Anssu-peikko innostaa lapsia lajittelemaan ja kierrättämään Jyväskylän seudulla jo kymmenettä vuotta

Jyväskylän seudun esikoululaiset pääsevät tänäkin keväänä tutustumaan kaatopaikan lähistöllä asuvaan Anssu-peikkoon. Anssu kantaa huolta ympäristön roskaantumisesta ja muistuttaa lapsia lajittelun ja kierrättämisen tärkeydestä.

Kuluvana keväänä peikko kiertää jo kymmenettä kertaa päiväkodeissa opastamassa esikoululaisille jätteiden lajittelua ja kierrättämistä. Vuosittain päiväkotien kierrätyskiertue tavoittaa kaikkiaan pari tuhatta esiopetusikäistä lasta. Vuosien varrella jo yli 20 000 lasta on päässyt auttamaan Anssu-peikkoa roskien lajittelussa ja miettimään, mitä kaikkea uutta niistä saadaankaan tehtyä kierrättämällä.

Kierrätys kiinnostaa lapsia

Satuhahmon ympärille keskittyvä 45 minuutin mittainen toimintatuokio on osa Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen yhteistä jäteneuvontakampanjaa. Päiväkotivierailujen tavoitteena on herättää esikoululaiset huomaamaan jätteiden lajittelun ja kierrättämisen tärkeys: kun roskat lajittelee ja kierrättää, suurin osa niistä saadaan uudelleen käyttöön.

Esikoululaisille suunnattu ympäristökasvatuskampanja tutustuttaa lapset jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen toiminnallisen tarinan, draaman sekä laulun keinoin. Toimintatuokion aikana lapset pääsevät itse osallistumaan roskien keräämiseen ja lajitteluun. Säilyketölkit, sanomalehdet, hillopurkit, käytetyt patterit ja muut metsään heitetyt roskat lajitellaan yhdessä oikeisiin astioihin. Näin kierrätyskelvottomista jätteistä koostuva roskasäkki saadaan kutistettua pieneksi pussukaksi.

Lasten jäteopas kotiin viemisiksi

Vajaan tunnin mittaisen tuokion lopuksi lauletaan vielä yhdessä Roskat roskikseen -laulu. Kaikki lapset saavat kotiin viemisiksi Anssun jäteoppaan, jossa on lajitteluaiheisia tehtäviä. Oppaasta löytyvien ohjeiden pohjalta jätteiden lajittelua voi vielä kerrata kotona yhdessä vanhempien kanssa.

Anssu-peikko kiertää kevään aikana kaikki Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen kunnalliset ja yksityiset esiopetusryhmät. Valistustuokion tarjoavat esikoululaisille Jyväskylän kaupunki sekä Laukaan ja Muuramen kunnat. Vierailujen käytännön toteutuksesta vastaa JAPA ry, joka on jyväskyläläinen kestävää kehitystä edistävä yhdistys.

Lisätiedot: koordinaattori Anna Sarkkinen, JAPA ry, p. 040 593 8541, anna.sarkkinen[at]jkl.fi