Valkeajärven tilalla valmistetaan riihiruista perinteisin menetelmin

Pirtin ikkunasta siintelee Valkeajärvi, jonka mukaan nimetylle tilalle saapui ensimmäinen isäntä 1700-luvulla. Siitä lähtien Jämsän Koskenpäällä sijaitsevaa Valkeajärven tilaa on hallinnut sama suku. Nykyinen päärakennus valmistui vuonna 1846.  -Tilalla pidettiin lehmiä vuoteen 2000 saakka, jonka jälkeen olemme keskittyneet metsätalouteen sekä rukiin viljelyyn, kertoo tilan isäntä Kyösti Walkeajärvi.

Tilalla viljellään kevätruista, joka on vanha lajike. Perinteisestä syysrukiista poiketen se kylvetään nimensä mukaisesti keväällä. -Pellot saavat voimansa karjanlannasta, väkilannoitteita emme käytä, Kyösti sanoo. Ruis korjataan lyhteiksi, jotka kuivatetaan uunilla lämmitetyssä riihessä. Näin jyvään saadaan mieto savun maku ja tuoksu. –Riiheen mahtuu kerrallaan noin 600 lyhdettä kuivumaan. Ne ripustetaan pitkien parsien eli riukujen päälle parin metrin korkeuteen. Kuivuminen kestää 3-4 päivää säästä riippuen, hän kertoo.

Jyvistä jauhetaan tilan kahdella kivimyllyllä jauhoja kysynnän mukaan. –Tuotteitamme voi ostaa joistakin kaupoista ja lähiruokapiireistä sekä suoraan täältä tilalta, sanoo tilan emäntä Marja Walkeajärvi. Tilalta hakiessa kannattaa kuitenkin aina soittaa ensin ja varmistaa jauhojen saatavuus. –Myllytän jauhot aina tarpeen mukaan. Näin ostaja saa aina tuoreet jauhot mukaansa, hän kertoo. Kuten monilla tuotteilla myös riihiruisjauhoilla on selkeät sesonkiajat. -Syksyisin halutaan keittää ruispuuroa, pääsiäisenä tehdään mämmiä ja kesällä leivotaan mökkituliaisia. Kysyntää tuotteelle tuntuu olevan, sillä kaikki menee mitä tuotetaan, Marja sanoo.

Rukiin ohella tilalla kasvatetaan maa-artisokkaa, jonka paras sesonkiaika on syksy. Myöhemmin sitä ei enää ole saatavana. Näiden lisäksi tilalta voi ostaa omien lampaiden villasta kehrättyjä lankoja sekä lampaantaljoja, polttopuita ja lemmikkieläinheinää.

Valkeajärven tila