Blogi: JAPAttajat uudella vuosikymmenellä – esittelyssä Ellen!

Tänään JAPAttajien esittelyvuorossa Ellen, JAPAn hallituksen jäsen.

Tulimme ihanalle kauneuden keitaalle. Kertoisitko missä olemme? Miksi paikka on sinulle tärkeä?

Olemme Huhtakarpalon laavulla Vuorilammella. Paikka on minulle tuttu jo nuoruudesta, omien lasten kanssa on käyty täällä retkellä, marjassa ja hiihtämässä. Lapsilla oli hiihtokilpailuja, joissa toimin huoltajana. Viitisen vuotta sitten tänne on tehty tämä laavu, joka on saanut suosiota. Laavu rakennettiin talkoovoimin, tarvikkeet ja piirustukset tulivat kaupungilta. Tämä liittyi Hyvinvointia Huhtasuolle -hankkeeseen. Ja talkoovoimin laavua pidetään kunnossakin. Hiljattain oli Kangasvuoren päiväkotikoululla hyvinvointi-ilta ja siellä tulivat päiväkodin henkilökunta kiittelemään, että laavu on siistissä kunnossa ja sinne on kiva tulla lasten kanssa.

Mitä muuta elämääsi kuuluu laavulla käymisen lisäksi?

Kaikenlaista järjestötoimintaa. Vuosittain järjestämme Huhtasuolla oman kesätapahtuman. Osallistumme myös kaupungin siivous- ja haittakasvitalkoisiin. Kesällä olen paljon mökillä, siellä marjastan ja sienestän. Lapsenlapset ovat jo aikuisia, joten minulla ei ole lastenhoitoa enää.

Puuveistos Mänty-Miina

Upea veistos Mänty-Miina toivottaa laavuilijat tervetulleeksi. Joulun aikaan laavulla järjestettiin konsertti, jossa oli noin satakunta kuulijaa. Tonttulakki ja kynttilät lienevät muistoja konsertista.

Miten päädyit JAPAn hallitukseen?

Edustan Huhtasuon asukasyhdistystä JAPAn hallituksessa. Menin edellisen edustajamme kanssa JAPAn syyskokoukseen ja sitten päädyin hänen tilalleen. Mielenkiintoista on ollut. Tämä on neljäs kausi hallituksessa. Haastava ja mielenkiintoinen kokemus oli, kun pääsin edustamaan JAPAa Jyväskylän kaupungin Metsäohjelma 2030 -työryhmään. Vaikka olen ”kasvanut” metsässä, jäi silti paljon uutta tietoa ja alkoi ajattelemaan metsää ja arvoja toisella tavalla.

Mitä haluaisit ihmisten tietävän JAPAsta?

Että, mikä se JAPA on. Sitähän ne ihmiset tulevat kysymään, että mihin se liittyy ja mitä se tekee. Sellainen mielikuva minulla on. Itsekään en tiennyt, ennen kuin lähdin asukasyhdistyksen toimintaan mukaan.

Ellen kävelysillalla

Kävelysilta ja laituri on uusittu laavun valmistumisen jälkeen. Lampea kiertää myös uusitut pitkospuut.  

Villein kestävän elämäntavan haaveesi, jonka toteuttaisit heti, jos voisit?

Ainahan se tulee ensimmäisenä mieleen, että pysyisi terveenä. Haaveena on myös, että kaikilla olisi hyvä olla. Ei olisi rikollisuutta ja huumetouhua, jota valitettavasti olen nähnyt. Että olisi turvallista asua ja mielenrauha kaikilla.

Sitten yleisökysymys: Miksi sinä olet JAPAttaja? Mitä haluat saavuttaa tehtävässäsi?

Ilmastonmuutos ja se eteen toimiminen on minulle tärkeää. Nämä ovat vakavia asioita ja jokaisen pitäisi tehdä sen eteen jotakin. Jokainen voi vaikuttaa, esimerkiksi lajittelemalla roskat.

Kylätoimistossa pöytiä, tietokoneita, piano

Haastattelun jälkeen kävimme Huhtakeskuksessa ja Ellen esitteli minulle kylätoimistoa, jossa oli parhaillaan käsityökerho käynnissä. Kylätoimistolla on päivittäin vaihtelevaa ohjelmaa, tietokoneille voi tulla hoitamaan asioitaan, kahvikupposen saa viidelläkymmenellä sentillä ja hyllyssä on kirjoja luettavana. Tapahtumarikas kyläläisten olohuone – jossa kerättiin haastattelun aikaan adressia kylätoimiston säilymiseksi myös jatkossa. 792 henkilöä allekirjoitti vetoomuksen, joka luovutettiin päättäjäkahvien yhteydessä 4.3. Huhtasuolla. Ellenin jäädessä toimistolle, kävin ennen lähtöäni vielä viereisen rakennuksen kirjastossa lainaamassa kävelysauvat (liikuntavälineitä lainattavissa Huhtasuon ja Keltinmäen kirjastoista).

Ja viimeisenä edellisen haastateltavan kysymys Anun kysymys: Miten näet teknologisten innovaatioiden mahdollisuudet ilmastonmuutoksen torjunnassa? Vieläkö me ehdimme saada sitä kautta muutoksia aikaan?

Kyllä uskon, että voimme. Tämä on itselleni vieras alue, mutta kyllähän sitä kaikenlaisia ratkaisuja on jo olemassa. Tarvitsemme kaikki mukaan talkoisiin.  

Haluatko kysyä jotakin seuraavalta haastateltavalta?

On tärkeää edistää nuorten hyvinvointia ja ehkäistä syrjäytymistä – miten onnistuisimme tässä?

Ellen aurinkoisissa maisemissa

Lämmin kiitos Ellenille Huhtasuon esittelystä ja tapahtumarikkaasta haastattelusta!

Ensi perjantaihin,

JAPAttaja Netta