Blogi: JAPAttajat uudella vuosikymmenellä – esittelyssä Martti!

Tänään JAPAttajien esittelyvuorossa Martti, JAPAn hallituksen jäsen.

Kertoisitko missä olemme? Miksi paikka on sinulle tärkeä?

Olemme Haukanniemessä, lähellä Kortepohjaa. Osa niemestä on luonnonsuojelualuetta. Tämä on niin lähellä, että tykkään käydä täällä ainakin pari kertaa viikossa. Tänä vuonna olen alkanut käymään enemmän, lähinnä kuvailemassa lintuja ja etsimässä lajistoa, jonkin verran olen myös sieniä katsellut.

Mitä muuta elämääsi kuuluu lintuharrastuksen lisäksi?

Opiskelen ympäristötiedettä Jyväskylän yliopistossa. Tarkoituksena on saada kandi tänä vuonna tehtyä, aiheena jatkuvan metsänkasvatuksen vaikutus kasvilajistoon. Olen myös kokemusasiantuntijakoulutuksessa.

Talvinen peltomaisema

Miten päädyit JAPAn hallitukseen?

Olin ehdolla kuntavaaleissa 2017 ja päädyin rakennus- ja ympäristöjaoston varajäseneksi. Sieltä haluttiin luottamushenkilöedustaja JAPAn hallitukseen. Nyt sairastumiseni vuoksi oma toiminta on ollut hiljaista, mutta ajatuksena on nyt enemmän aktivoitua. Olen ollut aiemmin edustamassa JAPAa Kestävän matkailun verkostossa.

Mitä haluaisit ihmisten tietävän JAPAsta?

JAPAn on kevyt liittyä ja siellä on yllättävän laaja toiminta. Halutessaan voi nähdä käytännössä, miten paljon kaupungin sisällä voi tehdä, miten yksi ihminen voi olla mukana ja miten voi innostaa tekemään asioita.

Villein kestävän elämäntavan haaveesi, jonka toteuttaisit heti, jos voisit?

Yksi iso haave olisi, että saisi mielenterveysongelmat ja sen kokonaisuuden kuntoon. Hyvinvoiva ihminen, jolla on yhteys luontoon, ottaa yleensä myös ympäristön huomioon. Luontosuhde on tutkimustenkin mukaan oleellinen suhde ihmiselle. Nykyajassa näkyy yhteiskunnan traumatisoituminen, kun perustarpeet eivät ole tulleet tyydytetyksi. Riittämättömyyden tunne ja pahoinvointi näkyvät siinä, miten ihminen riistää luontoa.

Martti katselee lintuja

Lintujen luottamus täytyy ansaita – sopiva etäisyys, paikallaan olo ja hiljaisuus ovat kunnioittavia tapoja. Kärsivällinen tarkkailija saatetaan palkita onnistuneella kuvalla.  

Sitten yleisökysymys: Miksi sinä olet JAPAttaja? Mitä haluat saavuttaa tehtävässäsi?

Jos pystyisi viestimään kestävästä elämäntavasta ja miten elämä on merkityksellistä helposti, vaikka ei matkustaisi kauas. Minua kiinnostaa lintuharrastus. Siinä on käytössä viestimiä, joissa välittyy heti, jos joku on nähnyt harvinaisen linnun. Ne ovat niin järjettömiä matkoja, mitä ihmiset ajavat yhden linnun takia, 300 tai 500 kilometriä on normaali viikonloppureissun pituus yhdelle päivälle, yhden linnun takia. Silloin voi kadota kokonaisuus – miten harrastaa kestävästi. Vaikka ne hetket lintujen kanssa ovatkin se juttu. Levänneenä ja rauhallisena saa kuitenkin syvemmän yhteyden siihen hetkeen, matkustamisen jälkeen se ei onnistu. Reissaamisen sijaan paljon enemmän on se, että on harrastanut jossain alueella 10 vuotta ja näkeekin jonkun uuden harvinaisuuden. Minulle on tärkeää, että voin tuottaa uutta tietoa alueista ja vaikuttaa vaikka suojelualuepäätöksiin.

Vinkki: monilla lintualan paikallisyhdistyksillä on ekokilpailuja, joissa haastetaan bongaamaan lintuja kävellen, pyöräillen tai vaikkapa veneellä, ilman moottoriajoneuvoja. Lisäksi Bird Lifen kahdella jäsenyhdistyksellä; Keski-Suomen ja Turun lintutieteellisellä yhdistyksellä, on meneillään 202020-kisa, jossa uuden vuosikymmenen kunniaksi on haastettu etsimään lintuja 20 kilometrin säteellä kotoa.

Tätä Pirjon aikaisempaa kysymystä ei voi olla kysymättä sinulta: mikä lintu haluaisit olla?

Tämä on vaikea. Sellainen, joka olisi koko vuoden Suomessa. Tosin se voisi vaeltaa pitkiä matkoja. Taviokuurna. Se on pohjoisen lintu, pesii etupäässä Itä-Lapissa. Se esiintyy Suomen lisäksi Venäjällä – olen nähnyt sen vapaaehtoisleirillä Komin tasavallassa. Se on aika mystinen tapaus, vaikea nähdä, mutta joskus se päästää lähelle. Sillä on kaunis ääni. Toinen, mikä tuli mieleen on käpylinnut, ne ovat enemmän vaeltavia.

Taviokuurna oksalla talvisissa maisemissa

Taviokuurna Martin kuvaamana.

Keskustelu ajautui myös Anun aikaisempaan teknologiakysymykseen, joten miten näet teknologisten innovaatioiden mahdollisuudet ilmastonmuutoksen torjunnassa? Vieläkö me ehdimme saada sitä kautta muutoksia aikaan? Mitä mieltä tästä olet?

Virallisestihan olen teknologiaopiskelija, joten pitäisi olla hyvä näkemys tähän. Se on kuitenkin niin paljon ihmisistä kiinni – näen, että pitäisi tehdä poliittisia päätöksiä. Kaikkein tärkein asia on saada maat mukaan yhteisesti ympäristön pelastamiseksi. Toki uusioenergiasta ja tällaisista puhutaan, ja onhan esimerkiksi tuulivoiman kehittämisessä teknologia tärkeä asia. Näen, että teknologian osuus on ehkä neljännes tai kolmannes. Poliittisilla päätöksillä voidaan vaikuttaa myös yrityksiin, jotka usein imagon luoman kilpailuvaltin takia luovat myös ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Toki myös yksittäisten ihmisten rooli on iso, mutta en näe hyvänä syyttelyä, vaan tulisi innostaa positiivisen kautta.

Ja viimeisenä edellisen haastateltavan Ellenin kysymys: on tärkeää edistää nuorten hyvinvointia ja ehkäistä syrjäytymistä – miten onnistuisimme tässä?

Eniten olen huolissani nuorten poikien syrjäytymisestä. Tulisi keskittyä enemmän siihen, mitä aito läsnäolo luo toiselle ihmiselle. On tärkeää tiedostaa, mikä merkitys on vaikka hylkäämiseen liittyvillä traumoilla. Resursseja pitäisi olla enemmän mielen hyvinvoinnin puolella ja siihen tulisi panostaa monilla eri asteilla. Osittain muunsukupuolisuutta kokevana, koen moniäänisyyden esille tuomisen tärkeänä, nuoremmat ovat tässä jo onneksi enemmän sisällä. Herkkyyden ymmärtäminen vahvuutena olisi myös tärkeää yhteiskunnassa. Kouluissa voisi tuoda enemmän esille luonnon merkitystä hyvinvoinnille ja opetella tunnetaitoja. Tähän liittyen on kansalaisaloitekin; Vuorovaikutus- ja tunnetaitojen oppiaineen lisäys peruskoulun opetussuunnitelmaan. Koulukiusaamiseen tulisi puuttua paremmin – voisiko esimerkiksi työllistää työttömiä väliaikaisiksi valvojiksi ja/tai lisätä erityispedagogien määrää kouluissa.  

Haluatko kysyä jotakin seuraavalta haastateltavalta?

Suomessa on usein syyllistävä keskustelukulttuuri, joka johtaa siihen, etteivät ihmiset innostu ja ryhdy tekoihin. Mitkä tekijät koet tärkeiksi syyllistävän keskustelukulttuurin vähentämiseksi?  

Martti teekuppi kädessä hangella

Lämmin kiitos Martille Haukanniemen ja lintumaailman esittelystä sekä rohkeasta haastattelusta!

Ensi perjantaihin,

JAPAttaja Netta