Jyväskylän Lastipyörälainaamo palkittiin vuoden 2015 parhaana pyöräilytekona

Jyväskylään viime kesänä avattu Lastipyörälainaamo on palkittu vuoden 2015 parhaana pyöräilytekona. Vuoden pyöräilyteoksi etsittiin uusia ja raikkaita toimintatapoja edistää pyöräilyä, valintakriteereinä olivat vaikuttavuus, hauskuus ja kekseliäisyys. Tunnustuspalkinto myönnettiin Suomi pyöräilee -hankkeen ja Pyöräilykuntien verkoston toimesta  4.3.2016 Suomi Pyöräilee -tilaisuudessa Helsingin messukeskuksessa.

Perusteluina olivat uuden, suositun, monistettavan ja erittäin tarpeellisen pyöräilypalvelun toteuttaminen, jonka avulla on tehty mahdolliseksi sähköavusteisten tavarapyörien käyttö kaikille jyväskyläläisille.

Lastipyörälainaamo aloitti toimintansa Jyväskylässä Kansalaistoiminnankeskus Matarassa kesäkuussa 2015. Lainaamosta kuka tahansa voi saada maksutta käyttöönsä sähköavusteisen tavarapyörän 1-3 vuorokaudeksi.  Tarjolla on kaksi- ja kolmepyöräisiä sähköavusteisia lastipyöriä, raskaankin lastin kuljettamiseen sopiva sähköavusteinen taakkapyörä ja kahden lapsen kuljettamiseen sopiva pyörän peräkärry.

Lainaamo on osa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n toimintaa, ja se on saanut rahoitusta Liikenneviraston liikkumisen ohjauksen valtionavustuksista.

Lainaamon ovet aukeavat 19. huhtikuuta talvitauon jälkeen

Tänä keväänä Lainaamo avaa jälleen ovensa talvitauon jälkeen 19. huhtikuuta. Tulevalla kesäkaudella toimintaa kehitetään edelleen ja pyörävalikoimaa laajennetaan nykyisestä neljästä lainapyörästä. Pyörien lainaus- ja varausohjeet löytyvät JAPA ry:n verkkosivuilta osoitteesta www.japary.fi/lainaamo.

Lainaamon ensimmäinen toimintakausi sujui mainiosti: Pyörät ovat olleet huippusuosittuja, kesäkuukausina pyörien käyttöaste oli 90 prosenttia ja koko lainakaudella yli 70 prosenttia. Lainaajia on ollut laidasta laitaan, nuorimmat kyydissä istujat ovat olleet alle vuoden ja vanhin ajaja yli 70-vuotias. Pyöriä on käytetty monenlaisten lastien kuljettamiseen – lasten kyyditsemisen lisäksi pyöriä on käytetty muun muassa kauppareissuihin, mainosten jakamiseen ja apuna esimerkiksi puutarhamyymälässä käydessä.

Lainaajat ovat olleet erityisen iloisia mahdollisuudesta päästä kokeilemaan lastipyöriä ilmaiseksi. Samalla moni on päässyt ensimmäistä kertaa kokeilemaan sähköavusteisella pyörällä ajoa. Sähköpyöräilyn kasvunäkymät Suomessa ovat suuret, ja se on yksi tehokkaimmista uusista keinoista viisaan liikkumisen edistämiseksi.

Lisätietoa:
www.japary.fi/lainaamo
– koordinaattori Kati Kankainen, 040 036 1365, tai Anna Sarkkinen, 040 593 8541, etunimi.sukunimi@jkl.fi, Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry
Pyöräilykuntien verkosto, vuoden pyöräilyteot