Minne vaatteet tekstiilikonteista päätyvät? Avoimet ovet Jyväskylän katulähetyksen Ekocenterissä Kankitiellä 26.11.

Olet varmaan joskus vienyt käytettyjä vaatteita asuinalueesi tekstiilien keräyskonttiin. Oletko koskaan pohtinut mitä vaatteille sen jälkeen tapahtuu? Se selviää Jyväskylän katulähetyksen avointen ovien päivässä lauantaina 26.11. kello 10-14 Kankitien Ekocenterissä sekä tekstiilien lajittelupisteessä (Kankitie 10).

Tapahtumassa pääset tutustumaan muun muassa tekstiilien lajitteluun ja käsittelyyn, esimerkiksi konepyyheleikkuuseen. Lisäksi esillä on talteen poimittuja tuotteita, joita ei tekstiilikontteihin tulisi laittaa.

–Tekstiilikontteja on tänä syksynä alettu jostain syystä käyttää jätekontteina. Tyhjennysten yhteydessä konteista on löytynyt muun muassa homeisia vaatteita, kerran löytyi jopa iso kasa risuja. Tapahtumapäivässä haluamme esitellä asiakkaillemme mitä tekstiileille tapahtuu ja kertoa samalla, millaista materiaalia kontteihin asukkailta toivomme. Likaisista ja rikkinäisistä vaatteista tulee meille iso lasku vuoden mittaan, ja homeiset vaatteet ovat työntekijöille myös työturvallisuusriski. Keräyskontteihin tulisi laittaa vain puhtaita ja ehjiä vaatteita sekä kenkiä –sellaisia, joita voisi antaa ystävällekin, kertoo Jyväskylän katulähetyksen työvalmentaja Heikki Laasonen.

Kaikille avoimessa tapahtumassa on tekstiilikierrätyksen lisäksi jäteneuvontaa, arvontaa sekä kahvitarjoilu.

Tusina tekstiilikontteja tuo työtä kymmenille

Jyväskylän kaupunki on järjestänyt tekstiilinkierrätyksen kaupunkialueella yhteistyössä Jyväskylän Katulähetyksen EkoCenterin kanssa. Kierrätystä varten kaupungin asuntoalueille on sijoitettu 12 tekstiilikonttia, jotka tunnistaa harmaasta väristä sekä keltaisesta Tekstiilit ja Kengät / EkoCenter tarrasta.

Kierrätystekstiilit lajitellaan EkoCenter Kankitiellä tarkasti useampaan eri jakeeseen. Parhaat vaatteet tulevat myytäviksi katulähetyksen EkoCenter kirpputoreille Jyväskylään ja Muurameen. Kirpputoreille kelpaamattomat puhtaat vaatteet lajitellaan kuitujen mukaan (puuvilla, keinokuitu ja villa) ja niistä tehdään uusiotuotteita Kankitiellä. Puuvillasta tehdään teollisuuspyyhkeitä, keinokuiduista puutarha- ja suojamattoja ja villasta muun muassa öljynimeytysmattoja. Likaiset vaatteet menevät energiakäyttöön polttolaitoksille.

Tekstiilien uusiotuotanto ja myynti työllistävät noin 30 pitkäaikaistyötöntä henkilöä ja lisäksi yli kymmenen henkilöä kuntouttavaan työhön. Tekstiileistä mahdollisesti saatava tuotto käytetään jyväskyläläisten ihmisten auttamiseen yleishyödyllisen yhdistyksen kautta muun muassa päihdetyöhön, työllistämiseen ja ruokapankkitoimintaan.

Lisätiedot:

Työvalmentaja Virpi Tuulasjärvi, Jyväskylän katulähetys, p. 040 722 3656

Työvalmentaja Heikki Laasonen, Jyväskylän katulähetys, p. 044 785 9939

Koordinaattori Paula Wilkman, JAPA ry, p. 0400 361 365, paula.wilkman[at]jkl.fi