Bussiloikka kouluun! -kiertue tutustuttaa Jyväskylän, Muuramen ja Laukaan eput Linkillä kulkemiseen

“Hei, olen Laila Linkkikuski, tervetuloa Linkkiin!”. Luokallinen perusopetuksen ensimmäisen luokan oppilaita noudattaa kehotusta ja nousee koulun liikuntasaliin lavastetun linja-auton kyytiin yhdessä Lilli Linkkimatkustajan kanssa.

Näin alkaa eppuluokkaisille suunnattu Bussiloikka kouluun! -oppitunti, jonka aikana tutustutaan draaman ja tarinan keinoin joukkoliikenteeseen sekä sen käyttöön.

Joukkoliikenne ja kestävä liikkuminen tutuksi pienestä pitäen

Eput tekevät Bussiloikka-oppitunnin aikana kuvitteellisen linja-automatkan yhdessä Laila Linkkikuskin ja Lilli Linkkimatkustajan kanssa. Matkan vaiheissa tutustutaan linja-autossa toimimiseen, käyttäytymiseen ja matkan tekemiseen.

Joukkoliikenteen käyttöopastuksen lisäksi tunnilla käsitellään muita kestävän liikkumisen muotoja, kuten kävelyä ja pyöräilyä. Lisäksi pohditaan yhdessä lasten kanssa liikenteestä aiheutuvia päästöjä ja mietitään turvallisuutta.

Yksi linkillinen matkustajia voi korvata yli 50 henkilöautoa. Jos me kaikki liikkuisimme enemmän linja-autoilla, liikenneruuhkat vähenisivät. Parkkitilaakaan ei tarvittaisi niin paljon, Lilli opastaa tunnin aikana.

Aina linkkipysäkki ei kuitenkaan sijaitse kodin lähellä ja linja-autolinjan varteen saattaa olla matkaa. Lilli haluaa välittää koteihin viestiä matkojen ketjuttamisesta: Pyörällä tai omalla autolla voi ajaa kylälle tai taajaman keskustaan ja jatkaa siitä Linkillä kaupungin keskustaan. Myös se vähentää liikenneruuhkia eikä parkkipaikan etsimiseen mene aikaa.

Läksynä linkkimatka

Bussiloikka-oppitunnin päätteeksi jokainen eppu saa heijastimen ja neljä linkkilippua. Kotiläksynä on tehdä edestakainen linja-automatka yhdessä vanhemman tai muun aikuisen kanssa. Matkan jälkeen matkustamiskokemukset kirjataan aikuisen kanssa yhdessä nettisivulle www.japary.fi/bussiloikkakouluun.

Bussiloikan kokeilulipuilla on kertomusten perusteella tehty aikuisen ja lapsen yhteisiä reissuja esimerkiksi uimahalliin, elokuviin, mummolaan ja shoppailemaan. Retkipäivä on jäänyt monen lapsen mieleen kivana yhteisenä kokemuksena, jonka huippukohta on usein Linkin STOP-nappulan painaminen.

Kolmatta vuotta järjestettävä Bussiloikka kouluun! -kiertue käynnistyi jälleen syyskuun puolessa välissä ja toteutetaan nyt ensimmäistä kertaa myös Laukaan kouluissa. Syksyn aikana Laila ja Lilli kiertävät kaikissa Jyväskylän, Muuramen ja Laukaan kouluissa opastamassa eppuja Linkillä liikkumisen saloihin. Tarkoituksena on tutustuttaa koululaiset matkustamaan joukkoliikenteellä pienestä pitäen. Näin joukkoliikenteen käyttö myöhemmässä elämän vaiheessa on luontevaa ja helppoa.

Opetustuokiot alakouluille tarjoaa Jyväskylän seudun joukkoliikenne, kiertueen käytännön toteutuksesta vastaa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry.

Lisätiedot:

– palvelupäällikkö Kari Ström, Jyväskylän seudun joukkoliikenne, p. 014 266 5139, kari.strom[at]jkl.fi

– koordinaattori Anna Sarkkinen, JAPA ry, 040 593 8541, anna.sarkkinen[at]jkl.fi