Blogi: Nykypäivän Jussi kuokkii päästönsä suohon

Muinoin muuan Jussi ojitti kuokalla lähisuon pelloksi, sittemmin soita kuivattiin koneellisesti metsäntuotantoa varten. Osa metsistä kasvoi ja kasvaa edelleen hyvin, osa ei niinkään. Nyt näitä ammoin ojitettuja soita halutaan ennallistaa hiilinieluiksi, sillä viimeistään IPCC-raportin julkaisemisen jälkeen sellaisille on ollut kysyntää. Suot ovatkin hyviä hiilinieluja, sillä turve on suurin ja myös tehokkain hiilivarasto heti merten jälkeen. Myös metsät sitovat hyvin hiilidioksidia, mutta hiilinieluna suo on ylivertainen. Toki suo päästää ilmakehään muun muassa metaania, mutta kokonaisuutta tarkasteltaessa suon ennallistaminen hiilen varastoksi vie kuitenkin voiton.

Jos itsellä ei satu olemaan ojitettua suota, jonka voisi ennallistaa, voi homman hoitaa sijoittamalla Suomen Luonnonsuojeluliiton ylläpitämään Hiilipörssiin. Sen ideana on kerätä varoja suomalaisten soiden ennallistamiseen hiilinieluiksi ja hillitä siten ilmastonmuutosta. Hiilipörssin kautta ennallistetaan etupäässä sellaisia soita, joiden ojitus ei ole tuottanut toivottua tulosta ja puu kasvaa alueella huonosti. Kuten Koskelan Jussi sijoitti tulevaisuuteen kuokkimalla suosta pellon, nykypäivän Jussit ja Almat voivat sijoittaa tulevaisuuteen ostamalla siivun ennallistettavaa suota Hiilipörssistä.

Käytännössä suon ennallistaminen tapahtuu tukkimalla ojat, jotta vedenpinnan taso alueella kohoaisi. Näin suoekosysteemi palautetaan takaisin kohti luonnontilaa, jolloin suolajisto alkaa palautua ja turpeen muodostuminen – ja samalla hiilen sitominen – käynnistyä. Kokonaisen suon ennallistamista ei Hiilipörssissä tarvitse kerralla rahoittaa, vaan pottia kerätään pala palalta: 50 eurolla saa kuusi aaria, 800 eurolla yhden hehtaarin. Esimerkiksi viisi hehtaaria ennallistettua suota varastoi noin 4400 kiloa hiiltä vuodessa. Tämä vastaa suunnilleen keskivertosuomalaisen vuosittaista hiilijalanjälkeä.

JAPA ry:n hallitus päätti myös omalta osaltaan osallistua hiilidioksidin varastointitalkoisiin. Yhdistys lahjoittaa joulumuistamisiin tälle vuodelle varatut rahat Hiilipörssiin, jossa ne kasvavat korkoa 0,5 mm* vuodessa. Hiilipörssi ei ole päästökauppaa eikä sijoitus anna japalaisille lupaa hulvattomiin kulutusjuhliin. Ostettua osuutta ei myöskään voi myydä myöhemmin, vaan sijoitus on lopullinen. Hiilipörssi ei ratkaise ilmastonmuutosta kertaklikkauksella, mutta on hyvä lisä muiden toimien ohella.

*Suon keskimääräinen paksuuskasvu vuodessa.

 

Kirjoituksen lähteenä on käytetty Hiilipörssiä