Esimerkkejä Jyväskylän kaupungin resurssiviisaudesta

Jyväskylän kaupunki tukee asukkaitaan monin tavoin kestävän elämäntavan edistämisessä. Alle on koottu esimerkkejä Jyväskylän kaupungin resurssiviisaista teoista:

Kansalaisopiston käsityöneuvonta: korjaa ja tuunaa vaatteillesi lisäaikaa

Käsityöneuvonta palvelee kaikkia käsitöistä kiinnostuneita, niin kokeneita harrastajia kuin vasta-alkajiakin. Pientä korvausta vastaan saa työskentelymahdollisuuden sekä asiantuntevaa ohjausta niin ompelussa kuin koneiden käytössäkin.

Jyväskylän kansalaisopiston käsityöneuvonta

“Käsityöneuvonnan asiakkaat ovat kautta aikain korjanneet ja muodistaneet vaatteitaan. Nyt tämä korjaamaan tottunut sukupolvi alkaa harveta ja halpisvaatteisiin tottunut sukupolvi tulla tilalle. Myös kirppari-innostus ja kirpputorien tason nousu on vähentänyt kiinnostusta korjaamiseen. Halpavaatteita ei viitsitä korjata, kun uutta saa melko pikkurahalla tilalle. Harmi!

Monella nuorella tai vähän vanhemmallakaan ei myöskään ole ompelu- ja korjaustaitoa, saati ompelukonetta. JAPA ry:n kanssa yhteistyössä vedetyt korjauspajat ovatkin mukavasti tuoneet uusia ihmisiä korjausompelun pariin ja lisänneet tietoisuutta Käsityöneuvonnan tarjoamista mahdollisuuksista – saatavilla on neuvoja ja käytössä ompelukoneita sekä saumureita pientä korvausta vastaan.

Ylivoimaisesti eniten meille tullaan vaihtamaan vetoketjuja. Muita peruskorjaustöitä ovat farkkujen paikkaaminen ja erilaisten repeytymien korjaaminen. Myös kirpparilöytöjä tuunataan itselle mieluisiksi. Yleisesti ottaen ompeluun hurahtaneiden joukko kasvaa. Jospa korjausompelukin kokisi uuden tulemisen!”

ompelunohjaaja Päivi Arkkila, Jyväskylän kaupungin kansalaisopiston käsityöneuvonta

Hävikkilounas

Resurssiviisas Jyväskylä –pilottihankkeen aikana jyväskyläläisissä kouluissa käynnistetystä hävikkilounaskokeilusta tuli pysyvä käytäntö, joka on otettu käyttöön myös muualla Suomessa.

Tietoa hävikkilounaasta

“Hävikkilounasta oli tarjolla 8 koulussa eri puolilla Jyväskylää. Aloitimme v. 2013 Vaajakummun koululla ja siitä eteenpäin on vuosittain saatu uusia kouluja mukaan. Asukkaat ovat löytäneet palvelun todella hyvin, mutta kävijämäärät ovat pysyneet maltillisina, kuten on tarkoitus ollutkin. Kävijöitä on muutamasta henkilöstö pariin kymmeneen /päivä ruokalistasta, säästä ja tarjoilupaikasta riippuen.

Ruokailijoilla on iso merkitys hävikin määrään. Näissä pisteissä seurantaviikoilla on päästy 4 % hävikkiin, kun se muissa pisteissä on 10 %:n molemmin puolin. Hyvin on ymmärretty myös lähtökohta ruokailulle: joitakin kertoja kuukaudessa hävikkilounasta ei ole tarjolla, koska on osattu arvioida nappiin ruuan menekki omien asiakkaiden osalta ja poissaolijoita on ollut vähän tai niihin on voitu varautua.”

vastaava palvelupäällikkö , Paula Puikkonen, Jyväskylän kaupungin ruokapalvelu Kylän kattaus

Lähiluontokohteet

Jyväskylän kaupunki ylläpitää kymmentä luontopolkua eri puolilla Jyväskylää. Lisäksi Jyväskylästä löytyy erilaisia lähiluonto- ja lähiliikuntakohteita.

Ulkoilu ja virkistys, Jyväskylän kaupunki

“Rantaraitti: Mahtava ulkoilureitti kaupungin sydämessä! Rantaraitilta löydän itseni yllättävän usein. Ainoana miinuksen ajoittainen ylisuosio, mutta toiset huomioivalla asenteella sekaan mahtuu kyllä.

Sippulanniemen luontopolku: Polkureitti kulkee aivan asutuksen tuntumassa ja on helposti saavutettavissa esim. pyöräillen. Luontopolku kiemurtelee yllättävän vaihtelevassa ja monipuolisessa luonnossa. Hyvin merkittyä reittiä on helppo seurata. Polulla voi hetkittäin kokea olevansa kaukana arjesta ja maailman menosta, hetkelliset näkymät golf-viheriölle palauttavat mieleen sen, että ollaan kuitenkin todella lähiluonnossa. Suosittelen tutustumaan.

Sippulanniemestä löytyy kiva MOBO suunnistusreitti, rasteja on mukava etsiskellä vaihtelevissa maastoissa.

Laajavuori: Runsaasti mukavan vaihtelevia reittejä jokaiseen makuun. Salaiset sienipaikkani löytyvät täältä…

Jääskelän luontopolku: Kulkeminen kuusikkojen hämyssä ja komeilla kalliolla saa mielen lepäämään. Makkarat ja muut eväät on mukava nauttia nuotiopaikalla Päijänteen rannalla.

Jyväskylästä löytyy myös maailman kaunein kolmenkympin pyörälenkki! (Ainakin omasta mielestäni)😊 Fillarilenkillä Tuomiojärven, Palokkajärven ja Jyväsjärven ympäri rantamaisemat vilkahtelevat lähes koko ajan. Upea kesäillan maisemalenkki!”

jyväskyläinen Anu Surakka

Palstaviljely

Jyväskylän kaupungilla on noin 380 viljelypalstaa seitsemällä eri palsta-alueella. Palstat ovat kooltaan yleensä 100 m2. Suurin osa palstoista on kesäpalstoja, jotka kaupungin toimesta kynnetään syksyllä ja äestetään keväällä. Pitkäaikaispalstoilla on mahdollisuus monivuotisten kasvien viljelyyn.

Lue lisää kaupungin viljelypalstoista.

“Useamman vuoden aikomisen päätteeksi sain keväällä varattua viljelypalstan Survo-Korpelasta. Olen itse aina tykännyt kasvattaa jotain syötävää, ja nyt arvelin, että alakouluikäiset lapsemmekin olisivat valmiita peltotouhuihin.

Ihan joka kerta en heitä mukaan saanut, mutta sen verran kuitenkin, että hekin saivat kätensä terveelliseen multaan ja saivat nähdä myös kättensä jäljen. Joka kerta näimme myös isompia tai pienempiä eläimiä; pysähtyminen aloilleen peltohommiin antoi havainnoille hyvät mahdollisuudet.

Sipulisadosta tuli vallan hieno, porkkanasadosta ei niinkään. Kumpikin kokemus on hyvä: on mukava syödä ”oman maan satoa”, mutta ei tee haittaa saada ymmärrystä siitäkin, että viljeltävät kasvit eivät kasva aivan noin vain.

Saimme itse käytettyä vain neljänneksen aaristamme. Kylvää ja istuttaa olisimme jaksaneet kyllä, mutta maan valmisteluun eli rikkaruohojen kitkemiseen meiltä ei irronnut puhtia tämän enempää. Toisella palstanaapureistamme oli niin ikään käytössä vain osa palstasta. Toisella naapurilla oli varmasti pellon upein kokoelma monenlaisia vihanneksia ja kukkia. He toivottivat meidät uudet naapurit lämpimästi tervetulleiksi, ja kesäkuumalla neuvoivat parhaat reitit järven rantaan eli kasteluveden äärelle. Tunnelma oli kaiken kaikkiaan ystävällinen ja kunnioittava.”

jyväskyläläinen Tanja Tuulinen

Kestävä liikkuminen

Jyväskylän kaupungilla on kolme sähköautoa, jotka ovat asukkaiden käytettävissä virka-ajan ulkopuolella. Lisäksi Kankaalla on kaikkien asukkaiden käytössä kaksi biokaasuautoa.

Jyväskylän kaupungin kimppa-autot (sähköautot)

Kankaan Kimppakaarat (biokaasuautot)

“Otimme elokuussa käyttöön kolme täyssähköautoa, jotka ovat arkisin virka-aikaan työntekijöiden käytössä ja muina aikoina asukkaiden vuokrattavissa. Yhteiskäyttöautot ovat saaneet hyvän vastaanoton. Tuoreen käyttäjäkyselyn perusteella asukkaat ovat olleet tyytyväisiä palveluun, ja käyttäjien määrä on kasvanut tasaisesti koko ajan. Autojen käyttäjäksi rekisteröityneitä on jo lähemmäs parisataa, eli autot ovat tosiaan yhteiskäytössä!

Autojen yhteiskäyttö on resurssiviisautta parhaimmillaan. Kaupungin näkökulmasta palvelun tavoitteena on mahdollistaa työntekijöille ja asukkaille auton käyttö tilanteissa, joissa se on tarpeen. Näin vähennetään oman auton tarvetta kaupunkialueella ja tuetaan samalla vähäpäästöisten liikkumispalveluiden kehittymistä.”

Fiksun liikkumisen koordinaattori Kati Kankainen, Jyväskylän kaupunki

Lue lisää Jyväskylän kaupungin resurssiviisaustyöstä