Blogi: Sekasyöjästä kasvissyöjäksi – mission possible?

Sekasyöjänä olen jo pitkään kantanut huolta omasta hiilijalanjäljestäni. Lihasta olisi mukava luopua kokonaan, mutta kompastuskivekseni olen huomannut ideoiden ja suunnitelmallisuuden puutteen. Kasvisreseptejä on netti pullollaan, mutta niiden tuominen arkeen makaronilaatikon ja lihakeiton tilalle on tuntunut hankalalta. Etsiessäni arkeen sopivia kasvisruokareseptejä törmään alituisesti ”tsötsöntsööllä täytetyt sikurinlehdet” –tyyppisiin ohjeisiin, joiden valmistaminen vaatii runsaasti eksoottisia raaka-aineita sekä aikaa, joita kumpaakaan ei normiarjesta liiemmälti löydy. Lisäksi epäilen vahvasti, lähteekö moisista sikarisakareista edes nälkä. Kaipaan kunnon perusreseptejä, joita on helppo toteuttaa, vievät nälän ja ovat vielä kaikenkukkuraksi maukkaita.

Taustalla on tietysti tottumus valmistaa tietynlaista arkiruokaa. Olen tottunut tekemään lasagnea, nakkisoppaa ja jauhelihakastiketta, joita sitten pyörittelen viikosta toiseen hieman eri järjestyksessä. Toki helppoja kasvisruokiakin on tehty: pinaattikeitot, puurot ja kasvissosekeitot ovat tuttuja juttuja myös meidän ruokapöydässämme, mutta niiden rinnalle kaipailen liharuokien tilalle helppoa kasvismättöä.

Koska haluan hiilijalanjälkeni pienemmäksi myös ruoan osalta (asuminen ja liikkuminen on jo aika hyvin hanskassa), vaatii hommeli hieman perehtymistä, ja huomatessani Ekopaaston* alkavan maaliskuun alkupuolella, ajattelin tarttua tähän tilaisuuteen. Tokihan kasvisruokia voi tehdä ilman mitään sen erityisempää teemaa tai haastetta, mutta nyt tuntuu, että tarvitsen jonkinlaisen sysäyksen muutokselle ja Ekopaasto käykin tähän tarkoitukseen oikein loistavasti.

Ilmaston kannalta järkevintä olisi tietenkin ryhtyä saman tien vegaaniksi, mutta se tuntuu tähän hetkeen vielä liian hc:ltä. Tavoitteeni maaliskuulle onkin löytää helppoja kasvisruokia, joiden kanssa pärjään omassa arjessani ja jotka voisivat korvata perheeni liharuoat jatkossa. Uskon, että kasvisruokaan siirtyminen ei loppujen lopuksi ole kovin hankalaa, se vaatii vain hieman uuden opettelua. Kun uusista ruoista alkaa löytyä perheen suosikkeja ja tietyt ruokalajit vakioituu arkikäyttöön, ollaan voiton puolella. Katsotaan, miten maaliskuussa käy 🙂

 

*Ekopaasto on perinteisen paastonajan rinnalla vuodesta 2012 kulkenut ajanjakso, jolloin ihmisiä kannustetaan osallistumaan paastonaikaan tavalla, joka osaltaan auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta.