Hakolan tila

Hakolan Heke ympäristökasvatustyössä

Laukaan Hakolan tilan valloittavat eläimet toivottavat vierailijat lämmöllä tervetulleiksi, kuten tekee tilalla viljelyä ja karjankasvatusta sekä ympäristökasvatustyötä tekevä isäntäpari Heidi ja Juha Hintikkakin.

Hakolan tila on ostettu Juhan vanhemmilta vuonna 1994, jolloin vastanaineet Heidi ja Juha jatkoivat sipulin viljelyä, jota toimitettiin tukkuihin ja kauppoihin. Nykyään sipulin määrä on vähentynyt ja rinnalle on tullut peruna ja porkkana, joita he viljelevät ilman kemiallisia torjunta-aineita tai lannoitteita.

IMG_9100

Pääelinkeinoja tilalla ovat vihannesviljely sekä suomen alkuperäiskarjan kasvatus. Luontokouluvierailijat, joita käy vuosittain noin 1500 henkilöä, pääsevät osallistumaan vuodenajan mukaan perunan, porkkanan ja sipulin viljelyyn, oppimaan suomalaisista viljalajeista, eläimistä, maidon tuotannosta ja maaseudun elämästä. Kesällä viljellään Hakolan Heke –perunaa sekä porkkanaa ja sipulia, joita myydään paitsi lähiruokapiirien kautta myös suoraan asiakkaille. Lihakarja on Suomen alkuperäistä karjaa, länsisuomenkarjaa sekä uhanalaista itäsuomenkarjaa eli kyytöjä. Eläimet tuottavat karjanlantakompostina tarvittavat ravinteet pellolle.

-Pohdimme tällä hetkellä luomuun siirtymistä. Se vaatisi paljon paperitöitä ja joitain muutoksia eläimien kanssa. Eläinmäärää olemme jo vähentäneet puhjenneen astmani takia, se estää navettaan menon. Nykyisen määrän vaimoni jaksaa hoitaa yksin. Toistaiseksi emme ole toimittaneet kyyttöjen lihaa tilan ulkopuolelle suoramyyntinä, mutta testaamme sitä jatkossa, kertoo tilan isäntä Juha.

Hakolan tilan asukkaat pyrkivät omavaraisuuteen ja luontokoulutoiminnassaan jakavat oppimaansa myös muille kiinnostuneille. Tilalla syntyy niin erilaisia maito- ja lihatuotteita kuin uusia koneitakin viljelyä varten. Vierailijat pääsevät osallistumaan muun muassa spagetin tekoon tai ajelemaan traktorilla pellolla sekä saavat tietoa maanviljelystä. Hintikat haluavat tuoda esille vaihtoehtoista elämäntapaa, jossa raha ei ole se arvokkain asia.

IMG_5453

– Pitkiä päiviä saa tehdä, varsinkin kesällä. Siitä huolimatta ja tavallaan myös siitä johtuen koemme, että elämäntapamme on hyvin antoisa sekä fyysisesti että henkisesti. Monipuolinen fyysinen työ ei kuluta vaan vahvistaa. Omavaraisuus elämäntapana ei perustu suuriin tuloihin vaan pieniin menoihin, kertoo tilan emäntä Heidi.

Tila ei kilpaile koollaan muiden tilojen kanssa. Sikoja, kanoja sekä lypsylehmiä tilalla on omiksi tarpeiksi ja jokaisella eläimellä on oma tehtävänsä tilan pyörittämisessä. -Meillä on eläimiä sekä lemmikkeinä että hyödyn vuoksi. Kissat pitävät hiiret loitolla, koira vahtii taloa, lehmästä saadaan maitoa, sonneista ja possuista lihaa ja kanoista munia. Hevonen ja ponit huolehtivat emännän mielenterveydestä ja ovat luontokoulutöissä korvaamattomia, Heidi kertoo.

Hakolan tila on avoinna vierailijaryhmille vauvasta vaariin ympäri vuoden. Kesällä tilalla pidetään myös lasten- ja naistenleirejä. Vierailuajoista voi sopia puhelimitse tai sähköpostilla tilan isäntäpariskunnan kanssa. Yhteystiedot löytyvät tilan internetsivuilta.

Hakolan tila

EU_logo
ely_logo