Kompostoinnin kiemurat haltuun maksuttomilla kursseilla Jyväskylässä

Haluaisitko aloittaa kompostoinnin tai tarvitsetko kertausta kompostin hoidosta? Entä haluaisitko oppia uusia tapoja kompostoida? Kevät on hyvää aikaa kompostoinnin aloittamiseen, ja sitä varten kompostoinnista kiinnostuneille on tarjolla neuvoja kompostointiin ja kompostorin hoitoon huhtikuun ilmaisissa yleisötilaisuuksissa.

Käytännönläheisen kurssi-illan aikana käydään läpi kompostoinnin perusteet: kompostin perustaminen, hoitaminen, materiaalit ja kompostointiin liittyvät säädökset. Tilaisuuksissa kerrataan lyhyesti myös jätehuollon toiminnan periaatteet ja lajitteluohjeet.

Kurssi-illan aikana kuullaan myös kompostoinnin uusista tuulista sekä harvinaisemmista tavoista kompostoida, kuten japanilaisesta Bokashi-menetelmästä sekä matokompostoinnista sisätiloissa.

Kurssien päivämäärät ja paikat:

 Ma 4.4. klo 18.00–20.00 Kypärämäen koulu

 Ti 5.4. klo 18.00–20.00 Jyväskylän kansalaisopisto / Luentosali 1

 Ke 6.4. klo 18.00–20.00 Halssilan koulu

 To 7.4. klo 18.00–20.00 Säynätsalon päiväkoti-koulu

Luennoille ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Koulutuksen järjestää Jyväskylän kaupunki yhteistyössä Jyväskylän kansalaisopiston ja JAPA ry:n kanssa. Kompostoinnin saloihin kursseilla opastavat JAPA ry:n asiantuntijat.

Kompostointia kerrostalossa? Keittiöjätteen kompostointi onnistuu myös sisätiloissa

Jos pihalla ei ole paikkaa kompostorille, kotona voi kompostoida keittiöjätteitä myös sisätiloissa. Madot ja mikrobit hoitavat biojätteen hajotushommia hajuttomasti sisätiloissa, kunhan käytössä vain on oikeat menetelmät. Kaupan päälle kompostoija saa hyvää maanparannusainetta puutarhaan tai vaikkapa parvekkeen yrttiviljelmiin.

Vaivaton ja helppo tapa kokeilla sisällä kompostointia on matokomposti, jossa sisätiloissa viihtyvät tunkiolierot muuttavat ruoantähteet ja kuoret mullaksi hajuttomasti ja siististi. Matokompostorin voi perustaa esimerkiksi vanhaan akvaarioon tai muoviseen säilytyslaatikkoon. Luennoilta saa halutessaan mukaansa kompostilieroja oman matokompostin perustamista varten, tätä varten mukaan kannattaa ottaa pieni muovirasia.

Toinen kokeilun arvoinen tapa kompostoida on alun perin Japanista lähtöisin oleva Bokashi-menetelmä, jossa biojätteet fermentoidaan eli hapatetaan mikrobirouheen avulla sisätiloissa. Bokashi-kompostoinnin etuna on nopeus: keittiöjätteet muuttuvat ravinteikkaaksi mullaksi jopa kuukaudessa. Prosessissa keittiöjätteet aluksi hapatetaan vähän samaan tapaan kuin vaikkapa hapankaali valmistetaan, jonka jälkeen ne kompostoituvat mullaksi parhaimmillaan kahdessa viikossa.

Lisätietoja:

– koordinaattori Kati Kankainen, JAPA ry, p. 0400 361 365, kati.kankainen@jkl.fi

– koordinaattori Anna Sarkkinen, JAPA ry, p. 040 593 8541, anna.sarkkinen@jkl.fi