Blogi: Jättipalsamin kitkentää Tourujoen kupeessa

Kesätyöntekijämme oli mukana perinteisissä jättipalsamitalkoissamme Tourujoenpuistossa. Alla hänen mietteitään urakasta.

Vuonna 2017 japalaiset kävivät kitkemässä Tourujoen rantaan levinneen jättipalsamiesiintymän ensimmäistä kertaa. Seuraavana kesä samainen alue oli pääosin puhdas jättipalsamista, joitakin pieniä taimia tosin vielä löytyi. Niistäkin päästiin eroon nyhtämällä sinnikkäimmätkin taimet juurineen ylös. Pari viikkoa sitten kävimme tuota kitkettyä aluetta katsomassa ja kas kummaa jättipalsami oli kadonnut. Kahtena kesänä kasvusto käytiin kitkemässä ja alueen kasvillisuus oli täysin muuttunut eikä jättipalsamista näy taimen tainta. Jo muutamalla tehokkaalla kitkentä kerralla voi saada jättipalsamikasvuston häviämään ja samalla palautuu alkuperäinen kasvilajisto takaisin.

Kitkentä tehoaa hyvin jättipalsamikasvustoihin.

Jättipalsami on erittäin tehokas leviämään, mutta myös kiitollinen kitkettävä. Heinäkuun puolessa välissä kävimme Japan tiimillä uuden jättipalsamiesiintymän kimppuun. Taimet nousivat helposti juurineen, eikä laajankaan kasvuston kitkeminen ollut kohtuuton urakka. Ylös nyhdetyt taimet jätimme niille sijoilleen, kun ensin latvan ja juuriston yhteys oli katkaistu. Jättipalsamin kitkennässä ei suojavarusteita tarvita, työhansikkaat riittävät.

Onnistunut jättipalsamikasvuston hävittäminen antoi myös itselleni uskoa, että pystymme yhteisvoimin torjumaan jättipalsamin leviämisen. Tehtävä ei suinkaan ole mahdoton. Tarvitsemme vain aktiivisuutta asiaa kohtaan. Samalla voimme vaikuttaa oman lähialueen asumismukavuuteen sekä edesauttaa luonnon monimuotoisuuden säilymistä.

Jyväskylän kaupungin Vieraslajien kitkentä -haaste on parhaillaan käynnissä. Lue lisää kaupungin tiedotteesta (2.7.2019)