Ruuan osuus kotitalouksien hiilijalanjäljestä on noin viidennes. Omaan jalanjälkeään voi pienentää suosimalla kasvis- tai vegaaniruokaa sekä minimoimalla ruokahävikkiä. Osta tai ota lautaselle vain sen verran kuin syöt, hyödynnä kotona pakastinta ja seuraa elintarvikkeiden päiväyksiä.
Pohdittavaa: Voisiko taloyhtiön piha-aluetta hyödyntää kaupunkiviljelyssä? Voisiko kerhotilaan hankkia yhteisen hävikkiruokajääkaapin?
JAPAn ruoka-aiheisia blogeja
Kasvissyöjän lähiruoka-aarteita (9.11.2020)
Miten meni? (25.4.2019)
Ehkä se ei niin vaikeaa olekaan (22.3.2019)
Sekasyöjästä kasvissyöjäksi – mission possible? (5.3.2019)
Hyödyllisiä linkkejä
Lähiruokaa
Lähiruokaa Jyväskylän alueelta ja muualta Keski-Suomesta
Jolppi-lähiruokapiiri, REKO-lähiruokaryhmä, keskisuomalaisia tuottajia.
Vinkit ja linkit
Suoramyyntitiloja Keski-Suomessa, vinkkejä paikallisista, lähiruokaa myyvistä liikkeistä
Itse viljellen
Jyväskylän kaupungin viljelypalstat
Kankaan puutarha
Muita palveluita
Jyväskylän kaupungin hävikkilounas
Keski-Palokan, Jokelan, Luonetjärven, Kypärämäen, Keltinmäen, Viitaniemen ja Keljonkankaan kouluissa on tarjolla hävikkilounas, mikäli oppilasruokailuun varattua lounasta jää yli.
ResQ Jyväskylä
Ravintoloiden ylijäämäruokaa edullisesti.
Kasvis- ja vegaaniravintoloita (Vegaaniliitto)
Monien ravintoloiden ruokalistoilta löytyy usein kasvis- ja/tai vegaanivaihtoehtoja.
Reseptejä
Vegaanihaaste
Kasvisruokareseptejä (Martat)
Kasvisruokareseptejä (kasvisreseptit.fi)
Hävikkiruokareseptejä (Martat)
Vegevalinta (YLE, Strömsö)
Satokausikalenteri
Tietoa ja reseptejä satokauden kasviksista.
Sydänmerkki
Kasvisruokareseptejä
Muuta
Kalaopas (WWF)
Sivusto auttaa tekemään vastuullisia kalavalintoja.
Ruuan ympäristövaikutukset (WWF)
Sivusto auttaa tekemään ympäristön kannalta parempia valintoja lautaselle.