← Takaisin

Blogi: Virtaa villivihanneksista

Kesä on tuoreiden vihannesten sesonkiaikaa. On uusia perunoita, herneitä, avomaankurkkuja… Kesä on myös oivallista aikaa laajentaa herkuttelua kasvimaan antimia kauemmas – villivihanneksiin.

Lähes jokaisen kotipihan sitkeät kutsumattomat vieraat, nokkonen ja vuohenputki, ovat molemmat erinomaisia ruokakasveja. Lisäksi pihalta löytyy usein poimulehteä, apiloita ja mausteista siankärsämöä. Myös nurmikkoalueita ahkerasti valtaava voikukka on syötävä kasvi.

Omasta pihasta kerätessä tietää välttää kasvinsuojeluaineiden käyttöä ruokakasveiksi päätyvien ‘rikkojen’ läheisyydessä. Luonnosta kerätessä kannattaa myös mahdollisimman hyvin valita keruupaikaksi puhdas alue, kaukana tiepölystä, pellonpientareista ja teollisuusalueilta.

Hortoiluretkellä tulee muistaa se kaikista tärkein ohje: kerää ainoastaan kasveja, jotka tunnistat varmasti! Suomen luonnosta kun löytyy myös erittäin myrkyllisiäkin kasveja, joiden nauttiminen on jopa hengenvaarallista. Onneksi kaikista helpoimmat villivihannekset oppii kyllä tunnistamaan varsin vaivattomasti. Alkuun keräily kannattaa kuitenkin aloittaa kokeneemman hortoilijan opastuksella, mikäli omista tunnistustaidoistaan on vähänkään epävarma.

Paras keruuaika useimmille villivihanneksille on alkukesä. Heinäkuu on puolestaan useiden syötävien kukkien sesonkia ja loppukesästä kerätään erilaisia syötäviä juuria sekä siemeniä. Monesta villivihanneslajista saa kerättyä kesän aikana useammankin sadon. Varsinkin niistä kukkapenkkien valtaajista, jotka nousevat uuteen kasvuun ahkerankin kitkemisen jälkeen!

Vinkkejä hortoiluun löytyy muun muassa täältä.

Vuohenputki (vas.), orvokki ja nokkonen ovat helppoja hortoiltavia. Vuohenputkea voi käyttää vaikkapa suolaisissa piirakoissa, orvokin kukilla koristaa täytekakun ja nokkosesta keittää keiton. Yläpalkin kuvassa olevaa poimulehteä voi käyttää salaateissa. Kerää aina vain sellaisia kasveja, jotka tunnistat varmasti! Kuvat: Minka Pummila