Lastipyörälainaamosta pyöriä maksutta lainaan tänäkin kesänä – avajaiset 19. huhtikuuta

Nyt niitä taas pian saa – lastipyöriä lainaan nimittäin! Jyväskylässä Kansalaistoiminnankeskus Matarassa toimiva Lastipyörälainaamo avautuu talvitauon jälkeen tiistaina 19. huhtikuuta. Pyörien lainaaminen on viime kesän tapaan täysin ilmaista. Varauksia pyöriin voi jo tehdä, pyörien lainaus- ja varausohjeet löytyvät JAPA ry:n verkkosivuilta osoitteesta www.japary.fi/lainaamo. Varausten osalta nopeus on valttia: viime kesänä varauskalenteri täyttyi nopeasti erityisesti viikonloppujen ja kesälomakauden osalta. Suuren kysynnän ja hyvän palautteen vuoksi lainaamon pyörävalikoimaa laajennetaan tänä kesänä kahdella uudella sähköavusteisella pyörällä.

Lastipyörälainaamon pyörävalikoimaan pääsee tutustumaan lainaamon avajaispäivänä tiistaina 19. huhtikuuta klo 9–10 järjestettävän aamukahvitilaisuuden yhteydessä. Kansalaistoiminnankeskus Mataran järjestämän kaikille avoimen aamukahvitilaisuuden teemana on “Pyöräillen Jyväskylässä”. Keskustelemassa aiheesta on tuolloin Jyväskylän Pyöräilyseurasta (Jyps ry) Kaisa Peltonen ja Jyväskylän kestävä kehitys ry:stä (Japa ry) Kati Kankainen. Aamukahvien jälkeen pääsee klo 10.00–10.30 tutustumaan ja testaamaan erilaisia lasti- ja sähköpyöriä Mataran edustalla.

Laina-aika 1-3 vuorokautta – tarvittaessa pyörän saa lainaan pidemmäksikin aikaa

Lainaamosta kuka tahansa voi saada maksutta käyttöönsä sähköavusteisen tavarapyörän 1–3 vuorokaudeksi. Tarpeen mukaan pyöriä voidaan lainata harkinnanvaraisesti myös pidemmäksi aikaa, 1–2 viikoksi. Tarjolla on kaksi- ja kolmepyöräisiä sähköavusteisia laatikkopyöriä, raskaankin lastin kuljettamiseen sopiva sähköavusteinen taakkapyörä ja kahden lapsen kuljettamiseen sopiva pyörän peräkärry.

Lainaamo on osa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n toimintaa, ja se on saanut rahoitusta Liikenneviraston liikkumisen ohjauksen valtionavustuksista. Lainaamo aloitti toimintansa Kansalaistoiminnankeskus Matarassa kesäkuussa 2015. Lainaamon ensimmäinen toimintakausi sujui mainiosti: Pyörät olivat viime kesänä huippusuosittuja, kesäkuukausina pyörien käyttöaste oli 90 prosenttia ja koko lainakaudella yli 70 prosenttia.

Lastipyörien lainaus palkittiin vuoden 2015 pyöräilytekona

Lastipyörälainaamo palkittiin vuoden 2015 valtakunnallisesti parhaana pyöräilytekona. Vuoden pyöräilyteoksi etsittiin uusia ja raikkaita toimintatapoja edistää pyöräilyä, valintakriteereinä olivat vaikuttavuus, hauskuus ja kekseliäisyys. Tunnustuspalkinto myönnettiin Suomi pyöräilee -hankkeen ja Pyöräilykuntien verkoston toimesta 4.3.2016 Helsingissä. Perusteluina olivat uuden, suositun, monistettavan ja erittäin tarpeellisen pyöräilypalvelun toteuttaminen, jonka avulla on tehty mahdolliseksi sähköavusteisten tavarapyörien käyttö kaikille jyväskyläläisille.

Lisätietoja: www.japary.fi/lainaamo – koordinaattori Kati Kankainen, 040 036 1365 tai Anna Sarkkinen, 040 593 8541, etunimi.sukunimi@jkl.fi, Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry