Blogi: Pyöräile kylille -reitit tarjoavat luontoelämyksiä Keski-Suomessa

Blogin kirjoittaja Juho Onkinen työskenteli Pyöräile kylille -hankkeessa kesällä 2021, jolloin hän muun muassa suunnitteli ja kartoitti hankkeen pyöräreitit.

Pyöräile kylille -hankkeen reitit ovat oivallinen keino niille, jotka haluavat tutustua Keski-Suomen ja erityisesti pohjoisen Päijänteen kohteisiin. Useammalla reitillä näkee enemmän kuin tyypillisesti voi nähdä turistina. Voisin väittää, että joillakin reiteillä on kohteita, joista kaikki keskisuomalaisetkaan eivät ole tietoisia. Kartoittaessani hankealueen reittejä itselleni vaikuttavimmaksi luontokohteeksi muodostui Kuusaan koski ja kanava Laukaassa. Kosken pauhu pakotti pysäyttämään pyörän ja hyppäämään satulasta rantakivikolle äimistelemään aavaa koskimaisemaa.

Monella reitillä on sellaisia kohteita, joita kannattaa käydä kurkkaamassa maalais-, järvi-, ja metsämaisemien keskellä. Itse rakastan maalaismaisemia, joiden keskeltä voi bongailla sympaattisia maatiloja ja vanhoja rakennuksia, jotka muistuttavat menneestä ajasta. Hulppeimpia maaseutumaisemia pääsee bongailemaan muun muassa Puuppolan, Muuratjärven ja Saraaveden reiteillä.

Uimarantoja ja järviristeilyjä

Maalaismaisemien lisäksi järvet ovat mielestäni toinen merkittävä keskisuomalaista mielenmaisemaa määrittävä elementti. Järvien rantoja on kaikkialla ja mikä parasta, useammat pyöräiltävissä olevat rannat ovat miellyttäviä ja hyväpohjaisia uimarantoja. Perinteisten hiekkarantojen lisäksi esimerkiksi Säynätsalon saariston Lehtisaaresta voi löytää Teeritien kalliouimarannan. Tällä kalliouimarannalla avautuu näkymä laajasti Päijänteelle. Ranta on miellyttävä ’secret spot’, jossa on usein rauhallista viettää jopa koko aurinkoinen päivä pulahdellen rantakallioilta järveen. Pyörämatkailun paras ominaisuus onkin yleensä antaa fiiliksen johdattaa eteenpäin ja katsoa mitä vastaan tulee.

Järvien läsnäolo tarkoittaa usein myös vesi-infran olemassaoloa. Päijänteen rannoilla on muutamia mielenkiintoisia ja kivoja satamia, joissa kannattaa piipahtaa jäätelöllä tai hypätä niistä vaikkapa järviristeilylle pyörän kanssa. Edellä mainitsemassani Kuusaan kanava-alueella on yksi pysähdyspaikka, josta voi hypätä laivan kyytiin. Toinen järvimaisemistaan kuuluisa alue on Säynätsalon saaristo. Se on nimensä mukaisesti kolmesta saaresta koostuva saaristo. Saarilla pääsee eteenpäin siltojen kautta. Muut saaret ovat luontokohteiden ystävälle, mutta erityisesti Säynätsalon saarella on kulttuuri ja arkkitehtuurikohteita. Esimerkiksi Alvar Aallon suunnittelema Säynätsalon kunnantalo on vahva suositus vierailtavaksi.

Valmiista reiteistä on helppo aloittaa

Pyöräile kylille -hankkeessa yksi pääpaino on antaa tavallisille pyöräilystä ja retkipyöräilystä kiinnostuneille ihmisille pituudeltaan ja haastavuudeltaan erilaisia reittejä. Reitin voi myös luoda omien mielenkiinnon kohteiden mukaisesti täysin itse, omiin tarpeisiin ja haastetasoon sopivaksi. Tai voi tukeutua osaan reitistä ja soveltaa omalle kohdalle järkevällä tavalla. Kaikki reitit ovat pyöräiltävissä muutamista tunneista noin päivän retkeen. Pääasiassa reitit ovat pyöräiltävissä toimivalla peruspyörällä ja peruskunnolla. Lisäksi reitit on suunniteltu siten, että retkeilijä voi tarvittaessa hyödyntää matka varrella julkista liikennettä.

Pyöräretkeily on usein tavattoman palkitsevaa, vaikein osuus on matkaan lähteminen. Varsinkin, jos vastaavaa retkeä ei ole toteuttanut koskaan ennen, kokee puutteita varusteissa tai omassa kunnossa. Pahin virhe olisi kuitenkin jättää lähtemättä vain, koska et tiedä, mistä aloittaa tai aliarvioi omaa kykyään. Matkalla usein huomaakin, miten pitkälle jaksaa tai jaksaisi vielä polkemisen lopettamisen jälkeenkin. Lyhytkin pyöräreissu tuo tauon arkiseen aherrukseen, virkistää ja antaa kokemuksia. Lähimatkailu ei vaadi pitkää suunnittelua tai suuria investointeja, vaan matkaan voi lähteä lyhyellä varoitusajalla ja kevyillä varusteilla.

Pyöräile kylille -reiteistä on helppo aloittaa ja ihastua pyörämatkailuun, sillä Keski-Suomessa ja aivan lähialueillakin on paljon nähtävää ja koettavaa. Ei muuta kuin satulaan ja pyöräilemään kylille!