Lastipyörälainaamo

Lastipyörälainaamo pähkinänkuoressa

Lastipyörälainaamosta kuka tahansa voi saada maksutta käyttöönsä lastipyörän 1-3 vuorokaudeksi. Neljästä eri vaihtoehdosta voi valita sopivimman pyörän omaan kuljetustarpeeseensa. Tarjolla on kolme kaksipyöräistä sähköavusteista laatikkopyörää, yksi kolmipyöräinen sähköavusteinen laatikkopyörä, yksi peruspyörä sähköavustuksella ja yksi sähköavusteinen pyörä + peräkärry -yhdistelmä. Lainaajan tulee olla täysi-ikäinen ja pyörää noudettaessa lainaajan on todistettava henkilöllisyytensä voimassa olevalla kuvallisella henkilöllisyystodistuksella.

Lastipyörälainaamo toimii Tourulassa Kansalaistoiminnankeskus Mataran yhteydessä osoitteessa Matarankatu 6 A 1. Lastipyörälainaamo on osa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n hanketta, joka saa rahoituksensa Liikenneviraston liikkumisen ohjauksen valtionavustuksista, ja lainaamo toteutetaan yhteistyössä Kansalaistoiminnankeskus Mataran kanssa.

Ajankohtaista lainaamossa

 • Lainaamon ajankohtaisista kuulumisista voit lukea blogista ja lainaamon Facebook-sivuilta.
 • Toimintaohjeet lainaajalle

  • Minkä pyörän haluaisit lainata? Pyörien kuvat ja kuvaukset näet täältä. Jos kaipaat lisätietoja siitä, mikä pyörä sopisi parhaiten omaan käyttötarkoitukseesi, tai tarvitsisit pyörää lainaan pidemmäksi ajaksi kuin 3 vrk, soita 045 320 6540 / JAPA ry tai laita viestiä toimisto@japary.fi.
  • Milloin haluaisit lainata pyörää? Pyörien ajantasaisen varaustilanteen näet varauskalenterista. Pyörien laina-aika on arkisin 1-2 vrk ja viikonloppuna 3 vrk. Pyörän voi noutaa lainan alkamispäivänä klo 14 jälkeen ja palautuspäivänä pyörä on palautettava klo 12 mennessä, Kansalaistoiminnankeskus Mataran aukioloaikojen puitteissa, ellei toisin sovita. 
  • Varaa pyörä puhelimitse 0400 274 209 / Kansalaistoiminnankeskus Mataran aulapalvelu (avoinna arkisin pääsääntöisesti klo 8–18, ks. Mataran aukioloajat). Heinäkuussa 18.7 - 31.7 pyöriä voi varata numerosta: 045 320 6540 klo 8-16.  
  • Tutustu lainaamon pelisääntöihin ja ohjeisiin, mitä pyörillä voi kuljettaa. Muista ottaa mukaan kuvallinen henkilötodistus ja pyöräilykypärä pyörää noutaessasi! Palauta pyörä mahdollisuuksien mukaan akku täyteen ladattuna.

  Lastipyörällä hoituvat monenlaiset kuljetustarpeet

  Lastipyörä, tavarafillari, kuljetuspyörä, laatikko-, lava-, kuorma- tai taakkapyörä – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Yhtä kaikki tarkoitetaan kuitenkin samaa asiaa: pyörää, jolla pystyy kuljettamaan tarvittaessa isonkin lastin. Tavaroiden ja lasten kuljettamiseen tarkoitettuja polkupyöriä on monentyyppisiä. Laatikkopyörässä on pyörän edessä kuljetuslaatikko, johon esimerkiksi kaksi lasta tai isokin määrä tavaraa mahtuu kätevästi kyytiin. Taakkapyörä taas muistuttaa ulkonäöltään tavallista polkupyörää, mutta on tehty kantamaan suurtakin kuormaa, ja kyytiin mahtuu erilaisten lastenistuimien avulla useampi lapsi.

  Lastipyörälainaamon tavoitteena on tuoda lastipyörät kaikkien asukkaiden saataville, ja tarjota mahdollisuus kokeilla sähköavusteista lastipyörää arjessa. Omasta lastipyörästä haaveileva pääsee lainaamon pyörien avulla testaamaan, millainen pyörä olisi omaan käyttöön sopivin. Kuinka arki toimisi, jos oman auton sijaan lapset veisikin päiväkotiin laatikkopyörällä? Tai mahtuuko lastipyörän kyytiin todellakin oman perheen viikon ruokaostokset? Opiskelijalle lastipyörä voi toimia muuttoapuna, ja autoton perhe saa lastipyörän avulla vietyä rikkimenneen television kierrätykseen.

  Sähköavun ansiosta raskaskin lasti nousee kevyesti mäen päälle

  Lainaamon pyörien sähköavusteisuus tuo helpotusta Jyväskylän mäkiseen maastoon. Sähköavusteinen polkupyörä eli lyhyemmin sähköpyörä on monelle vielä kovin tuntematon menopeli. Lyhyesti sanottuna se on kuitenkin vain polkupyörä, jota on kevyempi polkea. Sähköpyörä ei siis ole mopo, sillä sähköavustus toimii vain poljettaessa, ja sähköpyörän moottori sammuu, kun pyörän vauhti on yli 25 kilometriä tunnissa. Yhdellä latauksella voi ajaa pyöräilijän painosta, lastin raskaudesta ja pyöräilyolosuhteista riippuen noin 30–60 kilometriä. Sähköpyörän akun voi irrottaa pyörästä ja ladata sisällä kännykän tapaan.

  Lisätietoja:
  koordinaattori Kati Kankainen, 040 036 1365, tai Anna Sarkkinen, 040 593 8541, etunimi.sukunimi@jkl.fi, Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry
  yhteisökoordinaattori Sari Naappi, 040 777 9582, sari.naappi@kyt.fi, Kansalaistoiminnankeskus Matara​