoitteena on kannustaa asukkaita kävelemään lyhyet, alle kolmen kilometrin matkat autoilun sijaan ja tutustumaan omaan asuinalueeseensa uudella tavalla. Kampanja konseptiin kuuluu muun muassa kävelyteemaisia tapahtumia, vinkkejä arkiliikkumiseen sekä ohjattuja kävelyryhmiä. 

Kampanja pilotoidaan Kypärämäki-Köhniö-Kortemäki -asuinalueilla yhteistyössä asukasyhdistyksen ja MLL:n Köhniö-Kypärämäki paikallisyhdistyksen kanssa. Kampanjan aikana muun muassa kartoitetaan helppoja ja käteviä kävelyreittejä osaksi alueiden asukkaiden arkea.

Haluaisitko sinä olla mukana vaikuttamassa kävelykulttuurin kehittämiseen em. asuinalueella? Oletko sinä kiinnostunut löytämään kaikille mukavia ja hyödyllisiä kävelyreittejä sekä ideoimaan kävelyryhmiä eri ikäisille asukkaille? Lähde rohkeasti mukaan! Jos mielenkiintosi heräsi, voit osallistua ideointiryhmään lähettämällä viestiä kampanjan tapahtumakoordinaattorille sähköpostitse mariia.niemi (at) japary.fi. 

Miellyttävä kävely

Kävely on miellyttävää, kun on oikeanlaiset varusteet ja kävelytekniikka kunnossa. Lisäksi lyhyet venyttelyt auttavat avaamaan kävelyssä helposti jumittuvia pohkeita ja lonkkia.

Alla olevilla videoilla hyvinvointivalmentaja, LitM Elviira Hyytiä kertoo, millaiset ovat hyvät kengät kävelyyn, mitä kävelytekniikassa kannattaa huomioida ja millaisia venytyksiä kävelijän kannattaa tehdä.

Kävelijän varusteet

Oikea kävelytekniikka
Kävelijän venytykset

Hyödyllisiä linkkejä:

Kävelyaiheisia materiaaleja

JAPAn sivuilta löytyy paljon erilaisia kestävään liikkumiseen liittyviä materiaaleja, kuten liikkumislupaus sekä kävelykortti.
Materiaaleihin pääsee tästä.

Arjen ilmastotekoja Jyväskylässä, liikkuminen
Liikkumisen hiilijalanjälki ja ilmastoteot

Mataran blogit

Kävellään! (toukokuu 2021)
Syksyllä tutustutaan lähialueisiin kävellen ja pyöräillen (syyskuu 2021)

Muuta

Liikkuva aikuinen
Aktiivisuus on uusi normaali

Kävellään! -kampanja on osa JAPAn hallinnoimaa Viisaasti liikkeellä -hanketta, joka saa rahoituksensa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin liikkumisen ohjauksen valtionavustuksista.

Kulje viisaasti -logo