Älä muserru omenavuoren alle – Omenalähetti tulee taas!

Syksyn omenakausi on parhaillaan käynnissä. Jokasyksyiseen tapaan toisilla on omenoita liiaksi, toiset taas ottaisivat niitä mielellään vastaan. Usein nämä ihmiset eivät kuitenkaan kohtaa, ja kotimaisella omenalla onkin huikea hukkaprosentti – arviolta jopa puolet kotipuutarhojen omenoista päätyy suoraan kompostiin joka syksy.

Tämän vuoksi Japa ry:n Omenalähetti kiertää taas syyskuussa Jyväskylän alueella noutamassa ylimääräisiä omenoita. Tänä syksynä omenalähetin kanssa yhteistyössä toimii Kansalaistoiminnankeskus Matara. Omenoiden tarvitsijat voivat lähetin yhteydenoton jälkeen noutaa omenat sovittuna ajankohtana Mataralta.

Omenat ja hyvä mieli kiertoon

Jos omenapuusi tuottavat satoa enemmän kuin itse tarvitset, ilmoita Omenalähetille ylimääräisistä omenoista. Jos puolestaan olet vailla omenoita, ilmoita meille, miksi juuri sinä tarvitsisit omenoita – Omenalähetti tarjoaa omenoita eniten tarvitseville. Omenalähettiin voi ottaa yhteyttä osoitteesta www.japary.fi/omenalahetti löytyvällä verkkolomakkeella tai puhelimitse 045 320 6540 (Japa ry:n toimisto, arkisin klo 9-16).

Tempauksen tarkoituksena on saada tarpeettomat omenat hyötykäyttöön ja jakaa omenoiden lisäksi hyvää mieltä. Kotipuutarhojen omenat ovat mitä parhainta lähiruokaa: terveellistä, ekologista ja lähellä kasvanutta. Joten jos pihallasi on omenapuita, joiden sato ylittää oman tarpeesi, kutsu apuun Omenalähetti pelastamaan omenasi kompostilta!

Omenalähetti kiertää Jyväskylässä syyskuussa tarpeen ja resurssien mukaan pääasiassa lastipyörällä. Lähetti toimittaa omenat Kansalaistoiminnankeskus Mataralle, mistä omenat voi noutaa lähetin yhteydenoton jälkeen. Lähetin lisäksi ylimääräisiä omenoita kannattaa tarjota myös esimerkiksi ystäville ja tuttaville tai viedä vaikkapa työpaikalle jakoon. Myös internetiä ja sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää: esimerkiksi Facebookin “Lähiruoka Keski-Suomessa” -sivulla voi tarjota ylimääräisiä omenoita halukkaille.

Jopa puolet omenasadosta päätyy suoraan kompostiin

Syömäkelpoisten omenien päätyminen kompostiin tai biojätteeseen ei ole järkevää taloudellisesti eikä ympäristönäkökulmasta. Jos ylimääräisiä omenoita ei kuitenkaan saa hyötykäyttöön tai osa sadosta ehtii pilaantua, niin oikea loppusijoituspaikka niille on joko oma kompostori tai biojäteastia. Jyväskylän alueella omenat päätyvät biojäteastiasta Mustankorkean jätteenkäsittelykeskukselle kompostoitavaksi. Puutarhajätteen joukkoon Mustankorkealle meneviä omenoita ei saa laittaa.

Biojäteastiaan omenoita laitettaessa kannattaa huomata, että omenat ovat painavia – älä täytä astiaa omenoilla liian raskaaksi, sillä liika paino koettelee jäteastian kestoa ja jätteenkuljettajan selkää. Muista myös, että muumiotaudin vaivaamia omenoita ei saa laittaa biojäteastiaan, vaan ne tulee hävittää joko polttamalla tai toimittamalla erikseen Mustankorkean jätteenkäsittelykeskukselle heti haudattavana jätteenä.

Lisätiedot

– www.japary.fi/omenalahetti

Koordinaattori Anna Sarkkinen, Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry, 040 593 8541, etunimi.sukunimi @ jkl.fi

Omenalähetti Niina Jormakka (ti-to klo 9-15), 040 528 2011, jormakka.niina @ gmail.com